Съдия №1 на България за 2016 година Никола Попов анализира подробно изминалата година, както и обяви очакванията си за следващата. Пред "Спортно шоу Гонг" той сподели и своята голяма мечта.

"Има и други момчета, които можеха да бъдат на моето място. То е много задължаващо, а човек трябва да отстоява това, което е постигнал. Завист? Мисля, че няма в нашите среди, ние сме като едно голямо семейство и се подкрепяме. Съдийството даже не е професия, а хоби. Винаги съм разчитал на моите колеги."

"Християна Гутева направи много силен сезон и заслужено беше обявена за номер 1 при дамите-съдийки. Ние не се различаваме много от футболните отбори. Предстои оспорван втори полусезон, плейофи, които ще бъдат много интересни. От 1 януари започваме да се готвим сериозно за предстоящия сезон. Следи се всяко един детайл. Следят се килограми, тестовете са доста сериозни. Неподготвен съдия няма как да ги издържи. Контролните срещи са много важни за съдиите. За да влезе в сезона, той трябва да е подготвен. За съдиите също са много важни контролните срещи."

 

Никола Попов: Започнах да побелявам от напрежение

Никола Попов: Започнах да побелявам от напрежение

"Най-трудно се свири на "Герена" и "Армията"

"Ние нямаме лагери в чужбина, за нас е повече като хоби. Но си организираме лагер тук в България на високопланински места, работим с кондиционни треньори. В последните години се държи много на физическата подготовка. От УЕФА искат съдиите да приличат повече на атлети. Всички съдии в България редуцираха теглото си. Психическата подготовка също е важна част от съдийството. То в България е доста тежко."

"Чест е за всеки съдия да свири големите мачове. Огромното психическо натоварване е преди мача. Като излезе на терена, напрежението пада за съдията. Колкото повече публика, толкова по-добре и за нас. Няма нищо по-добро за съдията от това да има много хора по трибуните. Привилегия е за нас да се свири пред много публика."

"Най-голямото облекчение е когато благодарят на съдията за съдийството и има признание след края на мача. Известността е като нож с две остриета. Известността трябва да е в рамките на нормалното. Тя е задължаваща."

"Винаги има неприятни моменти и в медиите, те са повече за нашите близки и роднини. Ние сме свикнали на писания по медиите и не обръщаме особено внимание."

"За интереса към съдии от Европа от Китай - там футболът се развива със скоростта на светлината. За съжаление, знаете, че най-добрият футбол се играе в Европа, но всичко във футбола е въпрос на пари."

"Не само моя мечта, а пожелание е да има български съдия на голям форум. Това е върхът в кариерарата и на съдиите да участват на Световно и Европейско. Едно такова участие на български съдия, би било върхът в кариерата. Съдийството се развива по-добре. Полагаме всички усилия, за да може съдийството да тръгне стремглаво нагоре. Но за да отиде един съдия на голям форум, трябва да минат години. Трябва да има един, който да тегли останалите напред. Трябва да можем българите да си върнем позициите, които сме имали в спорта", завърши Никола Попов.

Министър Кралев връчи меча на Черния рицар на Съдия №1 за 2016 - Никола Попов

Министър Кралев връчи меча на Черния рицар на Съдия №1 за 2016 - Никола Попов

Най-добрите съдии за 2016 г. бяха отличени в 7 категории