Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че съвместната балканска кандидатура за световното първенство по футбол през 2030 година е напълно реалистична и спечелването на домакинството е постижима цел.

Кралев подчерта, че важна предпоставка е подкрепата на правителствата на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

"Наясно сме, че трябва да изпълним редица критерии на ФИФА. Ще ви припомня, че Русия също започна да изгражда необходимата инфраструктура, след като спечели домакинството на Мондиал 2018", заяви Кралев пред агенция "Ройтерс".

Кралев добави, че Гърция вече обяви, че ще модернизира олимпийския стадион в Атина, а Сърбия планира строителството на нов стадион за 60-хиляди души.

Министър Кралев: България ще вложи цялата си енергия за осъществяването на Мондиал 2030

Министър Кралев: България ще вложи цялата си енергия за осъществяването на Мондиал 2030

"С общата си кандидатура балканските народи показват, че искат да живеят в приятелски взаимоотношения и да работят заедно за политическото и икономическо развитие на региона"

По думите на Красен Кралев българското правителство обмисля да реновира стадион "Васил Левски", да построи нов национален стадион в София и още два нови стадиона в други градове.

"Съвместната кандидатура е важен политически знак. Тя показва, че балканските страни ще работят заедно не само в областта на спорта, но и заедно ще защитават своите политическите и икономически интереси. Това е важно изискване на ФИФА - политически и икономическа стабилност. Това е най-важното след инфраструктурата", каза още Кралев.

Четирите страни ще дискутират кандидатурата на среща в Белград на 21-22 декември, добави министърът цитиран от "Ройтерс".