"Топспорт" продължава поредицата за затриването на български футболни клубове с традиции в родния спорт или поне с проблясъци в елита ни или в Европа. След като ви запознахме с възхода и падението на Беласица (Петрич), Марица (Пловдив), Спартак (Плевен), Нефтохимик (Бургас) и Септември (София), сега се спираме на Шумен.

Този тим има привилегията да е един от евроучастниците на България. Преди и след въпросната 1994-а обаче отборът също има своето присъствие в елита на страната ни, където е фигурирал 7 пъти. За да се стигне до миналия сезон, когато шуменци, върнали си старото име Волов, едва оцеляха в професионалния футбол.

Играчите от българския Североизток завършиха на косъм над чертата в Източната "Б" група, като изпревариха с една точка друг жълто-син тим - пловдивския Марица. Настоящата кампания във втората ни дивизия също се очертава мъченически за шуменци. След пет кръга те са на 12-ото място в таблицата на 15-те тима с 5 т., на 2 от последния Родопа.

А всъщност шуменският футбол има 96-годишна история.

Първият отбор в града - Футбол Клуб, е основан през 1913 г. През 1914-а той се преименува на Преслава, а през 1916-а е основан и ФК Слава. През 1925-а е създаден ФК Сокол, а първите наистина силни и стабилни шуменски отбори се появяват през 1929-а. Техните имена са Хан Омуртаг и Панайот Волов. През 1935-а играчите на Волов стигат до
полуфинал на държавното първенство.

Там обаче момчетата от Делиормана губят с 0:1 от станалия впоследствие шампион на България Спортклуб. През периода 1950-1956 г., вече във времето на Народната власт, в града функционират голям брой футболни клубове, представители на така наречените ДСО (Доброволни спортни организации).

От тях само пет участват на ниво "Б" група - Спартак (1953, 1955, 1956), Строител (1950), ДНА (1953), Локомотив (1955) и Ударник (1951, 1953, 1954). През април 1957-а е учреден ФК Панайот Волов, който поема щафетата от дотогавашния представител на Шумен в "Б" група - ДСО Спартак.

Отборът на няколко пъти е на крачка от промоцията в "А" група, но успява да стори това чак през 1972 г. В първия си сезон в елита - 1972/73 "воловци" завършват на последното 18-о място в елита с 18 точки. 17-ият - Лъсков (Ямбол), е на цели 7 точки пред тях.

В онези времена най-известното име от Волов е вратарят Милко Кандиларов. В продължение на 14 години роденият в Смядово страж защитава рамката на шуменци, като минава и през дръжавния тим на България.

В споменатия сезон 1972/73 шампион на България става ЦСКА. Тъкмо след въпросната кампания "армейците" привличат една от най-талантливите рожби на Волов - родения в Търговище Цоньо Василев.

Левият бек, който впоследствие като национал играе на световното първенство през 1974-а, става част от един от най-славните периоди на "червения" гранд. В началото на 80-те години Цоньо решава да се завърне към корените си. След четири шампионски титли с ЦСКА защитникът отново облича шуменската фланелка. Това става през 1981-а, когато звездата е "само" на 29 години, тоест - в него има още доста футболен хляб.

Василев слага капитанската лента на тима, за да може той отново да намери място в "А" група. За това са нужни два сезона - през 83-а под името Шумен отборът влиза в елита. Тогава в състава освен митичния бранител са и емблематични фигури като Илия Цицков и Ивайло Киров. Да, последното име може да е познато на доста фенове у нас, но те го свързват с... ЦСКА. Също като Цоньо Киров печели четири титли с "армейците". Но преди това той оставя името си в шуменската история.

Сезон 1983/84 е знаменателен и скандален за Шумен. Отборът завършва на съвсем приличното 11-о място в крайното класиране на 16-те отбора. Тогава обаче БФС решава да въведе плейофи за оставане в елита за тимовете между 11-о и 14-о място, за да спаси... Славия.

"Белите" правят кошмарна кампания и завършват 14-и с 25 т., с 2 по-малко от шуменци. Именно тези два тима се падат един срещу друг в първия кръг на баражите. Шуменци губят 1:2 в София и правят драматично 2:2 у дома. Тогава гостите са изпратени с канонада от камъни. Явно изтощшени, шуменци се дават в нова драма на русенския Дунав с 1:1 и 2:3.

Така Шумен отново е в "Б" група.. Напълно незаслужено!

ОЧАКВАЙТЕ В ПОНЕДЕЛНИК:
Как Гриша Топалов, Божидар Искренов и Пламен Гетов изкараха Шумен на евромагистралата