Министърът на младежта и спорта Красен Кралев си взе последно сбогом с легендата на Българския футбол Иван Вуцов, който почина на 79-годишна възраст.

Иван Вуцов е възпитаник на "Янтра Габрово". Носи екипите и на "Ботев" Пловдив, "Академик" София и "Левски". За сините записва 213 срещи за първенството, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България през 1965 и 1968, печели купата на страната през 1967 г. За "А" националния тим записва 24 срещи, като участва и на Световното първенство в Англия през 1966 г. В петте сезона като треньор на "Левски" печели шампионска титла и 2 пъти купата на страната. Под негово ръководство "сините" елиминират "Аякс" за купата на УЕФА и достигат до ¼ финал с "Барселона" през 1976 г. Дълги години е изпълнителен директор на БФС.

Футболният елит си взе последно сбогом с Иван Вуцов

Футболният елит си взе последно сбогом с Иван Вуцов

Легендата на българския футбол почина на 79-годишна възраст

"Имах щастието да работя с Иван Вуцов, докато бях президент на "Черно море". Той беше наистина изключително мощен и силен човек, който управляваше българския футбол по време на най-тежките му години. Иван Вуцов е с основна роля професионалните клубове да оцелеят и да се запазят детско-юношеските школи. Той е човек, който заслужава много голямо уважение и почит. Помогнал е на много хора в спорта и може да го изпратим с аплодисменти", заяви министър Кралев.

Той допълни, че не познава Вуцов като футболист, но го помни като успешен треньор и ръководител.

Александър Костов се сбогува с Иван Вуцов: Гунди, Котето, Павката, Меци, Джеси и Типеца вече имат треньор

Александър Костов се сбогува с Иван Вуцов: Гунди, Котето, Павката, Меци, Джеси и Типеца вече имат треньор

"Той беше енциклопедия..."

"Всеки един ръководител трябва да се учи от размаха, с който той работеше. Той знаеше какво се е случило във всеки един мач от първенството, дори в по-ниските нива, знаеше какви са проблемите на клубовете, познаваше се с всички ръководители. Това е пример как трябва да се работи", каза още Кралев.

Последно сбогом с Иван Вуцов си взе и голяма част от родния футболен елит. Сред тях бяха президентът на БФС Борислав Михайлов, изпълнителният директор на централата Антон Попов и членът на Изпълкома Емил Костадинов, Сашо Костов, Кирил Ивков, Наско Сираков, Бончо Генчев, Валентин Михов, Павел Колев, Даниел Боримиров, Тодор Батков, Димитър Пенев и други спортни личности.

Борислав Михайлов: Иван Вуцов постави основите на "Златното поколение" на България

Борислав Михайлов: Иван Вуцов постави основите на "Златното поколение" на България

"Под негово ръководство националният ни отбор бе страшилище"