Отговорникът за ВАР в България и член на съдийската комисия - Петър Петров обяви, че с предстоящите домакински мачове на Лудогорец и ЦСКА в края на седмицата започват тестовете на ВАР преди самото въвеждане на системата за плейофите в efbet Лига.

Ето какво каза той на специална пресконференция:

"Идеята за въвеждането на ВАР бе на съдийската комисия от декември 2019 година. Тази система е част от правилата на играта футбол. Тя не е експеримент. Иновациите и технологиите постоянно ще навлизат. Да се надяваме, че в следващите години ще навлязат още иновации в спорта. С решение на Изпълкома на БФС през февруари 2020 стартирахме проекта. Подготовката беше в няколко направления. Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени изискванията на ФИФА, няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде през следващите четири години и половина - до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА. Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов определиха фирмите, към които да се обърнем, към фирмите провайдъри. Избрахме пет фирми и се спряхме на децентрализирания вариант. Четирите вана са тук.

Етър получи одобрение за ВАР

Етър получи одобрение за ВАР

Това разкри директорът на ОП "Спортни имоти и прояви" Петко Павлов

Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март технологичния тест на ФИФА. ФИФА на база датите, които сме дали без да ни уведомява пристига техният представител и вижда дали правим този технологичен тест. Дали правим всичко, което те имат като изисквания. Ще сертифицираме всички наши стадиони от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна.

Снимка 521937

Източник: LAP.bg

Съдиите минаха през октомври на офлайн обучение на симулатор тренажор. За да получи сертификат всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка. С тях ще кандидатстваме за участие на Световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар.

Решиха кой ще е първият отбор, който ще тества ВАР

Решиха кой ще е първият отбор, който ще тества ВАР

Системата все по-смело навлиза по терените ни

Стартираме с тези 15 мача, защото ФИФА не иска да има прекъсване. Обучението е приключило на 1 март и съдиите веднага трябва да започнат да практикуват. Всички стадиони с изключение на един изпълняват условията.

Първият тест е на 12 март от 17 часа на срещата Лудогорец - Арда. Сертифицираме стадиона. Два часа и половина преди мача клубът домакин ще предостави юноши, които по наша инструкция ще разиграят инциденти, които ще им подадем. Вторият стадион, който ще бъде сертифициран е стадион "Българска Армия" в неделя преди срещата ЦСКА - Етър. Третият стадион е националният преди четвъртфинала ФК ЦСКА 1948 - Арда". На националния стадион ще се провеждат и финали за Купата на България. Той трябва да приеме срещи между водещите отбори. Много важен стадион е, за да бъде сертифициран.

Петър Петров: ВАР е бъдещето и ние трябва да сме в крак с развитието на футбола

Петър Петров: ВАР е бъдещето и ние трябва да сме в крак с развитието на футбола

"Няма повече време за нов практически семинар"

На 20 март ще бъде сертифициран "Арда Арена" преди мача Арда - Локомотив (Пловдив). Стадионът в Кърджали е образцов. На 21 март от 14:15 е мачът Берое - ЦСКА и ще сертифицираме стадион "Берое" в Стара Загора. Много добре подготвен стадион, на който всички изисквания са изпълнени. Лаута ще бъде сертифициран след изборите. Те са сигурни участници в първата шестица и евентуално стадион "Тича" във Варна също ще бъде сертифициран веднага в кръга след изборите. След това последователно до 26-ия кръг ще сертифицираме всички стадиони.

Снимка 521938

Източник: LAP.bg

Всички очевадни грешки, които биха били допуснати, надявам се на 100% да бъдат проверени. Главният съдия на терена си е главен съдия. Главният съдия е човекът, който решава и взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение относно накъсването на играта. Ще видим в реална обстановка докъде сме стигнали и дали ФИФА ще ни одобри", каза още Петър Петров.