Симеон Славчев и Карабах спечелиха шампионата на Азербайджан. Като легионер, българският национал вдигна Купата на Кипър с Аполон и тази на Португалия със Спортинг. Халфът разказва за изживените емоции и срещите от Лига Европа срещу Арсенал и Спортинг:

Честито за спечелената титла на Азербайджан с Карабах, какво е чувството да си шампион в чуждо първенство?

- За първи път съм шампион, чувствам се уникално. С отбора берем плодовете на нашия труд през целия сезон, включвайки всяка седмица тренировките и всеки изигран мач. Това е наградата за усилията ни и наистина е много сладко за мен, защото до сега не бях триумфирал в първенство. Миналата година вдигнах Купата на Кипър с отбора на Аполон, бях много щастлив, но да си спечеля шампионат е съвсем друго. Преди години и със Спортинг Лисабон успях да взема Купата на страната, но наличието на малко минути не ми позволи да се чувствам пълноценно. Затова сега емоцията и радостта са много по-силни и съм много щастлив.

Споменът за сладките моменти през сезона като спечелената титла, но мачовете с Арсенал в Лига Европа бяха ли също така вълнуващи?

- Реално погледнато наистина стигнахме до групите на Лига Европа. През последните 7 години Карабах е неизменно част от европейските клубни турнири, едната година дори стигна и до груповата фаза на Шампионска лига. Този сезон се паднахме в тежка група с тимовете на Арсенал и Спортинг. За жалост, може да се каже, че представянето ни беше незадоволително заради неприятните загуби от добрите съперници. Чувството да се изправиш срещу Арсенал и Спортинг е прекрасно, и се надявам през следващия сезон отново да стигнем до групите на европейските клубни турнири и да срещнем стойностни отбори, но да се представим по-добре.

Загатна за плановете през следващия сезон, но през изминалите седмици засякох информации от местните издания, че има вероятност да напуснеш азербайджанския шампион, има ли нещо вярно?

- Няма подобно нещо, не се е коментирало въобще. Част съм от Карабах, имам и по-дългосрочен договор. Трябваше ми малко време за адаптация в началото, защото на отбора основната цел е всички треньори, футболисти, ръководство да са като едно семейство. Много ми харесва, че отношенията между всички са близки и приятелски, което ме прави и щастлив. Мотивиран съм да се докажа още повече с добра игра, да показвам най-доброто от себе си и да стана отново шампион с Карабах.

Снимка 370379

Източник: Twitter

Би ли направил съпоставка между азербайджанското и българското първенство като ниво и стил на игра?

- Доста е трудно да ги сравня, въпреки че всяка седмица гледам срещите от Първа лига. Азербайджанското първенство е от 8 отбора и няма проблемите от българското с някои клубове, които имат задължения и се чудят как да оцелеят. Организацията е на по-високо ниво в Азербайджан. Стадионите са по-малки, но са и благоприятни за футбол. По отношение на феновете, мисля, че е сходно между двете страни. За нивото няма как да го коментирам, мога да кажа само, че моят тим Карабах играе красив футбол с много комбинации и притежание на топката, което бих отличил.

Ти си един от основните национални състезатели на България. Как ти се отразяват катаклизмите около националния отбор и въпросителните около треньорския пост още повече, след месец предстоят трудни двубои с Чехия и Косово?

- Мога да се върна малко по-назад във времето, когато преди важния мач с Косово излязоха новини за смяна на националния селекционер, което беше много некоректно. Получи се затишие от месец и сега отново се започна. Не съм наясно какво точно се случва. Мога да кажа, че с г-н Хубчев направихме едни нелоши резултати и показахме добро лице, най-вече при победите над Холандия и Швеция. Вървяхме в добра линия, за бъдещето не мога да коментирам кой ще бъде треньор, защото не знам кой ще застане начело. Моето лично мнение е, че свикнахме с г-н Хубчев и привикнахме към неговите указания, което доведе и до добри резултати.

Карабах спечели титлата в Азербайджан, Славчев с 15 минути игра

Карабах спечели титлата в Азербайджан, Славчев с 15 минути игра

Отборът победи с 4:0 единайсеторката на Сабаил