Мениджърът на проекта "ВАР" в България - Петър Петров, коментира докъде стигна въвеждането на системата у нас. 

"В момента обучаваме нашите съдии, паралелно с това инспектираме всички стадиони в България. Вече минахме тези в София. Работим с фирма, която е дъщерна на японския концерн SONY, тя обслужва ШЛ, Лига Европа, големите първенства. Договорът ще бъде за 4 пълни първенства, плюс плейофната фаза за 2020/2021, ако сме готови. Отделно тече обучение, чийто първи етап вече завърши. Главно се гледат клипове, live мачове, гледат срещи за комуникация, нивото на намеса. Отделно 8 наши бивши съдии получиха сертификати, за да въведем ВАР. Инспекцията по стадионите в провинцията си продължава. Фирмата дава съответни предписания, има изисквания по отношение на ъгъла на заснемане. Ще въведем и offside technology, за да имаме точност при засадата и елементарните грешки от последно време да бъдат избегнати", заяви Петров в "Студио Дерби".

"По изисквания на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат действащи съдии от ранглистата. В момента се обучават 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от фирмата."

Петър Петров разкри подробности за въвеждането на ВАР в България

Петър Петров разкри подробности за въвеждането на ВАР в България

"Ние спечелихме проект във ФИФА и е осигурено финансирането, което ни дава възможност да започнем обучение още тази събота и неделя на нашите съдии"

"Ще има четири вана за ВАР. Два за мачовете в София и мачовете на Запад, един за мачовете на север - Варна, Разград, и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали. За всеки един от тези ванове ще има по едно техническо лице, един replay оператор", каза още Петров. 

"Благодаря на всички юношески школи, с които правим тренинг в реална ситуация и чак тогава можем да преминем към въвеждането на ВАР. Иначе нашите съдии няма как да се упражняват."

"Средствата за ВАР са от ФИФА и УЕФА. Транспорт на ван, технически лица, оператори, всичко е от договора с фирмата. Клубовете поемат електрозахранването, платформите, на които да се разположат камерите, така че страничните линии да се виждат ясно, и оптичен кабел, който свързва вана и монитора. Имат и такса за домакинските мачове, сумата още не е определена от Изпълкома на БФС", допълни Петров.

"По протокол е ясно, че ВАР няма право да решава. Съдията трябва да реши. След взетото решение ВАР прави проверка и препоръчва, но докато няма решение на съдията, проверка не се прави. Това е много важно да се знае. Възможностите след това са да потвърди решението му, или да препоръча да отиде до монитора и да провери, но съдията решава". 

Петър Петров: Не са огромни инвестициите, които нашите клубове трябва да отделят за въвеждането на ВАР

Петър Петров: Не са огромни инвестициите, които нашите клубове трябва да отделят за въвеждането на ВАР

"Лицензът няма да го дава БФС, а ФИФА"

"Съдийските наблюдатели също се включват в обучението, те ще слушат самата комуникация между рефера и ВАР вана. Тя ще бъде и записана, така че след края на мача съдийският наблюдател трябва да оцени целия екип. Ако има фрапантна грешка, оценката на главния съдия се намаля с 0,4. Тя ше бъде свалена, той ще бъде за наказание, но каква полза, ако решението не бъде променено на момента? Плюсът на ВАР е, че тя ще бъде решена на момента", завърши Петров.