Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи много активно в българския футбол, даде обширно интервю за Канал 3.

Защитниците на ЦСКА с голове през сезона

Защитниците на ЦСКА с голове през сезона

Вижте кои са те

Г-н Василев, сигурно от доста време не сте имали толкова свободно време. Как се справяте?

- Да, в моята кантора има само по един дежурен адвокат. Аз почивам повече и отделям внимание на сина си. С него учим материала за първи клас доста усилено.

Има много спорове и дискусии за довършването на сезона. Вие бяхте сред авторите на позицията на Арда, Ботев Враца и други клубове за прекратяване на шампионата...

- През последните дни имам голям контакт с много клиенти, които ме питат точно това - дали ще продължат първенствата. Смятам, че е напълно възможно, ако до юни не се възобнови шампионатът, такъв изобщо да няма. Може да бъде обявена нулева година или ще има някакви решения за евроучастници и изпадащи - това ще се преценява от БФС.

Президентът на УЕФА Чеферин посочи три варианта за краен срок, в който първенствата трябва да бъдат възобновени...

- БФС ще спази това, което бъде решено от УЕФА. Ако УЕфА прецени, че няма начин да бъдат възобновени шампионатите, оттам има два варианта - временните класирания да станат окончателни или да се стигне до нулева година, което обаче е по-малко възможно според мен.

При нас първият вариант е подновяването да бъде на 1 май, но той е невъзможен. Вторият е да стартираме около 23-24 май, а третият е песимистичен - без подновяване на мачовете.

- Според мен няма да се стигне до някой от трите. По-скоро, ако е възможно, може да видим доиграване през юни и юли, и то в пълнометражен вариант на шампионата. По отношение на българското първенство поне. Препоръчвам на БФС във връзка със създалата се ситуация и изиграването на мачовете през юни или юли просто да отпадне лятната подготовка и тук да се заиграе в цикъл пролет - есен. Това е много по-удачният вариант за клубовете в Източна Европа. Така ще се спести и ненужната лятна подготовка, която само накъсва ритъма. А през зимата така или иначе тук не може да се играе. Сега е моментът за промяна. Ако приключим успешно през юли, то трябва незабавно да започнем следващия сезон, който трябва да приключи по-бързо заради Европейското през 2021-а...

А как ще се отрази най-лошият вариант - да запазим настоящата картина, без доиграване на купата?

- Ако това се случи, голяма част от българските клубове ще имат изключително големи финансови затруднения. Съмнявам се, че форматът на Първа и Втора лига ще е пълноценен занапред, защото много клубове ще фалират - разчитат на тв права, на спонсори, а и собствениците им имат бизнес, който страда. Ние не сме засегнати от билети и маркетинг, но въпреки това голяма част от клубовете въобще няма да съществуват.

ЦСКА излезе с писмо, с което отправи призив за помощ към българските клубове. Редно ли е да се иска помощ в това положение на пълен блокаж?

- Това е преценило ръководството на ЦСКА. Държавата не може да помогне на бизнеса, а какво остава за нещо друго. БФС също може да помогне, след като приключи пандемията и може да допусне клубове до участие с финансови гаранции. Тези гаранции трябва да се включат. Защото част от професионалните ни клубове не са професионални, а само мимикрират такова нещо.

Има и вариант с 18 отбора в елита...

- Тази идея я намирам за неприемлива. Твърде много отбори, не мисля, че е подходящ вариант. Но настоящата схема е крайно неуспешна и трябва да се премахне. Просто не виждам как ще има 18 отбора. Ние нямаме ресурс и за 14...

Как гледате на процеса с намаляване на заплатите в родния футбол?

- Съвсем нормален процес, неизбежно е. ФИФА също има такова предложение в световен план. Нямаме универсално решение в областта на спорта. При българските играчи действа Кодексът на труда и едностранно намаляване на заплатата няма как да се случи, а трябва да се сключи споразумение с играчите. Но е наложително да стане, защото в средносрочен план работниците, тоест футболистите, няма да полагат труд. Договорите на играчите са основно до края на май или юни. Проблем става, ако някой е сключил предварителен контракт с друг клуб от лятото. Тук вероятно ще се вземе решение на международно ниво. Кашата е пълна. Но анексите се правят от всеки клуб у нас, за да може все пак футболистите да получават някаква заплата. Има я опцията и за прекратяване на договорите им от страна на клуба. Има такова условие вече - 15 дни без никаква дейност. Но намаляването на заплатата е двустранен акт, с който и играчите трябва да са съгласни.

Очаквате ли да има играчи, които не искат да си намалят заплатите у нас?

- То вече има такива играчи. И футболисти, и клубове ни търсят като адвокати за консултация в тази ситуация. Има доста такива случаи, и то в един и същи клуб, в един от големите ни. Не искам да кажа кой. Тази криза ще доведе у нас до намаляване значително на чуждестранните футболисти и до нормализиране на заплатите на играчите. Тази криза ще има пречистващ ефект. В международен план пък едва ли ще има огромни трансфери. Картата на световния футбол ще се промени.

А смятате ли, че водещите клубове у нас - Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локомотив (Пловдив), Берое, сега може да прибягнат към повече българи?

- Тези отбори, като изключим Лудогорец, през последните десет години нямат никакви успехи в евротурнирите. Те вероятно няма да имат и с българи, но поне ще се засили вътрешната ни конкуренция. Някои от тях като ЦСКА обаче разчитат на привличането на свободни агенти евтино и скъпата им продажба. Това ще им наруши сметката на края на годината. Никой не знае какво ще стане.