В България не се обръща много голямо внимение на женския футбол, което не е правилно. ТОПСПОРТ Ви запознава с най-добрата българска вратарка Роксана Шахънска. Доскоро тя беше част от отбора на Пирин Лейдис, а сега направи поредна крачка напред в кариерата си. С нея говорим по много теми, свързани с клубния женски футбол и с националния ни отбор. Ето какво каза Рокси:

Да започнем с голямата новина при теб - сменила си отбора. Със сигурност е крачка напред да отидеш в Локо (Стара Загора), който е на първо място във временното класиране на първенството.

- Да, така е. Първо искам да благодаря на всички в Пирин Лейдис. Изкарах добър период в Благоевград, но всеки иска да върви напред и да се развива още повече. Имайки предвид годините ми и това, че имам голям опит, може би този трансфер ще допринесе и за моята кариера, и за отбора, в който ще играя. Очаквам хубави емоции и моменти, да вървим напред.

Снимка 604751

Източник: Инстаграм

Новият ти отбор изглежда няма да има проблем да вдигне титлата.

- От две години Локо са шампиони, но преди това най-добри бяха НСА, за които също играх. Аз силно се надявам да има конкуренция в първенството. Така ще се вдигне качеството на женския футбол в България. Когато няма конкуренция, когато отборите са слаби, не излизат таланти, не е добре за националния ни тим. Ще съм играла за двата най-добри отбора у нас в последните години. Това ме радва. В НСА изкарах цели 17 години. Това е отборът, който ми даде началото във футбола. Не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Винаги ще уважавам отбора най-вече на НСА - ръководството, треньорите... Те ми дадоха шанс за старт в спорта.

Снимка 604748

Източник: GettyImages

Какви са най-хубавите ти спомени от дългия период там?

- Много са, емоциите са много. Аз отидох там много малка. Не бях пълнолетна. Те ме развиха. Бях ученичка там, после студентка. Минаха етапи от моя живот. Наистина съм им благодарна. Винаги им го казвам и го оценявам. Спечелих титли и купи там. Хубави моменти, които се помнят.

Съжаляваш ли, че не си играла в отбор от чужбина? Имаме български футболистки, които играят в Италия, Швейцария...

- Не съжалявам. Имала съм предложения да замина. Но нещо винаги ме караше да остана в България. Имаше причини да остана. Развивах се тук, макар и на не толкова високо футболно ниво. В чужбина щях да бъда далеч от семейството си, тук имам и работа. В чужбина е добре, ако те поиска професионален отбор. Аз не съм получавала такава оферта. Избрах да работя в България, да тренирам тук и да се задоволявам с това, което е у нас.

Какви са целите ти в Локомотив?

- Отборът да се развива и да върви напред. Затова съм там, за да им помагам. Най-важното за Локо е да бъде №1 в България и да играе в Шампионска лига. Нека само сме живи и здрави, да нямаме контузии. Предстоят ми и мачове с националния отбор.

Като отвори темата за националния отбор, как гледаш на резултатите през миналата година?

- Имайки предвид, че седем години не ни бяха събирали, отборът започна да се възражда по някакъв начин едва преди две години. Основно благодарение на треньорите, на Силвия Радойска, на Велизар Христов, на Емил Варадинов, който е треньор на вратарите. Тези хора направиха много за женския футбол в последните години, наистина. След лоши резултати срещу Франция, преди време закриха националния ни отбор. Така не можахме да изживеем и изиграем едни от най-хубавите си години във футбола. Но тогава така прецени БФС - да прекрати женския футбол у нас. Сега вървим във възходяща линия. Включват се много добри момичета. Има съвсем различна методика на преподаване на футбол, обяснения, анализи, видеоанализи от страна на Велизар Христов. Това е много важно. Занапред ще даде резултат. Последният цикъл беше доста труден - Германия, Португалия, Израел, Сърбия, Турция... Тези отбори, за разлика от нас, не са прекъсвали седем години. Напротив - с всяка година надграждат. Имат и финансови възможности. Сега ни предстои подготовка в Турция. Там ще изиграем контроли с Хонконг, Косово и Северна Македония. Вече на женския футбол в България се гледа по друг начин. Има хора, които ни обърнаха внимание. Дано това даде ефект и продължим да се развиваме.

Снимка 604749

Източник: GettyImages

Прави впечатление, че в женския футбол няма особено голяма конкуренция. Примерно, в Испания Барселона записва само победи, в Шампионски лига Лион е хегемон, в последните години и Барса... Защо така?

- Има отбори в чужбина, които се развиват на съвсем различно ниво. Има много дивизии. Специално в Барселона, там организацията е невероятна. Но един отбор от трета лига на Испания по нищо не отстъпва на един от първа лига в България. Там има много повече възможности, талант и качество. Бази, терени, всичко. Защото се обръща сериозно внимание на женския футбол. Отборите във Франция, Германия и Испания имат избор от толкова много състезателки. Тук не е така. Наскоро имаше Ел Класико, което се игра на "Камп Ноу" и събра 96 000 души. Не знам скоро дали мъжете на двата отбора са събирали толкова. Дано за в бъдеще мъжките отбори у нас имат и женски и да ги развиват.

Кога започна да се занимаваш с футбол и тренирала ли си друг спорт преди това?

- Тренирам от 6-годишна. Живеех срещу стадиона в Ловеч. След това ме извикаха н НСА. Там започнах като трети вратар, а след половин година станах втори. За да стигна и до първо място под рамката. Хубави моменти.

Снимка 604754

Източник: Инстаграм

Каква е посещаемостта на мачовете от женското ни футболно първенство?

- Не може въобще да се сравняваме с посещението на женски футбол в чужбина. Тук идват да ни гледат семейството, роднини и приятели. Дори мачовете на националния отбор са посетени от около 200 човека. Така беше, когато играхме в Пловдив на "Лаута". Не е този интерес, който трябва да бъде. Но тук трябва да помогнете и вие, медиите. Апелирам да давате повече гласност на женския футбол, да пишете за него, да правите интервюта с нас. Смятам, че го заслужаваме и ще помогне на мачовете да идват повече хора. Прави се много малко за женския футбол от медиите. Ако не може да изпълните всичките ни желания, поне в сайтовете да се пише за женски футбол. Наистина публиката ни липсва.

Кои според теб са най-добрите български футболистки в момента?

- В анкетите трябва да се гласува по заслуги, не по симпатии. Не са идна или две футболистките, които мога да назова като добри. Ще видите, че съм права, когато гледате следващите мачове на националния ни отбор. Това, че някой играе в чужбина не означава, че е най-добър. В НСА и Локо има добри състезателки, в Пирин също. Има хора, лидери... Това, че сме в България, не ни прави по-нисши от тези, които са в чужбина. Журналистите пишат или гласуват за дадена футболистка просто, защото играе в чужбина. Понякога се дават награди, защото просто виждате нещо в интернет. Трябва да се обръща повече внимание на футбола, да започнат да се излъчват мачовете от първенството. Тогава ще видите, че футболистките на България не са две-три имена, които попадат в тази анкета. Впрочем, дори и за съм попадала в нея. Но като вратар е много трудно да станеш Футболистка на годината. Хубаво е да има и награди по постове - най-добра вратарка, защитничка и така нататък, както е в мъжкия футбол. Не е толкова трудно да се направи. Просто трябва желание.

Снимка 604753

Източник: Инстаграм

Правил съм доста интервюта с български вратари, мъже. Всички казват, че трябва да си малко луд, за да играеш на този пост. Това важи ли и за жените?

- (Смее се) При мен важи с пълна сила. Не го мисля само аз, и други хора ми го казват. Това в кръга на шегата. Не всеки може да бъде вратар. Този пост е много труден. Вратарките в България не са много. Нали знаете какво казват - добрият вратар е половин отбор. 16 години съм във футбола и смея да твърдя, че съм добър вратар.

Кои вратари са ти били за пример?

- От женско естество, вратарката на САЩ. Много е добра. Иначе, Буфон ми беше голям любимец. Сега Донарума и Тер Щеген. Много са класни. Но най-вече харесвам италианските вратари. Сега, от българите, от младите, казват добри неща за Светльо Вуцов.

Снимка 604750

Източник: GettyImages

Кой мъжки български отбор подкрепяш?

- Единствено и само ЦСКА! Клуб с такава голяма история и традиции. Пътувала съм с тях на мачовете им в Европа и съм ги подкрепяла. Повечето фенове на ЦСКА са истински и хора, които обичат силно. Духът на армията се усеща в ЦСКА и се надявам все повече публика да подкрепя отбора. Дано червените сърца видят как титлата се завръща на "Армията" още този сезон. Да, ясно е, че поради една или друга причина хегемон се води Лудогорец. Но ЦСКА се развива и прави опити да се върне там, където му е мястото. Постига и успехи в Европа. Дано този "армейски" дух се вижда във всеки мач през пролетта и ЦСКА да стане шампион.

Накрая - какво си пожелаваш във футболно отношение за 2023 година?

- Надявам се да съм здрава, да изпълня целите си. Да съм успешна, най-вече в националния отбор. Да играя за него и да давам най-доброто от себе си. Да завършим годината с успехи и да си спомняме с добро 2023 година. Още повече, че съм родена на 23-то число.