В последните няколко години съвсем ясна и отчетлива беше алтернатива, едно решение, което редица специалисти предлагаха на футболните клубове в страната.

Редукция в броя на чуждестранните футболисти в първенството и налагане на собствени кадри.

Насочване на погледа към бъдещите таланти. Към школите.

Но не само в популисткия смисъл на думата. Не само преди встъпване в длъжност на нов директор или президент на наш клуб. Не само като празно от каквото и да било съдържание обещание.

А съвсем наистина.

Снимка 458372

Коронавирус пандемията е на път да докаже, че подобно нещо, колкото и немислимо да изглеждаше, а и колкото и неудобно да бе за редица футболни агенти, работещи предимно със "задграничен" материал, с недоказани качества, е приложимо и в действителност.

Снимка 441803

Източник: CSKA.bg

Дали това ще сложи до голяма степен край на привнасянето на футболисти със съмнителен потенциал? Чиито представители не могат да съберат дори няколко положителни техни момента и добри отигравания в кариерите им, за да оформят Youtube-компилация? Трудно е да се каже.

Снимка 247011

Източник: LAP.bg

Факт е, че в последните години през българския футбол преминаха играчи, на които можеха да импонират дори подрастващи, ритащи топка единствено за удоволствие, на произволно избрана асфалтова площадка някъде в "Люлин", "Надежда" или "Овча купел", да речем.

Редица мениджъри се опитваха всячески да натрапят незнайни люде, на които им бе обяснено, че трябва да не спукат топката поне в първата тренировка с безобразно слабите си отигравания, за да бъдат натрупани аргументи в посока оставането им в клуба, а съответно и в страната.

Легенда на Левски: Търсим пари за трагични чужденци, а юношите гният в школата

Легенда на Левски: Търсим пари за трагични чужденци, а юношите гният в школата

Емил Спасов с интервю за Topsport.bg

През това време талантливи наши, български момчета гниеха по съблекалните на отборите ни. За съжаление някои от тях никога не получиха поле за изява.

Също така бе жалко и че имаше такива, които не разполагаха със средствата, които им бяха изисквани, за да получат място в първия отбор. Родителите им нямаше как да бъдат готови с 4 или понякога 5-цифрена сума, за да склонят когото трябва за няколко минути изява на терена.

Сега отборите ни почти сигурно ще трябва да се разделят с някои от чужденците.

Защото, освен всичко останало, те са и тези, които по традиция прибират най-солидно възнаграждение в съставите, за които се подвизават. Колкото и аморално да е това.

Спиерингс с най-висока заплата в Левски?

Спиерингс с най-висока заплата в Левски?

Вижте колко са му обещали

Ще бъдат върнати преотстъпени под наем юноши, на които им бе обяснено, че в даден момент може и да бъдат привикани от любимите си клубове, но преди това трябвало да се обиграват...

Да се обиграеш в по-ниско ниво на футбола в дадена страна, за да можеш след това да си конкурентен в елита...

Интересна логика.

Снимка 273068

Как като вкарваш по 10 гола на отдавна фалирали тимове с порутени трибуни и съблекални, с дюноподобни терени и периодично изникващ на повърхността зарзават по краката на играещите, след това ще преминеш на следващото ниво...

И ще трябва да отговориш на високите очаквания срещу Левски. Или ЦСКА. Или който и да било гранд. Противоречието бе зададено още в самото условие. И след това, в редица случаи, водеше до почти неизбежно разочарование.

Опит се трупа в големи мачове.

Не журналистите. Доказаните специалисти в нашия и чуждестранния футбол твърдят това.

Аспарух Никодимов: В големите мачове трябва да си голям, ЦСКА го прави

Паро: В големите мачове трябва да си голям, ЦСКА го прави

"Допуснахме грешки в защитата"

Когато играеш редовно срещу защитата на "сини", "червени", "зелени" и "черно-бели" ставаш по-добър нападател. Когато спираш звездите на същата тази богата палитра екипи, ставаш по-качествен защитник.

Когато вкараш първия си гол в евротурнирите трупаш самочувствие. А не по терените в СО.

Българските футболисти може да получат възможността, която дълго чакаха.

Така поне изглежда, че ще се случат нещата, ако преди това пандемията не унищожи някои от клубовете ни. Те ще трябва да оправдаят очакванията. Ще трябва да докажат, че са заслужавали своя шанс през цялото това време, докато са носили фланелката на различен от любимия си клуб.

Снимка 426500

Източник: ПФК Ботев Пловдив

"Не е нормално да се взимат хора от всички краища на света, докато юношите гният в школата!

Как може да се сравни личната ангажираност и привързаност на един наш кадър, с тези на взетия наемник, който го интересува само в края на месеца да си вземе заплатата?

Голяма грешка е това. Този подход няма да доведе до нищо положително", бе заявил пред ТОПСПОРТ бившият директор на школата на Левски Емил Спасов.

Снимка 245404

Източник: WMG

"С общи усилия и подкрепа на отговорните фактори, трябва да положим твърда, солидна основа. Такава, върху която само и единствено да се гради. Да имаме 200, 300 деца. Ние го направихме. Интересът бе огромен. Такси не се плащаха. Събирахме децата заради футбола, а не с друга цел", сподели отново в изказване за медията ни друг доказан специалист, работил с част от най-големите ни таланти на клубно и национално ниво - Михаил Мадански.

Снимка 316775

Източник: LAP.bg

И много други големи имена във футбола ни - Аспарух Никодимов, Петър Жеков, Даниел Боримиров, Емил Кременлиев и т.н. - не спираха да приканват клубовете да заложат на българското.

Е, сега това изглежда неизбежно.

Дали ще е за добро? Можем само да гадаем.

Всичко зависи единствено и само от тези, които специалистите се опитваха да подкрепят безрезервно в последните години - българските футболни таланти.

Снимка 283612

Източник: Официален сайт Лудогорец