Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди отново на заседанието си в четвъртък замяната на общински имот срещу жилища в полза на селекционера на националния отбор по футбол Христо Стоичков. Докладът с предложението беше предоставен от
пресцентъра на СОС.

Предложението е на председателя на стопанската комисия Пламен Илиев и заместник-председателите на комисията Мичо Райковски и Радослав Тошев. Те предлагат да се отмени решението на СОС от 9 ноември, с което беше отхвърлена замяната при цена от 200 хиляди евро.

Тримата предлагат имот с площ 300 кв.м. и построената на него двуетажна сграда със застроена площ от 131 кв.м. да бъде продадена на Стоичков за 400 хиляди лева, като той трябва да предостави на общината жилища на същата стойност. Пазарната цена, определена от лицензиран експерт-оценител, е 88 927 лева, се посочва в доклада.

Имотът е с адрес ул. „Одрин" 91 в район "Възраждане". В становище на районния кмет е записано, че сградата е изоставена, не се владее, стопанисва и ползва по предназначение и не се охранява. Тя е подложена на разграбване и унищожаване - липсват врати и прозорци, а покривът е претърпял пожар, се уточнява в доклада на вносителите на предложението. В него се допълва, че за имота не са предявени реституционни искания.

Тримата вносители отбелязват, че с успехите си в спортната си кариера досега Христо Стоичков е допринесъл изключително много за популяризирането на България и в момента е сред най-известните българи по света.