Радостин Василев даде интервю за "Тема Спорт", в което коментира процесите в българския футбол. Той е адвокат с все по-мащабна международна практика. Успоредно с това е помагал и продължава да помага на редица родни клубове, състезатели и федерации.

Г-н Василев, като че ли се отдалечихте от делата в българския футбол...

- Може би само така изглежда. Огромна част от юридическите казуси в българския футбол и спорт са консултирани от моето адвокатско дружество. Просто с тях се занимават хора от екипа ми. През последните месеци имам твърде много ангажименти и не мога да съм така активен. Но какво всъщност се случва в българския футбол? Едно голямо нищо...

ЦСКА с по две тренировки на ден до мача с Пирин

ЦСКА с по две тренировки на ден до мача с Пирин

Вчера имаше почивен ден

Имат ли проблеми българските футболни клубове и състезатели, които да се нуждаят от вашата експертиза и съдействие?

- Продължаваме да помагаме на много отбори, футболисти и посредници. Интересно е, че за последните 10 години нивото на футбола и обемът на българския футболен пазар е в постоянен регрес, но има известно повишаване на нивото на общата експертиза във футбола. Когато става въпрос за по-сложни казуси се намесваме ние.

Кои са най-големите виновници за състоянието на футбола ни?

- Разбира се, че хората, които го ръководят. Не само ръководителите в системата на БФС, но и извън нея.

Стилян Петров каза наскоро в интервю, че всички много обичат да говорят за промяна, но реално почти никой не я иска достатъчно силно и не е готов да направи необходимите стъпки в тази посока... Искаме ли в крайна сметка промяна или идеята е да заменим едни тунеядци с други?

- Стилян Петров е прав. Тази система храни и осигурява спокоен и безпроблемен живот вече повече от 10 години на една огромна група некадърници и "заслужили" тунеядци, които считат, че са там по право. За тях промяната означава да спрат едни сигурни и незаслужени благини, които черпят от позицията си. Промяната в БфС трябва да е радикална и повсеместна. Подмяната няма да донесе никакъв резултат. Вие виждате ли някаква промяна след напускането на Боби Михайлов, защото аз не виждам.

Бруно говорил със Занев за дисциплината на капитана

Бруно говорил със Занев за дисциплината на капитана

По време на последната контрола

Кого смятате за най-подходящ за следващ президент на БФС?

- Считам за най-подходящ този кандидат, който никога не е участвал под каквато и да било форма в управлението на БФС и същевременно е намерил най-силния екип и има сили и воля да изрине авгиевите обори. Усмивките от старите ленти или компрометирани лица, които застават зад чист кандидат, няма да получат моята подкрепа. Въпросът е, че ръководството на футбола ни се нуждае от обучени хора, а не от "заслужили".

Димитър Илиев от Локомотив Пловдив бе избран за Футболист №1 на България за 2020 година. Споделяте ли такъв избор и каква е вашата тройка?

- Честито на Димитър Илиев! Щом е победител за втори път, значи е заслужавал. Моята тройка е - 1. Валентин Антов, 2. Антон Недялков и 3. Димитър Илиев.

Как виждате развитието на вашия любим клуб ЦСКА, готов ли е да спре най-после хегемонията на Лудогорец?

- ЦСКА никога не е бил по-равностоен на Лудогорец от сезона, в който от Разград спечелиха първата си титла в последния кръг през 2012 година. Лудогорец изживява най-тежкия си период според мен. Крайно време е за червена титла. Тази година ЦСКА ми харесва повече от други сезони. Истинското развитие на ЦСКА е нов стадион, диверсифициране на финансирането, титла и пробив в Шампионската лига.

ЦСКА задържа ганаеца Исаа Худа

ЦСКА задържа ганаеца Исаа Худа

Той се понрави с бързите си отигравания и постоянното търсена на топката