Отиващата си 2021 година се оказа една от най-тежките за футболните ни отбори. Последиците от епидемията от коронавирус, политическите събития и редица други фактори, разклатиха сериозно така или иначе крехкото състояние на редица тимове.

На прага на 2022 година, почти половината отбори от efbet Лига са в тежко финансово положение, а няколко от тях имат огромна неяснота около бъдещето си изобщо.

Най-известно за всички е тежкото състояние на Левски. Вековният гранд е затънал в огромни задължения, а дължимото към Петър Хубчев и Мохамед Насиру, усложняват значимо ситуацията. Изпълнителният директор Иво Ивков сподели наскоро, че следващите месеци ще бъдат критички за бъдещето на клуба. От "Герена" признаха, че сценарий "фалит" е напълно възможен, но ще се борят със зъби и нокти, той да не се случва.

Иво Ивков: Положението е критично, предстои най-тежката Коледа за Левски

Иво Ивков: Положението е критично, предстои най-тежката Коледа за Левски

Обясни за задълженията

В последните седмици, огромни черни облаци надвиснаха и над Берое. Новата власт категорично отказа ТЕЦ Марица-Изток 2 да финансира клуба. Така старозагорци останаха без издръжка от 5 милиона лева годишно, а отборът бе обявен за продажба. Завършването на сезона се оказва изключително трудна мисия, но все пак ръководството има надежда, че ще се справи с инфарктната ситуация.

Ставащото в Царско село изглежда по-драматично. Почти целият отбор напусна след като собственикът Стойне Манолов им е обявил, че спира финансирането. Старши треньорът Любослав Пенев също си тръгна, а съставът ще разчита на юноши и младия треньор Владислав Вутов за кампанията през пролетта. Според непотвърдени слухове, "царете" ще завършат сезона, след което окончателно ще сложат край на своето съществуване.

Царско село става общ сателит на Левски, ЦСКА и Лудогорец?

Царско село става общ сателит на Левски, ЦСКА и Лудогорец?

Поне така твърдят колегите ни от "Блиц"

В Арда нещата също не изглеждат никак добре. Бюджетът беше свит драстично, а началото на кризата беше дадено след напускането на Николай Киров в посока ФК ЦСКА 1948. Последва скоростен престой на Георги Чиликов, който беше изгонен мистериозно, а наследникът му Славко Матич беше уволнен след даде интервю, в което разкрива своята гледна точка за случващото се в отбора. В последните дни Жуниьо и Спас Делев се сбогуваха с тима от Кърджали, а щастливата европейска приказка изглежда все по-далече от настоящата ситуация.

Лудогорец обяви привличането на Спас Делев

Лудогорец обяви привличането на Спас Делев

"Идвам, за да сбъдна мечтата си - да стана шампион на България"

В Ботев (Враца) крехката стабилност също беше разклатена след новината, че основният спонсор - АЕЦ (Козлодуй) е на път да се оттегли. Президентът на клуба Христо Илиев обаче бързо успокои, че място за притеснение няма, тъй като ръководството е готово с други алтернативи, които да попълнят бюджета.

АЕЦ Козлодуй спира да дава пари на Ботев (Враца)?

АЕЦ Козлодуй спира да дава пари на Ботев (Враца)?

В града под Околчица запазват спокойствие

В Пирин (Благоевград) бюджетът беше намален драстично. "Орлетата" водят усилени преговори с играчите за намаляване на техните заплати, които са едни от най-високите в efbet Лига. В Благоевград към момента нямат притеснение за бъдещето си и гледат спокойно към пролетния полусезон.

Пирин (Благоевград) съкращава бюджета с 50%

Пирин (Благоевград) съкращава бюджета с 50%

Целта е да бъдат намалени разходите, за да може да се осигури безпроблемното бъдеще на отбора

Криза има и в Локомотив (Пловдив). Там заплатите често са бавени, а собственикът Христо Крушарски не веднъж или два пъти заплашва, че ще хвърли "бялата кърпа".

Крушарски се ядоса: Ще ми писне и ще хвърля кърпата, без съдия щяхме да играем по-добре

Крушарски се ядоса: Ще ми писне и ще хвърля кърпата, без съдия щяхме да играем по-добре

Собственикът на Локомотив (Пловдив) остана крайно недоволен от съдийството

Мисия "Оцеляване" е изключително важна за редица отбори от елита. Ситуацията е критична най-вече за Левски, но и Берое тръгва по труден път. Съдбата на Царско село изглежда предначертана към днешна дата, но както добре знаем, процесите в българския футбол се случват изключително динамично и неочаквано.

Така отборите ще гледат с надежда към 2022 година, че тя ще донесе повече стабилност и по-добри моменти за всички, обичащи най-популярната игра в света.