"Топспорт" продължава поредицата "Хроника на падението" посветена на затриването на футболни отбори с традиции у нас. Поводът този път е безцеремонното изхвърляне на Нафтекс от "Б" във "В" група. Но както народът казва - всяко зло за добро.

Името Нефтохимик макар и с едно 1986 отпред, възкръсна. На първия мач на стадиона в бургаски квартал Долно Езерово имаше над 3 000 запалени и верни фенове на "нафтата". Нещо, с което в момента не могат да се похвалят дори отбори от "А" група.

В предишните два броя ви разказахме как се роди "зелената магия", как отборът мина през евротурнирите, а сега умишлено бе натирен първо към "Б" група, а после и в трета дивизия. Днес ще ви припомним подробно как Нефтохимик на два пъти завоюва Купата на ПФЛ през 1996 и през 1997 година.

Купата на ПФЛ (б.а.-Професионалната футболна лига) има едва три издания. Първото през 1995 година печели Етър под ръководството на своя наставник Стоян Петров. Следващите две, за които ще стане въпрос, печели "нафтата", а старши треньор на отбора е Димитър Димитров-Херо.

На стадион "Васил Левски" до финала за Купата на ПФЛ през 1996 година достигат играещите в "А" група Нефтохимик и Монтана. В състава на бургазлии вече е заел своето място на безспорен любимец Илия Груев, който до зимата рита в Монтана. Тимът на монтанци обаче има много добър състав, който не се дава лесно в напечени мачове. Така става и сега.

Първото полувреме започва изненадващо лошо за тима на Херо. Анатоли Тонов и Илиян Антонов буквално скриват топката на футболистите в зелен екип. А бъдещият играч на "нафтата" Саид Ибраимов на два пъти след показни контри за монтанци прави резултата 2:0 още в 26-ата минута. Така трофеят изглежда почти сигурен за футболистите на отбора от Северозападна България.

Ето какво е казал Херо на почивката на своите момчета в съблекалнята:" Изобщо не им говорех на играчите ми. Направо им вдигнах лют скандал, че на терена се мъкнат като
стари баби. Това беше "тактическият урок", който им проведох на бързо".

Почти от съблекалнята Веско Петков, както сега е модерно да се казва, "връща Нефтохимик в играта", след като намалява на 1:2. След това отново той разковава един път десния стълб и два пъти левия с шутове отдалеч. Трендафилов и Киселичков също целят гредите.

През втората част футболистите на Монтана започват да издишат с физически. Но гол за Нефтохимик така и не влиза. На вратата на Монтана Михаил Ролев пази блестящо и спасява поне още шест чисти голови положения на "зелените". За да дойде 85-ата минута, когато Велиян Парушев повтаря подвига си от мача с ЦСКА срещу Парма (1:1).

В двубоят срещу Монтана отново с летящ плонж отбелязва и изравнява за 2:2. Продълженията са направо размазващи в полза на Нефтохимик. На два пъти Милен Георгиев, още един път Веско Петков и по веднъж Киселичков и Трендафилов оформят крайното 7:2.

Купата вдига Кишишев, а стотината фенове, дошли от Бургас, го аплодират него както и останалите победители подобаващо в темпераментния стил на привържениците на Нафтата. След това купонът продължава в култовия ресторант "Пиргус" в бургаския квартал "Лазур".

През следващата година Нефтохимик отново печели този трофей. И в този финал има драматични моменти. Литекс е съперникът на "зелените". Тогава, през пролетта на 1997 година, ловешкият тим все още е в "Б" група на път да влезе в "А и през следващите две години да стане шампион на България. Но в оня момент са тим все още от втория ешелон.

Независимо от това отборът води до 90-та минута с 2:1. Когато тимът на Ферарио Спасов се вижда с Купата, отнякъде изниква Илия Груев и връща шансовете на Нефтохимик, след като изравнява в 90-ата минута. Следват продължения и дузпи.

Последната печеливша дузпа за Нефотомик бележи Ганчо Евтимов, което е достатъчно отборът да вдигне купата за втори път. След края на този мач наставникът на ловешкия тим Ферарио Спасов е изпратен да се учи в треньорската школа в Барселона, а на негово място като наставник на Литекс идва Драголюб Беклавац.

След края на финала за Купата на ПФЛ между Нефтохимик и Литекс този турнир е закрит. Така във витрината на Нафтата остава този трофей спечелен два пъти. Това в няколко страници е историята на Нефтохимик. Със своите върхове и падения тимът от Бургас остави история.

Сега новият Нефтохимик тръгва амбициран от "В" група с ясната цел да стане отново част от елита.

Финал за ПФЛ,
1996 година
Нефтохимик - Монтана 7:2
(след прод)и 2:2 в ред.време
0:1 Ибраимов(6),0:2 Ибраимов(26)1:2 В.Петков(48),2:2 Парушев(85),3:2 Киселичков(95),4:2 Петков(102),5:2 Трендафилов(105),6:2 М.Георгиев(115),7:2 М.Георгиев(118)
Нефтохимик: Кънев, Петров, Кишишев, Денев(46-Кр.Димитров), Парушев, Митрев(46-Киселичков), Цонев(74-Георгиев), Ст.Димитров, В.Петков, Трендафилов, Груев
Монтана: Ролев, Здравков, Игнатов, Ботев, Червенков, Ибраимов(103-Янакиев), Антонов(75-Иванов), Панайотов, Праматаров, Тонов, Атанасов
Стадион:"Васил Левски" - 1000 зрители
Съдии:П.Андреев,Н.Недялков,Хр.Недялков
Жълти картони: Игнатов(Монтана), Денев(Нефтохимик)
Финал за ПФЛ
1997 година
Литекс - Нефтохимик 4:5 след
дузпи (2:2 в ред.време и прод)
1:0 Ст.Стоилов(23),1:1 Трендафилов(46),2:1 Ст.Юруков(50),2:2 Груев(90) При дузпите: 1:0 Ст.Стоилов,1:1 Кр.Димитров,Р.Кирилов пропуска, 1:2 Парушев, Ст.Юруков пропуска, 1:3 Г.Евтимов, 2:3 М.Тодоров, Груев пропуска, В.Вутов пропуска
Литекс: В.Вутов, Карадалиев, Кирилов, Ст.Колев, Балабанов, Емилов(54-Кеморан Ахмед), М.Тодоров, Ст.Стоилов(66-Ив.Петев), Ст.Юруков, Ив.Русев, Беляков(60-Терзиев)
Нефтохимик: Шулев, Петров, Г.Евтимов, Трендафилов, Кишишев, Цонев, Груев, Кр.Димитров, Парушев, Бранимиров, Андонов
Стадион:"Васил Левски" - 4000 зрители
Съдия: Стефан Орманджиев
Жълти картони: Карадалиев, Юруков, Петев(Литекс), Бранимиров, Кишишев(Нефтохимик)
Червен картони: Колев(Литекс), Андонов(Нефтохимик)