Бившият служебен премиер на България и кмет на София Стефан Софиянски коментира пред Канал 3 процесите в любимия си Левски. Ето какво заяви дългогодишният градоначалник на столицата в ефира на телевизията:

Може ли любимият Ви Левски да направи в неделя първенството още по-интересно с победа над Лудогорец?

- Във футбола всичко се случва, но е малко вероятно. Ако гледаме обективно, трудно бих направил такава прогноза.

Реална цел ли е спечелването на титлата в този момент?

- Преди време прогнозирах, че за мен скритият фаворит за титлата е ЦСКА. Червените дълго градят отбор, Любо Пенев познава добре обстановката на "Армията". Той е треньор, който добре може да мотивира играчите. Видя се и в мачовете с Лудогорец. Развоят на предишния кръг дава шанса на Левски да се върне в битката за титлата, стига да направи изненада в неделя. Защото победа над Лудогорец ще е изненада.

Снимка 318323

Как ще коментирате процесите в Левски след идването на новия собственик Васил Божков?

- От финансова гледна точка изглежда очевидна стабилизацията. Поне това са сигналите. Не мога да преценя още концепцията за развитието на отбора. Много малко време Георги Дерменджиев е в Левски. Той имаше много успехи в Лудогорец, но тогава, както и сега, наследи състав. В Лудогорец бе помощник дълго време. Сега на "Герена" наследява играчи, които не е довел. Трябва първо да направи авторитет пред тях, а след това и стил. Тук не забелязвам някакъв особен напредък. Хубаво е, че бихме Черно море, но мач с един точен удар в двете врати гони публиката. Ще кажа какво липсва на Левски и за съжаление не виждам някакво развитие - на клуба му липсват левскари, това е проблемът. Бих бил по-спокоен, ако на "Герена" са някои измежду Емо Спасов, Ники Илиев, Наско Сираков, а от по-новото поколение Мъри Стоилов или Георги Иванов-Гонзо. Такива хора ни трябват в ръководството на Левски.

Снимка 342971

Източник: sport.kz

Искан ли ви е до този момент съвет от новия собственик на Левски Васил Божков? Ако ви поиска - дали сега или на по-късен етап, какъв ще бъде той?

- Не сме се виждали. Там имаше едно семейно противоречие, в което не исках да взимам отношение - син-баща. Не трябваше и да взимам страна, нито дъщеря ми. Съвета вече го казах - на Левски му липсват левскари.

Стефан Софиянски пред ТОПСПОРТ: Бих се изненадал, ако Васил Божков поеме Левски

Стефан Софиянски пред ТОПСПОРТ: Бих се изненадал, ако Васил Божков поеме Левски

"Обстановката в клуба ме тревожи", заяви бившият премиер

Когато започнаха да излизат информациите, че "НОВЕ Холдинг" ще влезе в Левски с лицето на Васил Божков, бяхте казали в едно интервю, че ще останете много изненадан, ако това се случи...

- Не бях, защото следих процеса. Аз бях изненадан от това, че Васил Божков ще взима Левски. Но както виждате - намери се формулата, в която се разпореди и влезе "НОВЕ Холдинг". Не си представях, а и бях сигурен, че няма да видя Васил Божков директно на позиция в Левски, както беше в ЦСКА. Въпросът е до каква степен това е дългосрочен проект и до каква степен моментно решение. Защото Левски очевидно имаше нужда от някаква по-радикална подкрепа. Човекът, който беше преди "НОВЕ Холдинг" - Спас Русев, очевидно не можеше да се справи с това. Очевидно беше подставено лице, казвал съм го и друг път и не се притеснявам. Сега вече и при нас се задава трайно присъствие. Сега конфликтът е, че Васил Божков беше президент на ЦСКА...

Но преди това бе член на Управителния съвет на Левски?

- Да. Тук вече е модусът, който трябва да разберем. Хората, които сега ръководят Левски са много близки до него. Така че се надявам в чисто оперативен план и той да помага, защото има качествата.

Стефан Софиянски: Спас Русев падна от небето в Левски, сега е ясно откъде идват парите

Стефан Софиянски: Спас Русев падна от небето в Левски, сега е ясно откъде идват парите

"Той беше поставено лице, а не реален собственик", коментира бившият премиер