От пролетта родният футбол си има модерна придобивка. Дългоочакваната система ВАР стана част и от любимата ни efbet Лига. Негласно се доближихме до големите първенства, повярвахме, че ще бъде сложен край на вечните съдийски драми.

По подобие обаче на много успешни чуждестранни практики и тази бързо се побългари. Само няколко седмици бяха необходими на нашия ВАР да заприлича на далечен и нежелан братовчед на английския или немския такъв.

Бесният Митко Илиев: За какво е този ВАР и каква роля играе в нашето първенство?!

Бесният Митко Илиев: За какво е този ВАР и каква роля играе в нашето първенство?!

"На всички камери се вижда, че има дузпа и тя не се отсъжда!"

Но самият видеоарбитраж ли е проблемът на шампионата ни или грешната му употреба от страна на съдиите?

От началото на сезона се нагледахме на множество странни ситуации, при които имаше крещяща нужда от използването на новата технология. Умишлено или не, българските рефери подминаваха положенията. Да не говорим и в случаите, които дори на повторението се вижда нарушение, но то отново не биваше отсъждано.

Снимка 540473

Източник: LAP.bg

И както очаквахме системата да внесе ред във футболната ни джунгла, изведнъж съдийските грешки станаха още по-срамни. И не конкретизирам нито един мач, защото декларации спрямо неточности на арбитрите вече са нещо обичайно след всеки кръг.

Към този момент ВАР по-скоро пречи на нашите съдии. Сякаш им оказва натиск, какъвто те не получават и от някои клубни президенти.

анкета

ТОПСПОРТ ви пита: Има ли смисъл от употребата на ВАР в българския шампионат?

Виж резултати

Да, но просто трябва време, за да свикнат нашите съдии с неговото използване. 40.3%

Абсолютно не! За какво им е, когато ги е страх да го включат в употреба! 44.9%

Имало ВАР в efbet Лига!? 13.6%

Нямам мнение. 1.1%

А каква е причината?

Освен верен помощник, видеоарбитражът може да навреди сериозно на даден съдия. Ако технологията се намеси и промени решение на главния съдия (или на някой от страничните) т.е - даде се червен картон, засада или дузпа, оценката му се намалява автоматично. А всичко това води до спад в ранглистата, по-малко наряди и естествено по-малко пари. А сумата за главен съдия в efbet Лига е над 1000 лева. Толкова гони и заплащането на останалите от бригадата на терен.

Пирин с декларация: Георги Давидов е синоним на неудачник в съдийството, искаме изваждането му!

Пирин с декларация: Георги Давидов е синоним на неудачник в съдийството, искаме изваждането му!

"Орлетата" отправиха апел

Съществува и обратният вариант, ако колегите във ВАР-буса сигнализират за нарушение и при разглеждане на ситуацията от екрана на пистата, главният рефер прецени, че няма основание да променя своето първоначално решение, това води до намаляване оценката на помощниците извън стадиона.

Най-лошият случай настъпва, когато и двете страни пропуснат дадено очевадно нарушение, което води до поголовно намаляване на всички реферски атестации за даден футболен двубой.

Изброените сценарии само показват лекият хаос наложен в правилата за използването на ВАР. Неправилната му употреба изведнъж може да те лиши от мачове, да навреди на твой колега или пък тотално да срине цялата бригада. После не се учудвайте, защо ставаме свидетели на толкова плахи и нерешителни български съдии.

Снимка 541606

Източник: GettyImages

Добре знаем обаче, че не само ВАР им е виновен. И преди него проблемите бяха доста. Милион странни отсъждания са ни давали и ще дават хляб за нас журналистите. Ще подхранват футболния фолклор с гневния изказвания по техен адрес от президенти, треньори и играчи. И дотам! Поради правилата на БФС, няма как да чуете даден съдия да оправдае или се извини за дадено свое действие...

Детелин Баялцалиев в "Топ прогнози": Все по-неподготвени съдии се вкарват в елита, липсата на независимост е голям проблем

Детелин Баялцалиев в "Топ прогнози": Все по-неподготвени съдии се вкарват в елита, липсата на независимост е голям проблем

"Съдийската комисия се подбира под натиск, а реферите следват това, което им се спуска като линия на поведение"

Крайно време е това да се промени. Нека говорят! Да се върнат онези култови времена, когато някои от тях заставаха пред камерите на Канал 3 и донякъде обясняваха своите действия в определен момент. С оглед и на разговорите ми с доста настоящи рефери, голяма част от тях имат желание да говорят след някой по-спорен мач. Има какво да кажат, а така ще им бъде премахнат и комфортният медиен чадър, който понякога им дава шанс да "грешат" в доста странни ситуации.

Публичност. Това му трябва на българското съдийство, за да направи крачка в правилната посока.

Снимка 527313

Източник: LAP.bg

И за да подплатя думите си с пример, през уикенда най-добрият германски съдия в момента - Дениз Айтекин, говори пред камерите на "Скай" веднага след края на дербито между РБ Лайпциг - Байерн (Мюнхен). Виновен или не, той обясни защо при идентична ситуация на игра с ръка, той не даде нарушение в полза на "биковете", но отсъди такова в полза на баварците. И всичко приключи.

Нужно е да копираме и тази чуждестранна практика. Пък дори и с риск да я побългарим.

Шефката на Нефтохимик: Омръзна ми от некоректно съдийство! Подиграха се с нас!

Шефката на Нефтохимик: Омръзна ми от некоректно съдийство! Подиграха се с нас!

"Искам този двубой да се преиграе"