Бившият кмет на София и служебен премиер на България - Стефан Софиянски даде интервю за ТОПСПОРТ, касаещо предстоящия сблъсък между Левски и ЦСКА в събота.

Опитният градоначалник е популярен и заклет фен на "сините", като отдели няколко минути от напрегнатото си ежедневие, за да сподели очакванията си за дербито на кръга в Първа лига.

Г-н Софиянски, по традиция се допитваме до Вашето мнение, когато наближи голям, значим сблъсък за Левски в шампионата на страната, а и що се отнася до европейските клубни турнири. Какви са конкретните Ви очаквания за предстоящия мач с ЦСКА?
- Дали това дерби е "вечно" или не е, "червен" ли е или "оранжев" съперникът ни - не знам. Но действително, като чисто футболен двубой, този ще бъде натоварен с големи очаквания, напрежение, емоции. Все пак един срещу друг застават два от най-солидните, качествени тима в Първа професионална лига.

Снимка 296278

Източник: LAP.bg

Кой от тях би следвало да надделее, според Вас и защо?
- Ще го кажа така - ЦСКА е по-обиграният от двата състава. Левски обаче е натоварен с по-сериозен потенциал.

За Делио Роси това е първото голямо изпитание през сезона

Какво имате предвид с понятието "потенциал"? Какво обобщава то, в конкретния случай?
- Отборът като цяло има по-добрите футболисти, по-добрата публика, по-добрия щаб, а следователно и по-големи шансове за краен успех. Това е моето виждане за съотношението между "сините" и съперника им, считано към настоящия момент.

За гордостта, честта и вечната памет преди голямото дерби Левски - ЦСКА

За гордостта, честта и вечната памет преди голямото дерби Левски - ЦСКА

В Левски си спомниха за Владиса

Говорейки за отделните футболисти, би следвало да отличим конкретни имена. Нека анализът, макар и не пределно задълбочен, да не е "анонимен".
- С имена - Каранга определено е попадение в селекцията на ЦСКА. По тази тема две мнения няма. Всичко личи на терена, в крайна сметка. В Левски обаче има една своеобразна ос, която води тима към успехите - от Яблонски, през Гомес, към Обертан, ако вървим отзад напред. Включително и Божидар Митрев, разбира се, ако приемем, че започваме от последния пост в тима.

Снимка 291099

Източник: LAP.bg

Но и тази осе достатъчно ефективна, най-вече защото е солидно подпомагана от всички останали "сини" футболисти.
- Така е. Към тези останали можем да причислим беговете на отбора, Прохазка, който лично за мен е константа в тима, що се касае до предсатвянето му в мачовете. Разбира се и Антонио Вутов. Блестящ футболист с чудесни, нестандартни хрумвания.

Не споменахте треньора, очертавайки метафорично предложената от Вас линия в клуба. Той няма как да бъде изключен от уравнението, макар че не е част от тези, които физически решават всичко на терена.
- За Делио Роси това е първото голямо изпитание през сезона. Ще видим как ще се справи той с него.

Снимка 316704

Източник: LAP.bg

А Лудогорец? Нима шампионите не бяха предизвикателството и достатъчен дразнител за Левски?
- В този мач просто нямахме шанс. Това беше причината да не стигнем до победата. Бяхме на много добро ниво.

Вярвам, че този път Левски е на правилния път

Левски изглежда безупречен в защитата си. Изключая мача с Ботев в Пловдив, отборът не е допуснал гол след пристигането на новия си треньор. Внесе ли "италианската" нотка в тима Роси?
- Определено гради отбора си от защитата към нападението. Но подобно на много други феновете на Левски, аз съм съгласен с един такъв подход. Харесва ми сигурността, която излъчва тимът ни в момента.

Левски не е атакуващ, не е дефанзивен, а различен

Левски не е атакуващ, не е дефанзивен, а различен

При Делио Роси положението не е "сините в атака", но не е и толкова защитно

В този ред на мисли - до необходимия безупречен таран, качествения централен нападател на "Герена" ще се стигне чак в самия край на този етап на надграждане. Липсва ли на отбора един подобен футболист? Който да може да решава всичко в мачовете на Левски, както е прието да се казва?
- Аз продължавам да твърдя, че с много, наистина много работа с него, Адениджи можеше да е много полезен на състава. Виждах някакви подобни заложби в него. Но и сега смятам, че Мапуку и Буш се справят на ниво. Винаги може по-добре, естествено.

Преди време г-н Батков, в изказване лично пред мен, пожела на следващия президент на Левски "да тежи на мястото си, да постигне поне част от неговите успехи и да намери своя подходящ треньор". Ще бъде ли спазен този негов "завет" и кога ще се случи това?
- Не ми се иска да коментирам конкретно настоящия или бившия президент на Левски, както и треньорите. Ще кажа само, че вярвам, че този път Левски е на правилния път.

Снимка 227538

Източник: LAP.bg