Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати официално писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин, за да го запознае с мерките, които България взе след расисткия скандал на двубоя от евроквалификациите срещу Англия в София.

В момента се очаква УЕФА да наложи наказание на БФС като мнозина поискаха директно да бъдем изхвърлени от евроквалификациите за първенството през 2020 г., за да бъде даден урок на останалите при подобни инциденти.

В УЕФА решават съдбата на националния ни отбор днес

В УЕФА решават съдбата на националния ни отбор днес

Какво ще ни костват изцепките на част от феновете?

Сред тях е дори и организацията FARE, която има огромно влияние в европейските футболни структури. Министър Кралев подчертава, че все пак става въпрос за изолиран инцидент, а не за масово отношение от страна на близо 20 хилядната публика на стадиона.

Представителят на FARE Павел Клименко: Българските ултраси мразят и президента Михайлов, наричат го Перуката

Представителят на FARE Павел Клименко: Българските ултраси мразят и президента Михайлов, наричат го Перуката

Разказа за скандала с расизма

"Мога да ви уверя, че срещу тези 27 зрители са предприети незабавни действия - 24 от тях са обвинени въз основа на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, а 3 от тях - на основание чл. 325 от Наказателния кодекс, според който се предвижда лишаване от свобода до пет години", се казва в писмото на министър Кралев, което беше изпратено още в четвъртък до европейската футболна централа.

Красен Кралев няма намерение да се кандидатира за президент на БФС

Красен Кралев няма намерение да се кандидатира за президент на БФС

"Държавата, както каза и премиерът Борисов, ще продължи да помага на футбола"

"За да се засили безопасността и сигурността на стадионите, вече бяха проведени няколко съвместни срещи с новоизбрания президент на БФС Михаил Касабов и искам да ви уверя, че българското правителство и Българският футболен съюз работят в отлично сътрудничество", допълва още министър Кралев.

"България непрекъснато полага значителни усилия за осигуряване на безопасност и сигурност на футболните мачове. Наскоро българският парламент гласува в подкрепа на ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни събития. Това беше важна стъпка напред към укрепване на безопасността и сигурността на стадионите, както и на другите арени за спорт в страната. В момента сме се насочили към установяване на национални и местни координационни механизми с цел разработване и прилагане на интегрирания подход от страна на много агенции, ангажирани с безопасността, сигурността и обслужването на национално и местно ниво.

Според закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, мерките за безопасност и сигурност при провеждането на спортни събития са задължение на техните организатори. Степента на риск от нарушаване на обществения ред по време на спортно събитие се определя от организатора на събитието и съответната спортна федерация, съвместно с органите на МВР. Следователно новата Конвенция ще играе важна роля за обединяване на усилията на всички страни, участващи в обезпечаването на безопасността и сигурността на спортните събития", подчертава още спортният министър.

Чеферин: Трябва да вземем сериозни мерки, за да унищожим расизма във футбола!

Чеферин: Трябва да вземем сериозни мерки, за да унищожим расизма във футбола!

"Футболните асоциации не могат сами да решат този проблем"

Той информира Чеферин, че на среща между премиера на България Бойко Борисов и британския премиер Борис Джонсън в Брюксел, двамата са осъдили расисткото поведение. Българското правителство е предприело всички необходими мерки от компетентността му.