Председателят на Съдийската комисия на БФС Виктор Кашай може да се похвали с още една диплома. Унгарецът, който е бивш международен рефер на най-високо ниво, защити магистърска степен в УЕФА. Той беше заедно в образователен курс в една от многото образователни програми и вече може да се похвали с диплома за организация по спортен мениджмънт.

Курсът е започнал през 2019-а година и в тази група влизат бивши футболни звезди, мениджъри, докато Кашай е единствения съдия. Пълното обучение, започнало през 2019-а година, се проточило с 12 месеца над планираното заради епидемията от коронавирус.

"Вие отново станахте победители", с тези думи президентът Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин похвали вече дипломираните курсисти, участвали в магистърската програма.

Доста сериозни имена в европейския футбол бяха сред съвипускниците на Кашай. Сред тях са бившият полузащитник на Милан и на бpазилския национален отбор Кака, руснакът Андрей Аршавин, вратарят Жулио Сезар, който има 87 мача за националния отбор на Бразилия, както и Флоран Малуда - бивш френски национал. Президентът на норвежката асоциация Лизе Клавенес също беше сред дипломантите.

Кашай говори пред унгарския сайт telex.hu/sport през месец май, когато беше рестартиран неговия клас. Тогава той обясни:

"Смятам за важно да премина специално обучение за мениджър в съдийството и го направих, когато приключих с футбола, тъй като за мене това е различна професия. Тук не е достатъчно някой да е бил добър съдия в активните си години. С новото образование бих могъл дори да работя като клубен мениджър, но сърцето ми е по-близо до съдийството. Освен това съм щастлив да участвам в менторската програма на УЕФА в момента".

Асоциацията на съдиите скочи на Михайлов и Кашай!

Асоциацията на съдиите скочи на Михайлов и Кашай!

Ето становището