Въпрос от milanenko44: Какво ще направят българските представители в европейските клубни турнири?

Радослав Здравков: Берое няма необходимия опит в тези турнири. Събитията, които се развиват в този отбор ме карят да мисля, че шансовете им значително намаляват.
Що се отнася до останалите три отбора е въпрос и на шанс при жребия. Въпрос е по-скоро при Левски и ЦСКА с какви нови попълнения ще се сдобият. Въпрос е на стратегия по отношение на спортната форма на тези отбори. Важно е и точното разузнаване, за да могат треньорските екип да намерят подходящия начин да противодействат и спечелят мача.
Знам, че и трите отбора ще направят всичко възможно да стигнат до груповата фаза. Първо това е пристиж, международна изява за самите футболисти и най-вече постъпления за ръководството. До къде ще стигнат и до къде ще им позволят да стигнат е отделен въпрос. Миналата година никой не очакваше, че ЦСКА ще елиминира Динамо Москва, но с добра организация и правилна стратегия това се случи.

Въпрос от fiorentincho: Има ли отбори в България, за които няма да работите никога?

Радослав Здравков: Нормално е да кажа, че има един отбор, в който не бих работил. От 30 юни съм свободен не бих казал кога ще започна работа, тъй като при мен стоят нещата, отколкото при някой други колеги. Тези 18 години практика, никога не съм се предлагал. Не съм разчитал някой да ме предлага от определи среди. Винаги съм чакал даденото ръководство или президент на клуб да потърси моите услуги.

Въпрос от Spojkata: г-н Здравков, Смятате ли, че Капело, ще успее да мине групата, като се има в предвид некачествения материал с който разполага? Холандия ли е големия фаворит на това Световно първенство?

Радослав Здравков: Убеден съм, че ще прескочат груповата. Няма да стигнат много далеч. Необходимо е доста корекции и промени в техния състав и начин на игра като стил.

Радослав Здравков: Позицията, на която играха Джерард и Лампард е неприлична и не се използваха до край техните възможности.

Въпрос от Бяло зелено червено: Въпроси към г-н Радослав Здравков , като пряк участник в някои от посочените събития : 1. Смятате ли , че е възможно в близко бъдеще български клубен шампион отново да елиминира европейския първенец ? 2. Смятате ли , че е възможно отново да видим как българският шампион отстранява в ЕКТ шампионите на Испания , Англия и Франция ? 3. Вие сте достигали в кариерата си до полуфинали в шампионския турнир на Европа. В днешно време се счита за голям успех , ако наш отбор се класира за фаза на турнир , в която е в компанията на още 30-40 отбора. На какво се дължи според Вас това - на липса на качества и способности на футболистите или на занижени критерии и амбиции ? 4. Кога според Вас се полагаха повече грижи за подрастващите футболисти и за ДЮШ - преди или след десетоноемврийските промени ? 5. Вярвате ли в сериозността на намеренията на сегашното ръководство на ЦСКА за изграждане и модернизиране на спортната база на клуба? 6. Как виждате в перспектива бъдещето на Вашите клубове ЦСКА и "Локомотив" София ? 7. Смятате ли , че националният отбор на България се развива по възходящ път ?

Радослав Здравков: 1) И на мен много ми се иска, но за съжаление съм песимист и не очаквам в близко бъдеще да се случи това нещо. Основната причина е, че българския футбол боледува и не се развива в правилната посока. 2) Въпросът се припокрива. 3) Футболът ни не се развива - той боледува - причинате са хиляди, но една от основните е, че футбола много се промени като цяло. Условията, които работят българските специалисти и футболисти не отговорят на необходимите изисквания. Това е една от основните причини за лошото състояние на българския футбол 4) И преди и след това нещата си останаха абсолютно едни и същи. Може би преди избора е бил по-голям в ДЮШ. Може би преди това децата са смятали футбола като единственото занимание и оттам големия брой предава по-голяма възможност да се развива даден футболист. В момента нещата са коренно различни. Самият футбол изисква тези деца да тренират при съвсем други условия. Отделно липсата на условия гони доста деца от футболния терен, наред с всички други развлечения, които животът в момента предлага. 5) Вярвам. До известна степен недоумявам целия негативизъм, който породи тази идея в организации и длъжностни лица. Стадион "Българска армия" е символ на много поколения българи и винаги се е намирал на това място. Проектът е направен така, че да не излиза от рамките на сегашния стадион. Милиони хора ще страдат от евентуалния факт базата на ЦСКА да бъде на друго място. Ръководството е доста амбициозно. Оценява факта, че трябва да играе под наем. Необходимо е велик клуб като ЦСКА да има стадион и база. Недоумяващото е, че ЦСКА е единствения отбор в България, който няма футболна паза и който не може да я стопанисва. 6) Всички клубове в България изпитват големи трудности. Да не забравяме, че сме в икономическа криза. И двата отбора благодарение на Господ има солидни ръководител, със солидни възможности. Развитието на целия футбол е свързано с условията, които трябва да се подобрят. По отношение на базата и двата отбора са на едно дереже, но и двата отбора не могат да направят нищо. Два клуба, които имат своята история, имат своя дял в развитието на българския футбол. През каквито и да е трудности и перипетии да минат. Те биха били винаги водещи. 7) Фактът, че не присъстваме на финалите говори, че има нещо неправилно, неточно. През последното деситилетие винаги сме имали отбори от световно величина, които играят добри в клубните си отбори. Имаме звезди, но няма отбор, който да се класира на даден. Това е една статистика, която сама по себе си дава отговор на въпроса. Не съм в националния отбор и не мога да дам някакви подробности. Фактът, че доста национали взеха решение да не играят за този отбор подсказва, че има някакви нередности.

Въпрос от logo 33: Господин Здравков, кога сте се върнете пак в ЦСКА?

Радослав Здравков: В момента съм в ЦСКА до 30 юни. В близко бъдеще не зная с какво ще се занимавам и къде по-точно. ЦСКА е отбор, който ми е на сърцете и отборът, с който винаги да направя саможертва. Не случайно, че в моято почти 18 годишна кариера съм приемал да бъде и помощник-треньор с единствената цел да бъда полезен и да мога да помогна на клуба.

Въпрос от kauton: Г-н Здравков, как ще коментирате назначаването на Павел Дочев за треньор на ЦСКА и не смятате ли че няма опит и ще се прави?

Радослав Здравков: Познавам Павел Дочев като много възпитан, трудолюбив и амбициозен треньор. Вярвам в неговите качества. Желая му успех да постигне още първата година целите, които стоят пред отбора. Но това не може промени мнението ми, че специално за българските клубове и най-вече за ЦСКА, е грешка решението да бъдат привлачани треньори от чужбина. Това мое мнение го изказах още преди 4-5 месеца на клубното ръководство и бях убеден след случая с Йоан Андоне. Павел Дочев има по-големи шансове да се ориентира в българската обстановка, тъй като е българин и преди известно време в едно интервю му пожелах колкото по-бързо започне да мисли по български, толкова по-бързо ще постигне своите цели и целите на клуба.

Въпрос от cris_ronaldo_7: За кой отбор сте на Световното?

Радослав Здравков: Винаги съм сиптазирал на Бразилия. Тази година моят фаворит е съставът на Испания. Ще се радвам това световно първенство да има един финал Испания - Бразилия, който ще бъде достоен.

Въпрос от sitting_bull: Добър ден, имам два въпроса към вас. Кой отбор ще покаже най-атрактивен футбол на Мондиал 2010? И какво мислите за футзала (футбол на малки вратички), който се опитва да навлезе в България? Мисля, че вие го практикувате, както и вашите синове.

Радослав Здравков: 1) Най-атрактивният футбол очаквам от моя фаворит - Испания. Поне този тип футбол, който испанците практикувам ми допада най-много. 2) Зрителят е запознат. Двамата ми синове нямаха възможност и късмет да се развият за големия футбол и да станат професионални футболисти. Футзалът е един спорт, който щем или не щем, трябва да развиваме, тъй като това се изискванията на УЕФА. До колкото знам УЕФА субсидира всяка една федерация, която практикува този спорт. Мисля, че като масовост е на едно добро ниво.

Въпрос от ricar: Господин Здравков кой Балкански клубен и национален отбор са най-успешни според вас за всички времена?

Радослав Здравков: Има два европейски шампиона от Балканите - Цървена звезда и Стяуа. Това е нещо велико, нещо, което ще остане в история. Тъй като съм човек, който не говори празни приказни, а се придържам към фактите. За националните отбори - България през 1994 години.

Въпрос от cris_ronaldo_7: Господин Здравков,как ще коментирате досегашната работа на БФС и ПФЛ?Смятате ли,че тези две организации правят всичко по-силите си футбола ни да върви нагоре?Защото аз не съм съгласен. ;)

Радослав Здравков: И аз не съм съгласен. На няколко пъти казвам, че футбола ни върви надолу. Без да обвинявам който и да е било, нормално е и логично отговорностите да се търсят от ръководните органи.

Въпрос от cris_ronaldo_7: Оценявате ли това,което правят Краси Балъков и неговият Черноморец за футбола в България?

Радослав Здравков: Черноморец показа как трябва да се гради един истински отбор. Не случайно започнаха с базата. Според мен в клубът се работи професионално и нещата вървят по правилния път. Красимир Балъков е човек, който е видял доста и успява да го прилага благодарение на финансовата подкрепа на г-н Митко Събев.

Въпрос от streamer: Г-н Здравков, за или против сте "вувузелите", които вдигат ужасен шум на това световно?

Радослав Здравков: Аз като зрител пред телевизора определено ми пречи. Доста неприятно да се играе при такъв шум. Еуфорията по трибуните е нещо нормално, но този шум със сигурност не помага нито на играчите, нито на тези, които гледат пред телевизора.

Въпрос от sitting_bull: Г-н Здравков, вие бяхте един от първите треньори да Димитър Бербатов в националния отбор. Тогава бяхте помощник на Стойчо Младенов, макар и за съвсем малко. Какви са вашите спомени от Бербатов, когато той бе млад футболист и тепърва навлизаше в големия футбол?

Радослав Здравков: Митко е талант и още с първото си присъствие, където и да отиде той има самочувствите и своята увереност и показва своите възможности и качества. Каквото и да кажа в негова подкрепа ще бъде малко. Той се защитава по най-добрия начин. Той успява вече толкова години да е над всичко. Като потвърждение за моето мнение и това как се чувстваше Рууни в мача срещу САЩ в присъствието на Хески. Той беше затворен без пространства и възлможности за изява.

Въпрос от D0n Kurleone: Ще успеем ли да се класираме на Европейското ? Смятате ли ,че вашото поколение в ЦСКА е най-доброто заради успехите в ЕКТ - Отстраняването Ливърпул и Нотингам 1/2 финал в КЕШ ? Трудно ли е да се играе с отбори като Нотингам и Ливърпул ? И имате ли отбор, на който симпатизирате извън България ?

Радослав Здравков: Бяхме едно от поколенията, които успяха да постигнат тези успехи. Едно поколение, което игра заедно 5-6 години. Не мога да пропусна, че и поколенията преди нас също са постигали тези отбори. Колкото и не скромно да звучи може би след нас за кратък период поколението Емо, Любо и Ицо постигнаха всичко. Трудно е да говорим за поколенията като цяло, тъй като има непрекъснато има смяна на много футболисти, което не дава възможност за обиграване. Винаги съм бил привърженик на Барселона и преди и по времето на Ицо и след него. Сериозно преживяване, нещо, което не може да се забрави, тъй като нямахме голям международен опит. Подхождаме с необходимия респект. В някой от мачовете имаше и стъписване с оглед на обстановка и атмосфера. Тази наша неопитност ни подхлъзна в полуфинала срещу Байерн. Самото развитие на мача до 18 минути показваше, че имаме реалната възможност и да отидем и на финала.

Радослав Здравков: Ще стане много време, ако не се класираме и за Европейското. Убеден съм, че всички свързани с националния отбор ще направят всичко възможно българския национален отбор да не пропусне и следващата възможност. Имаме футболисти, които ни дават увереност, че имаме шанс да се класираме, стига всички да мислят еднакво и да мисляв в правилната посока.

Въпрос от kauton: Г-Н Здравков, Вие сте доказан специалист. Защо в последните години се примирявате с работа като помощник-треньор?

Радослав Здравков: Откровено искам да уточня, че имам опита, рутината и самочувствието да кажа, че единствено в ЦСКА не изпитвам неудобство да бъда помощник треньор. На друго място не бих приел, тъй като не смятам, че е редно да бъда такъв. Приемам варианта да се работи в тандем. Не знам защо се създаде умишлено мнението, че съм бил помощник. През цялата ми треньорска кариера съм бил само 3 години помощник и то само в ЦСКА, и при определени хора - Димитър Пенев и Любо Пенев.

Въпрос от JedyMaster: Г-н Здравков, Как ви се вижда футбола на световното първенство в сравнения от преди 20-30 години?

Радослав Здравков: Не може да има база за сравнения. Годините си оказват влияние, както във всяка една област на обществото. Прогресира всичко и е трудно да се правят съпоставки. Футболът е променен и във физическо и в тактическо отношение. В неговата интензивност. Като говорим за тактика не бива да се смята за схема схема на игра и подреждани. Вече изискванията към футболистите са много по-задълбочени, много по-развито.

Въпрос от Spojkata: Сърбите ли ще са най-слабият отбор на това първенство? Какво е мнението Ви за тях?

Радослав Здравков: Изненадващо слабо се представиха вчера. Сърбия традиционна футболна сила. Фактът, че в началото е лошо за тях не говори, че ще бъдат най-слабият отбор. Аз съм по-разочарован от представянето на Франция да речем. На пръв поглед добър отбор с добри футболисти, но струва ми се, че подготовката за Мондиала е загрявка, квадрат и игра без изисвания.

Въпрос от sitting_bull: Г-н Здравков, какви са вашите спомени от световното първенство в Мексико през 1986 г.? Разкажете малко повече за ситуацията, при която подадохте на Наско Сираков при гола срещу италианците.

Радослав Здравков: Не знам дали хората си спомнят, но в този мач аз играх като десен краен полузащитник. Поводът да бъда на тази позиция беше продиктуван от факта, че аз трябва да държа топката, да минавам пространство. Такъв беше замисъла на Иван Вуцов. Мисля, че се получи. Именно в една такава ситуация - бях вече в половината на Италия. Не бях много притеснен. Видях намерението на Наско да спринтира и да търси топката - бях ориентиран, видях ситуацията. Подадох на Наско, който успя да вкара гола в най-подходящия момент в края на срещата.

Радослав Здравков: Като спомени - това беше един от малкото приятни спомени на това първенство. Положително и радващо бе класирането ни за втората фаза, което не бе оценено по достойнство от българската обществено. Създаде се малко тягостна обстановка. Малко напрежението стана по-голямо от допустимото. Нормално беше срещу Мексико да загубим и да се приберем.

Въпрос от Соколът: г-н Здравков,защо според вас се пренебрегват доказаните треньори от "старата школа" като- Вас,Стефан Грозданов,Паро Никодимов,Чико Дерменджиев,Димитър Пенев и Георги Василев и не смятате ли ,че е време националния отбор да бъде воден от такъв специалист ?

Радослав Здравков: Всички, които са изброени, са доказани специалисти. Но и никой от тях не е имал от тях не е имал възможноста да бъде начело на националния отбор. Явно когато се избира такъв тези треньори не са имали достатъчната подкрепа и тези треньори не са имало хора, които да лобират за тях.

Радослав Здравков: В българския футбол, при преминававено на един треньор от един клуб в друг всичко става по доста странен начин. Няма критерий за избирането на национален треньор. Критерията просто не съществува.

Въпрос от AXEL_1: Вярно ли е че по времето на Стойчо Младенов сте били в Бразилия да наблюдавате бразилеца Тинга който сега е в Борусия Дортмунд и кои други сегашни нашумяли футболисти в европейският и българиският футбол наблюдавахте и искахте тогава?

Радослав Здравков: Тогава пътувах три пъти и на няколко пъти Методи Томанов. И трите пъти ходих да наблюдавам конкретни футболисти. Нито един от тях не пристигна в ЦСКА, тъй като не бяха одобрени от мен. Конкретно за Тинга - беше наблюдаван от Методи Томанов и харесан. Имаше реалната възможност за изключително малка трансферна сума да бъде привлечен. Сегашният ляв бек на Бразилия също е бил в полезрението на ЦСКА.

Въпрос от SoNoR: Г-н Здравков, какво мислите за така наречените "чужденци" ? Смятате ли, че те вдигат нивото на българския футбол, спрямо млади български таланти, които биха се раздали на терена заради самата емблема и фланелката.

Радослав Здравков: Болна тема. Последните 10 години в ЦСКА по мои изчисления са минали между 80 и 90 чужденци. Ако трябва да бъдем откровени, ако зададем въпрос към всеки един привърженик на ЦСКА, колко от тях запомнени с добри изяви и са помогнали на ЦСКА? Отговорът на феновете ще е показален. Сигурно числото се брои на пръстите на едната ръка. Не съм против чужденците. Против начина, по който чужденците се избират и докарват в ЦСКА. Няма да се залъгваме - ДЮШ в България е в криза. Все по-малко се раждат таланти и готови млади футболисти. Трудно е в отбор като ЦСКА да има търпение към младите. Все пак има някой хора имат смелостта да дават шанс за изява на тези млади футболисти. В този момент за предпочитане е правилно избрания чужденец да вдигне класата на ЦСКА за в момента.

Въпрос от ricar: Господин Здравков Вие сте юноша на Локомотив София?Те ли според Вас имат най-добрата детско-юношеска школа у нас?

Радослав Здравков: Не бих казал. В момента интересът на повечето деца е към Левски и Славия, защото това са двата отбора, които предлагат най-добрите условия за развитие на младия футболист. ДЮШ на ЦСКА и Локомотив работят при мизерни условия и аз напълно оправдавам решениео на младите играчи да търсят по-добрите условия.

Въпрос от Soloco: Г-н Здравков, в началото на 90-те години, след завръщането Ви от чужбина, изиграхте един полусезон с екипа на Янтра Габрово. как се стигна до привличането Ви в клуба и какви спомени пазите от този перод и този град?

Радослав Здравков: В началото на пролетния полусезон ходих на ст. "Червено знаме" да поддържам спортна форма и група други футболисти под ръководството на Цветан Атанасов. Всеки ден играехме и така един път на Цецо му беше неудобно да ми предложи да отида да помогна на Габрово. Аз пък приех сериозно идеята. Изкарах един успешен сезон в Габрово, въпреки много трудности. Въпреки последното място и разликата в точките от другите отбори. Но направихме впечатляващи победи и успяхме да останем в групата.

Въпрос от Дедото: Г-н Здравков, според Вас основателни ли са оплакванията от топката на СП?

Радослав Здравков: Мисля, че единствените, които се оплакват са вратарите. Не виждам проблеми при контакта на футболистите с топката. Грешката на вратаря на Англия не е продиктувана от качествата на топката. Мисля, че големите фирми за спортни артикули не могат да направят нещо ново, което е по-лошо от предишното.

Въпрос от AXEL_1: Кой набеляза и привлече Жеан Карлос в ЦСКА? Ви имахте ли пръст в това?

Радослав Здравков: Със Стойчо Младенов преди започване на подготовката. Гледахме доста мачове идваха доста мениджъри с материали. В някой моменти - не през цялото време бяхме заедно за да имаме поглед върху повече футболисти. В последствие дойде част Жеан Карлос не бих казал кой точно е го е посочил и е съдействал за неговото идване. Смятам, че той е един от футболистите, които оправдаха доверието.

Въпрос от Spojkata: г-н Радослав Здравков, успявате ли да изтраете коментаторите на канал 1, докато гледате ма4овете?

Радослав Здравков: Аз ги изтрайвам. Добре, че от време на време ги прекъсват. По неприятно впечатление ми прави анализите на някои нефутболни хора, които се появяват по разни телевизии. Научавайки някои футболни фрази и термини не е достатъчно да се прави анализ и коментар на дадена среща. За да се направи нещо подобно, човек трябва да вижда играта, да има необходимото въображение, за да се правят анализи и коментари на всяка една ситуация.