Спас Делев даде интервю за "Тема Спорт", в което засегна редица акценти. Той говори за годините в Полша, своето бъдеще, националния отбор и бившия си тим ЦСКА.

Какво се случва около теб? Имаш ли предложения вече и водиш ли преговори с конкретни клубове?

- Всичко е наред, прибрах се вкъщи в Ключ. Чакам още оферти, ще видим какво ще стане. Имам вече някои предложения от България и от чужбина, но не бих казал, че са точно това, което търся. Приоритет ми е чужбина, това е ясно.

Има ли вариант да останеш в Полша, или ще потърсиш реализация в друга страна?

- Всичко е възможно, не изключвам и вариант в Полша. Има известен интерес. Ще изчакаме още.

Ти се задържа три години в Погон, което на практика е най-дългият ти престой в един клуб без прекъсване. Разкажи за този период?

- Наистина, в Погон се чувствах по-добре от всякога, бях като у дома си. Всички в отбора и клуба ме приеха доста добре. Тези три години бяха успешна крачка в моята кариера.

На какъв пост те използваха? И имаше ли някой по-известен играч в тима?

- Най-често като дясно крило. По-известен футболист не мога да кажа. Но има един познат в България играч - Рикардо Нунеш. С него бях най-близък и постоянно излизахме.

А защо напусна Погон?

- Договорът ми изтече и се разбрахме, че е най-добре да приключим нещата и всеки да поеме по своя път. Аз ще търся развитие в по-силен клуб, надявам се.

Има ли база за сравнение между полското и българското първенство?

- В общи линии - никаква. Нивото в Полша е доста високо, а посещаемостта е в пъти по-голяма. Има някои много силни отбори. В тази страна футболът се развива.

Смяташ ли, че в Полша възроди кариерата си?

- Ами преди в кариерата си съм имал спадове, които не ми се отразиха добре. Мисля, че в Полша осъзнах добре нещата. Най-важното е да си професионален в отношението си, да тренираш здраво, да се раздаваш на сто процента. Този престой в Полша ми помогна много. Преди съм правил грешки, но вече улегнах и се надявам те да останат в миналото.

Снимка 413993

Източник: LAP.bg

За кратко беше в испанския Лас Палмас - през есента на 2013-а. Тогава се засече с големия плеймейкър Валерон. Какво си спомняш от съвместния ви престой в клуба?

- Хуан Карлос Валерон е уникален футболист и много голям човек. На лагерите преди мачовете бяхме в една стая с него. Правеше ми впечатление, че е изключителен професионалист, но и много добър човек.

Имаше ли интерес към теб от ЦСКА? Покрай ангажирането на Любо Пенев през зимата се заговори, че те искат от "Армията". Така ли беше наистина?

- Не, абсолютно нищо не е имало. Никой от клуба не ме е търсил.

А би ли се върнал един ден, ако има такава възможност?

- Нищо не изключвам.

По 16 000 лева на месец за ново попълнение в ЦСКА

По 16 000 лева на месец за ново попълнение в ЦСКА

Сумата нараства почти двойно, ако играчът остане дълго на "Армията"

Проследи ли развоя на сезона в България? Какво не достигна на ЦСКА да спечели титлата?

- До края следях нещата, нормално е да се интересувам. Винаги се старая да гледам мачовете, когато съм свободен. Първенството беше силно. И Лудогорец, и ЦСКА натискаха до последно. До един момент и Левски имаше някакви шансове, но реално само ЦСКА имаше сили да се бори за титлата. В някои двубои ЦСКА не биваше да губи точки, което накрая не му достигна за първото място. Много се надявам през следващия сезон тимът вече да стане шампион. Колкото по-силни отбори има у нас, толкова по-добре.

Изненада ли те напускането на Любо Пенев?

- Да, доста и то. При него започна да се вижда подобрение в играта на ЦСКА. При Ел Маестро нещата не бяха толкова добре. Не ангажирам никого, това си е моето мнение. Аз така съм ги видял нещата. При Любо доста добре се получаваше играта, но не знам защо се стигна до раздялата. Силно се надявах Любо да изведе ЦСКА до титлата, но не се получи.

Снимка 419104

Източник: LAP.bg

Сега предстоят двубои на националния отбор. Какви са очакванията ти от срещите с Чехия и Косово? И как гледаш на напускането на Петър Хубчев?

- Два доста важни двубоя. Трябва да ги спечелим, иначе ще загубим почти всякакви шансове за класиране. Напускането на Хубчев в известна степен бе изненада. Ще видим как ще се отрази назначението на Балъков.

В по-широк план - доколко големи са шансовете ни за класиране на Европейското?

- Доста време вече се надяваме на класиране. Имам чувството, че много хора подценяват Косово и Чехия, но те са доста силни отбори и срещу тях ще е голяма битка. Имаме шансове, ако сме концентрирани от начало до край и играем сплотено. Мисля, че при Хубчев имахме голямо израстване. С Балъков не съм работил, но наблюденията ми са, че превърна Етър в доста добър отбор. Надявам се, че ще продължи с успехите и в националния.

Колко скоро можем да очакваме развитие около следващия ти клуб?

- Не искам да стоя дълго в неведение и да се чудя какво ще се случи. Надявам се в кратки срокове да приключим този въпрос, да стартирам нормално лятна подготовка и да намеря добро продължение на кариерата.

Спас Делев се договори с ЦСКА?

Спас Делев се договори с ЦСКА?

Полска медия разкри следващата трансферна цел на "армейците"