Новият старши треньор на ЦСКА Пламен Марков бе представен официално пред медиите вчера на стадион "Българска армия". Легендата на "червените", както винаги, не измени на френското си възпитание и едва отговаряше на по-неудобните въпроси относно бъдещата работа в родния му клуб.


- Г-н Марков, за колко време е договорът ви и какви са целите, които са ви поставени от клубното ръководство?


- Контрактът ми е за две години и три месеца или до 30 юни 2008 година. Целите в ЦСКА винаги са едни и същи, трофеи и постоянни успехи. Такива ще бъдат и пред тези треньори, които ще дойдат след мен, такива са и за тези, които са били преди мен в ЦСКА. Разговорът ми с г-н Божков бе много личен, така че няма да го изнасям на показ. Но едно е ясно, вече съм треньор на ЦСКА, което е най-важното. Известно ми е, че няма да се задържа много на този пост. Просто в България треньорите не се радват на дълъг стаж в един отбор. А това е грешка, която не може все още да се поправи от нашите ръководители.


- Не повтаряте ли донякъде пътя на Петър Стоянов, който от президент стана председател на СДС, а вие от треньор на националния отбор поемате ЦСКА?


- Само работата ще докаже дали това е така. Важното е, че съм в ЦСКА, където ще мога да работя в любимия си отбор.


- ЦСКА ли е вторият отбор на сърцето ви  след Видима-Раковски?


- Не може това да бъде така, след като съм прекарал на "Българска армия" повече от десет години. Считам, че беше съвсем нормално да поема треньорския пост, след като вече два пъти
имах предложения от ръководството. Двете оферти бяха в края на периода ми като национален селекционер. Третия път вече нямаше как да откажа на г-н Васил Божков.


- Кои треньори ще ви бъдат помощници в ЦСКА?


- Все още нямам яснота кои ще ми помагат. От утре (б.р. - днес) ще разговарям с няколко наставници, които мисля, че ще могат да ми бъдат от полза в клуба.


- Какви са проблемите в ЦСКА?


- Основният проблем е, че отборът не е на първо място в момента. Играта също не е такава, каквато беше през есента. А за да има добри резултати, трябва да има добра игра, раздаване на терена и сплотен колектив. За по-детайлни проблеми не мога да кажа, тъй като не съм наблюдавал последните срещи на ЦСКА. Дори и дербито срещу Левски не можах да го гледам, тъй като имах мач начело на Видима-Раковски.


- Може ли ЦСКА да спечели титлата и какво можете да дадете на отбора?


- Аз съм истински реалист и осъзнавам, че ще ни бъде много трудно да спечелим титлата в този момент. Още повече, когато знаем каква е реалността в българското първенство. Бих дал всичко, на което съм способен в подкрепа на играчите. Те са тези, които са на терена и постигат резултатите.


- Не ви ли притеснява фактът, че в четири кръга тимът загуби десет точки?


- Това не ме притеснява ни най-малко. Треньорската професия е тежка. Знам, че и най-малките неудачи могат да костват мястото на наставника. Именно треньорът е основната фигура в един отбор и той обира всичко, било то позитивно или негативно. Не се плаша, така е навсякъде, подчертавам най-вече в България. Знам, че, за да съм тук сега, причината е слабото представяне на тима, което наложи треньорска смяна. Ако отборът беше продължил да се представя така, както го правеше през есента, е ясно, че въобще нямаше да ме назначат за наставник. И днес естествено нямаше да има пресконференция, на която да присъствам и да разговарям с вас.


- Ако има в състава футболист, който не иска да играе на даден пост като Кишишев например в националния отбор, ще го държите ли в ЦСКА?


- Все още не мога да кажа кой къде трябва да играе, не съм провел и първата си тренировка начело на отбора. Но ако има такъв играч, който и да е той, няма да се поколебая и ще взема сериозни мерки.


- Има ли футболисти, които нямат качества да са в състава на ЦСКА?

 - Пак казвам, не познавам качествата на всички поотделно. Може и да има такива, които не са за ЦСКА, но да са в отбора. Това ще го разбера в първите дни, в които ще съм по-близо до футболистите.


- Имахте ли притеснение как ще ви посрещне публиката, след като до последно феновете бяха зад Миодраг Йешич?


- Не съм имал никакви притеснения. Все пак е добре, че привържениците подкрепят треньора на ЦСКА, това е много важно. Феновете са тези, които идват и ни подкрепят, част от успехите са заради тях.


- Ще налагате ли юноши на клуба?


- Ще налагам тези, които са в най-добра спортна форма преди даден мач. Независимо на кой отбор са юноши - дали на ЦСКА или на някои друг.


- Бихте ли разговаряли с Миодраг Йешич за евентуален съвет?


- Ако имам време, бих провел разговор с Йешич. Аз съм в колегиални отношения с всички треньори, така че не виждам нещо нередно да получа информация за отбора в миналото.


- В тима има много чужденци, ще се опитате ли да побългарите ЦСКА?


- Щом тези играчи са в ЦСКА, значи имат нужните качества. Не смятам, че има чак толкова чужденци, че да побългарявам състава.


- Може ли отношенията, които бяха между Орманджиев и Йешич, да се повторят между вас и г-н Орманджиев?


- Помежду си работим с хора, така че е нормално да изникват проблеми. Във всички случаи обаче ми се струва, че проблемите в една къща трябва да се разрешават вътре, а не да се показват пред всички.


- От 1999 година в ЦСКА са минали около 13 треньори, колко време е нужно на един наставник, за да постигне резултати?


- Не бих се ангажирал с точни цифри, но наистина за това време треньорите са доста. Периодът на всяка цена трябва да бъде по-дълъг, за да може един специалист да наложи своя начин на работа, своята политика, своите играчи.


- Много хора смятат, че сте добър специалист, но с мек характер, ще работите ли по друг начин в ЦСКА?


- Не смятам, че съм с толкова мек характер, не знам кой и откъде твърди тези неща. Дори много хора ме упрекват, че съм прекалено твърд. Лично аз се определям като човек, който не действа с лека ръка.


- Какво ще направите, за да има повече играчи от ЦСКА в националния отбор?


- Докато бях треньор на националния тим и аз виках повече футболисти на Левски. Сега с работата, която ще започнем с момчетата, ще се опитаме да направим така, че ЦСКА отново да дава най-много играчи, които да са водещи фигури на представителния ни състав.


- Миодраг Йешич обеща, че след дербито с Левски ЦСКА ще има осем точки преднина. Но не се получи. Вие какво обещавате?


- Аз в точков актив не мога да говоря. Ще бъде по-скромен. Но искам с работата си да постигнем резултати, които ще радват феновете.


- От кога точно ще поемете ЦСКА?


- Иска ми се това да стане колкото се може по-скоро. Още утре има вероятност (б.р. - днес) да съм вече с футболистите. Най-късно във вторник ще проведа първата си тренировка начело на ЦСКА.


- Което ще рече, че може да водите "червените" в мача за купата на България срещу Берое в сряда?


- Да, има такава вероятност...


(В интервюто са използвани въпроси и на други медии)