Все още има опасност за фенове по спортни събития. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг на Оперативния щаб. Той основа мнението си на скала, която определя степента на опасност от заразяване.

"Бих искал да припомня избора за тези мерки. Това е по една тексаска скала - от 1 до 9. Това е индекс за предаване на заразата.

В деветките влизат събирания над 500 души, религиозни събирания, концертни зали и други. След това са ресторанти, фитнеси", заяви Мутафчийски.

Кралев: Трябва да бъде намерен правилния баланс между обществения интерес, свързан със здравето на хората и интереса на феновете

Кралев: Трябва да бъде намерен правилния баланс между обществения интерес, свързан със здравето на хората и интереса на феновете

Мисля, че хората са узрели, по-дисциплинирани и започват да спазват мерките, които препоръчва Министерството на здравеопазването

"Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант, но сигурно има такава, докато ресторанти с външни помещения имат индекс 3. Това са къмпинги и игра на голф.

Футболът, баскетболът са в средата. Те са между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен.

Но ако играчите се намират по средата на индекса на заразяване, то публиката се намира на индекс 8, тоест висока опасност", заяви Мутафчийски.