Най-добрите футболисти в България за 2018 година, според журналистите в страната, бяха определени на бляскава церемония в София.

ЦСКА се оказа големият победител, като "червените" получиха призовете за най-прогресиращ млад футболист, за най-добър защитник и най-ценния - за "Футболист на годината".

Снимка 398601

Източник: LAP.bg

Шампионът на България Лудогорец и другият претендент за титлата, освен "армейците", Левски останаха назад в класацията сред 15-те състезатели, получили вот за номер едно през годината.

Големите губещи от "Футболист на годината": Левски и Лудогорец

Големите губещи от "Футболист на годината": Левски и Лудогорец

Вотът на журналистите "поряза" "сини" и "зелени"

Едно нещо обаче със сигурност направи сериозно впечатление, с оглед получените гласове. Високата средна възраст на въпросните 15 футболисти.

Справка измежду тях показва числото 28,5, което изглежда по-скоро притеснително.

Да, победителят в анкетата все още е в разцвета на силите си, но колкото по-назад отиваме в подреждането, толкова повече средната възраст нараства. Ясно е, че Георги Петков спомага за това повишаване на цифрата със своите 42 години. Но фактът, че неостаряващият, на теория, Мартин Камбуров стана първи сред нападателите у нас на цели 38 години, както и че са налични няколко имена на футболисти, навършили или прехвърлили 30-те, кара червената лампичка да светне. Безспорно.

Снимка 398576

Източник: LAP.bg

Опитът е нещо положително, но липсата на повече играчи на средна и ниска "футболна възраст" е негативно следствие от един продължителен процес.

И би следвало да се отчете като показателна. Индикираща, че до известна степен притесненията, изразени от част от футболните босове, съврзани с отсъствието на млади български футболисти в някои от тимовете у нас, са съвсем обясними и реални.

Снимка 395811

Източник: LAP.bg

Нормално е да се търсят бързи, непосредствени резултати. В наши дни никой няма да чака продължителен период на изграждане на един печеливш състав от нулата. Най-малкото натискът на феновете и обществеността трудно би позволил да се получи нещо подобно.

Но въпросът какво следва, след като застаряващите герои на Футболна България слязат от сцената, остава на дневен ред. И няма да е лошо да бъдат получени отговори.

Снимка 391387

Източник: LAP.bg

Защото не се знае как би изглеждала анкетата за "Футболист на годината" след няколко сезона. Прогнозите, поне на този етап, не са обнадеждаващи.

Само един глас за Жоро Илиев на "Футболист на годината", едва 8 за Слави Костов

Само един глас за Жоро Илиев на "Футболист на годината", едва 8 за Слави Костов

Цели 70 гласа за Страхил Попов