Предвид свободното време, с което всички разполагаме в последните седмици, чета анализите относно това как би следвало да се развие българският футбол след вируса. Преобладаващите мнения са, че трябва да се заложи на изцяло родни момчета, което има своята романтика. Разбира се, донякъде я подкрепям, но не и изцяло. Защо - ами, защото това означава да наблюдаваме още по-слабо качество от сегашното на уж елитния ни футбол. Шампионат, съставен от 100 % изцяло български играчи ще значи точно това, без да се обиждат хората с българска лична карта, които си вадят хляба с играта. Лоши или добри, в голяма част от отборите у нас, разликата я правят чужденците.

Да имаше някаква основа, да кажем, че може да станат нещата, т.е. - и малкото останала свeтлинка да не залезе, но към днешна дата какво имаме, за да сме оптимисти за повишаването му (на качеството) в близките 4-5 години? Може би най-малко засегнати биха били Славия и Ботев Пловдив, защото там водещите фигури са българи и гръбнакът е основно от български футболисти, особено в Славия. С условно не повече от 10-15 качествени родни играчи в целия елит нивото ще е Малта, Люксембург и т.н. Имаме един Тодор Неделев, Филип Кръстев, Стаси Иванов, Вальо Антов (и двамата силно надценени, но това е лично мнение), залязващите Митко Илиев, Мартин Камбуров, Станислав Манолев, Светльо Дяков, още 10-15 човека в графата "не са лоши" и дотам.

Плюс е, че в подобна ситуация би изпъкнала сериозно треньорската работа, защото качествените треньори се разпознават по това, че от нищо могат да направят нещо, дори с крайно лимитиран материал. Затова от тази гледна точка би било интересно да се наблюдава подобен вариант, до който обаче по-скоро не вярвам да се стигне. Това, което мисля, че ще стане, е че присъствието на чужденци ще намалее двойно или тройно, но съм убеден, че няма да се стигне до тотална липса на такива. Да, 99,9 % е сигурно, че няма кой да дава заплати като сегашните, но е ясно, че и футболистите ще занижат изискванията си, особено такива, които идват у нас. Просто е.

Общо взето, треньорите до голяма степен ще изпълняват мениджърски функции - сами ще търсят и избират играчите си, а не както досега да им дават няколко имена и да казват "ей този искам". За такива като Херо и Акрапович ситуацията, няма особено да се промени, поради простата причина, че те явно имат око винаги да намират качествени играчи с поносими заплати. Примерите са достатъчно. Да му мислят тези, които гледат, но не виждат.

Заб.: Текстът е публикуван в страницата във "Фейсбук" "Футболът с Тепавичаров".

Най-верните в българския футбол

Най-верните в българския футбол

Това са играчите с най-много дни в отбора си