Футболните фенове у нас предложиха официално да се позволи 30% от капацитета на стадионите да бъдат достъпни при подновяването на първенството.

В България този процент е близък до реалния, който се пълни по време на двубоите от елита. А за повечето клубове дори е по-висок от обичайния, който те запълват.

Справка в статистиката показва, че само 4 тима могат да се похвалят със средна посещаемост на мачовете си, надхвърляща 30% от капацитета на стадиона им.

Най-фрапираща е разликата при Ботев (Пд), който на първо четене ще бъде най-ощетен. "Канарчетата" пълнят над 65% от стадиона си, но пък от 7 години техен дом е базата в Коматево. А трибуните около терена, на който се провеждат домакинствата на "жълто-черните" побират едва 3500 души. Ако влязат в сила 30-те процента, Ботев, който е безспорният клуб номер 3 по брой на привържениците в страната, ще може да разчита на подкрепа от малко над 1000 фена. Това е близо два пъти и половина по-малко от тези, пред които отборът играе обичайно.

Феновете на Левски и Локо (Пд) се обединиха в похвална инициатива

Феновете на Левски и Локо (Пд) се обединиха в похвална инициатива

"София Запад" и "Лаута Арми" ръка за ръка

Другият пловдивски тим - Локомотив, според статистиката също играе средно пред повече фенове от това, което се предлага. Но реално не е така. По-високата средна посещаемост се формира заради това, че стадионът се пълни срещу Левски, ЦСКА и Лудогорец, но в много от останалите мачове има твърде малко зрители. Така че и за "смърфовете" 30-те процента са приемлив вариант.

В Славия би трябвало да са най-безразлични към развръзката по казуса. Съоръжението на клуба обикновено се запълва под 5% на срещите на тима.

Сериозен проблем обаче ще продължи да съществува за големите дербита и най-вече тези между Левски и ЦСКА, отбелязва "Меридиан мач".

Фенове отправиха искане до премиера, НОЩ и БФС

Фенове отправиха искане до премиера, НОЩ и БФС

"Те настояват да бъде разрешено присъствието на привърженици на футболните мачове у нас"