Коментарите на премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев не са намеса в управлението на Българския футболен съюз. Това заяви специалистът по спортно право Радостин Василев.

Бойко Борисов призова Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на БФС
Обновена

Премиерът Борисов призова Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на БФС

Министерството на спорта преустановява всякакви отношения с футболната ни федерация

"Аз се запознах с изказването на министър Кралев, а после и с това на премиера. Имам мнение, което е свързано с практиката, която имам от спортната материя, с която работя. Искането на оставка от страна на премиера и на министъра на спорта не е вмешателство на държавата в автономността на сектора "Футбол". Чл. 19 от Устава на УЕФА определя кое е вмешателство.

Вмешателство е директно на орган на управление на федерацията, разберете Изпълком, директно назначаване на Президент на Българския футболен съюз, дори и за определен кратък период. Това е вмешателство.

Михайлов: Подадох оставка в името на доброто на българския футбол

Михайлов: Подадох оставка в името на доброто на българския футбол

"Оттеглям се, за да няма повече напрежение"

Такива действия по искане на оставка са действия, които, особено в лицето на държавата, която е лицензирала спортната федерация, Българският футболен съюз, са напълно очаквани и в никакъв случай не влизат в хипотезата на вмешателство и няма да има никакви последици за България...

Това е морален акт, който президентът на Българския футболен съюз може да избере да се съобрази с него или да не се съобрази с него.

Истината е, че Българският футболен съюз от десетилетие на практика унищожава българския футбол и това беше просто върха, черешката на тортата. Може би вече търпението на държавните институции е изчерпано", констатира Василев.

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка!
Обновена

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка!

"Той ще продължава да помага за развитието на българския футбол"

"Ако държавата, което се случва в някои африкански държави, назначи силово президент на Българския футболен съюз, то тогава се касае за вмешателство... Ако държавата назначи членове на Изпълкома без да се направи демократичен избор, независим, то това е вмешателство. Естествено, държавата, която лицензира футболния съюз, може да търси отговорност не само заради проявата на расизъм, но и изразходването на средства. Може да прави ревизии".

"Не забравяйте, че Българският футболен съюз е дружество с нестопанска цел, което подлежи на контрол по силата на всички закони и всички институции в България. Те не се различават по никакъв начин от другите сдружения с нестопанска цел. Министерството на спорта има право да контролира Българския футболен съюз както по харчене на средства, които са осигурени от държавата от всички данъкоплатци целево и законосъобразно, така и по действия, които държавата може да вкара прокуратурата във Футболния съюз за извършени престъпления, което също НЕ е вмешателство. И аз съветвам държавата да го направи това нещо".

Корупция и престъпления против спорта разследват от ГДБОП в сградата на БФС

Корупция и престъпления против спорта разследват от ГДБОП в сградата на БФС

Към момента не е ясно има ли арестувани служители от футболния съюз