Лъчезар Танев, най-успешният български мениджър, гостува в предаването "Код Спорт" по ТВ+. Не са много футболните хора, които смело говорят и по най-болезнените теми за най-популярния спорт у нас, наречен от някои управленци "джунгла". А още по-малко са онези, които са изградили авторитет и зад граница и знаят какво се случва в "кухнята" на световните грандове, като Барселона например. Танев е осъществил стотици топ трансфери и е имал честта да представлява не кого да е, а шесткратния кавалер на "Златната топка" Лионел Меси. Разговорите с него винаги са интересни и със смислени послания.

- Лъчо, здравей! Радвам се, че се виждаме във време, когато пандемията отстъпва и постепенно животът ни се нормализира. Последната ни среща беше през март 2020 г.. Точно тогава започнаха да се затварят граници и хората не можеха свободно да се придвижват. Как си, кое те накара да пътуваш към родината?

- В този период предпочетох да съм до семейството, преди това доста повече стоях в България, но въпреки всичко пет-шест пъти съм си идвал. Сега свързвам ваксинацията с някои неща, които трябва да свърша.

- По-спокоен ли си, след като се ваксинира? Имаше ли колебания дали трябва да го направиш?

- Миналата година, да. Не си мислех, че ще се ваксинирам, но минаха няколко месеца. Април се ваксинирах за първи път, вчера за втори. Смятам, че самият начин на живот е по-спокоен до известна степен, ако си ваксиниран. Все пак контактуваме с доста хора. Засега успях да се предпазя от болестта. В Испания мерките са много по-стриктни. Не го казвам, за да упреквам някой тук, но най-вече обществото трябва да знае, че мерките бяха доста гъвкави и съобразени с желанията на хората. Смятам, че ваксинациите са спасили човечеството от много други болести и епидемии, така че това е пътят за мен.

- Свършиха ли парите във футбола или лудостта ще продължи? Имам предвид милионите, които се дават за трансфери и заплати на водещите играчи.

- Може би това лято няма да има бомбастични трансфери. Клубовете трябва да вземат въздух. Липсата от приходи на билети и мърчандайзинг е особено тежка за големите клубове, естествено и за по-малките, но големите клубове губят стотици милиони на година от липсата на посещения, от липсата на покупка на артикули. Футболът е изключително голям бизнес, който естествено се влияе от тези неща като пандемията, но в следващите две-три години ще възстанови икономическите си нива.

- Най-актуалните футболисти, за които се говори, че ще бъдат трансферна цел на грандовете са Килиън Мбапе и Ерлинг Холанд. Според теб ще могат ли да се намесят испанските клубове като Барселона и Реал (Мадрид) за подписа им?

- Мадрид по-скоро, тъй като финансовата криза при тях е по-малка. Барселона наскоро взе заем от инвестиционен фонд за 500 млн., за да могат да се разплащат със сегашните си задължения, а не да купуват играчи. С днешна дата Барселона не може да подпише с футболист, не може да го регистрира, тъй като лигата контролира нивото и количеството на заплати, което е изчерпано в Барселона. Трябва да продадат играчи, за да се освободят пари за заплати на нови. Така че там нещата доста строго се контролират.

- Въпрос за един милион - ще остане ли Лео Меси в Барселона?

- Аз мисля, че да.

- Защо?

- Защото, ако е вярна информацията, а аз имам някакви достоверни контакти, че един от вариантите е Кун Агуеро и почти е сигурен за Барселона, едва ли Кун би дошъл, ако Меси го няма. Плюс това не виждам някаква нервност в президента Лапорта. Между другото го срещнах случайно преди три дни точно до офиса на фамилията Меси. Беше с една чанта и му викам: "Договорите ли му носиш?", а той се смееше.

- Вярвал ли си, че Барселона може да закъса финансово, да натрупа такива задължения през годините?

- Никой не е застрахован, когато едно управление не е достатъчно добре контролирано. Бартомеу, предишният президент, е един свестен човек, познавам го лично, но според мен прекалено беше оставил нещата в хората под него. Когато един клуб не е твой, защото Барселона няма собственик, няма акции, не е акционерно дружество, Барселона е собственост на феновете, това е обществена организация. Гласуват, избират който и да е, и той управлява. Едно е да управляваш обществени пари, друго е да управляваш донякъде и лично свои. Оттам идва и че по-скоро трябва да харчим пари, да покриваме негодуванието на преса и запалянковци, отколкото да го правим абсолютно стриктно, внимавайки дали това е най-добрият трансфер. Давам пример - продаваш Неймар, не го продаваш, а той си тръгва и има клуб, който ти плаща 220 млн., умопомрачителни пари и ти за да си окей с пресата и феновете, купуваш веднага двама играчи, без много да си наясно те наистина ли струват тези пари, наистина ли са на нивото на Барса. Говоря за Гризман и Дембеле, веднага похарчени пари, Коутиньо също. Ето как бързо може да влезеш на минус, когато нещата не се обмислят, не се преценяват.

- Защо Лапорта спечели и какво ще промени в Барселона?

- При Лапорта има две много характерни позитивни неща. Едното е излъчването му и позитивизмът, второто е, че на моменти има топки да удари по масата. Сега се е заел наистина да разчисти отбора. Друг е въпросът как ще се случи.

- Виждам една фланелка на Барселона с автографи на целия отбор - какъв е поводът?

- Това е за една фондация, с която е обвързан Христо Янев и се грижи много нещата да се случват - "7 истории". Помолих спортния директор Рамон Планес, няма какво да крия, че ми е приятел. Въпреки че в тези моменти не се вкарват артикули в съблекалнята, знаете, че всичко е много стриктно. Но Христо ме помоли и аз по някакъв начин успях да съдействам.

- И тук свършваме с истинския футбол и насочваме разговора към родната действителност. Започваме с битката за президентското място в БФС. Как виждаш сблъсъка между Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Емил Костадинов, чуваме, че сред кандидатите е и Красен Кралев? Каква богата палитра...

- Сигурно всеки има някакво основание да се кандидатира. По-скоро бих казал две неща - какво трябва новият президент да направи според мен, без значение кой е и след това ще кажа и какво мисля. Има няколко много важни неща, които трябва да се свършат спешно. Едното беше започнато и приключи с напускането на Борислав Михайлов, с оставката му. Няколко дни преди това беше одобрена една доста сериозна програма - методика и стратегия за развитие на българския футбол, съвместно с държавата, финансирана от държавата и до голяма степен на основа на формиране на играчите от испанския футбол. Там имах участие с бившия спортен директор на детско-юношеския футбол на Виляреал. Сега мога да го кажа, тъй като той вече работи в Мексико. Показа нагледно и даде на нашето внимание базата и начина, по който се тренира и работи в този клуб, а той е един от най-добрите клубове в детско-юношеския футбол. Беше една добра възможност, естествено с нашите български компоненти, начин на живот в България, с нашия манталитет. До голяма степен този проект беше подкрепен и събран от Красимир Балъков, одобрен от Изпълкома. Така че това е първото нещо, което новият човек трябва да направи. Той трябва наистина да убеди всички институции и всички клубове, че в България е дошъл моментът и то много отдавна е дошъл, да се работи по един и същи начин общо взето във всички гарнитури, във всички национални отбори, всички детско-юношески школи, за да може след 4-5 години да имаме основата на едно солидно формиране на нашите юноши от всяка гледна точка. Ще кажа защо аз предлагам Испания, защото смятам, че спортно-техническото формиране в Испания е най-добро. Играчите от 12 до 16 г. в почти всички клубове нямат никакъв проблем с боравенето на топката, на скорост, ловкост, динамика, бързо взимане на решенията, контрол над топката. Това са технически компоненти, по които смятам, че в Испания най-добре се работи. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Второто - мисля, че е време да се прехвърли администрирането на нашите професионални първенства Първа и Втора лига на самата лига. Какво трябва да се случи, за да стане това нещо? Защото ние много си го говорим...

- Всички кандидати обещават, че това ще се случи.

- Да, те обещават, но никой не обяснява какво трябва да се случи. Ще се опитам да го направя кратичко - първо в Закона на спорта е записано, че единствено Българският футболен съюз организира първенствата в България. Значи или трябва това нещо да се промени в Закона на спорта, или да се подпише договор, това адвокатите ще кажат дали е възможно, по прехвърляне на организиране на тези права от федерацията към лигата. Но за да се случи това нещо, първо трябва да има една сериозна лига. Извинявайте, но това не е никаква лига, която имаме в момента! Тя няма никаква тежест! И я няма, защото самите клубове са направили така. Самите клубове не си вярват. Самите клубове, особено водещите, искат да имат влизане във Футболния съюз, първа опция да бъде приет еди-кой си в БФС. Те са няколко такива, които смятат, че като имат влияние върху Футболния съюз и комисиите, нещата ще им вървят окей. Те ще вървят един ден за теб, друг ден за друг. Това са несериозни неща! Това е някакво лобиране, което минава границите на нормалното лобиране и затова се случват скандалите в нашия футбол. Ако клубовете искат да са една сериозна организация, която да печели повече пари от ТВ права, да има повече пари от спонсорство, да продават по-скъпо името на лигата, това нещо трябва да се случи. В края на краищата парите ще бъдат повече и ще влизат за самите клубове. Да си изберат едно сериозно ръководство, с грамотни хора, представителни и до голяма степен независими. Тези две неща, ако не се случат, който и ще да става президент, футболът ще върви по същия начин. Другото, което искам да кажа относно всички кандидати, не е тайна за никой. Най-подготвен и най-знае как да се ръководи такава структура е Боби Михайлов. Но всички хора ще очакват от него, ако той спечели Конгрес, защото както се вижда, няма да има извънреден Конгрес, а ще има редовен. Ако той спечели, всички ще очакват от него или по-скоро ще гласуват за него, ако наистина направи някои неща, за които в момента говоря. Иначе ще бъде голямо разочарование.

- Направи ли грешка Боби Михайлов с оттеглянето на оставката си? Видяхме каква бе реакцията на УЕФА и ФИФА...

- Дали е грешка? Може би според мен трябваше да каже: "Направете Конгрес и се явявам."

- Какъв човек трябва да е начело на българския футбол? Питам те, защото нито в Германия, нито в Англия, нито в Италия, нито в Испания президентът е бивш футболист. Това е повече характерно за нашите ширини.

- От две години и в Испания, но е футболист, който не е толкова известен.

- Защо държим толкова да е бивш футболист?

- Не е задължително, в никакъв случай. Хубаво е, ако и това е така, да е бивш футболист, но не е задължително. Боби, когато спечели Конгреса, имаше всички основания да го спечели. Първо, Боби е умно момче, говори няколко езика, разбира от футбол, беше няколко години в организацията на спорта в България, което малко или много го е научило, т.е. той имаше основата. Да се спусне човек отнякъде, без да познава материята също не е...

- Но е факт, че Боби настрои адски много обществеността против себе си.

- С течение на годините, когато ако всички тези неща, които казах преди това, се бяха случили по-рано, той нямаше да има абсолютно никакъв... Разберете - големият проблем на БФС е съдийството и решенията на комисиите! Съдийството по регламента на ФИФА не може да се прехвърли, то трябва да бъде във Футболния съюз. Но в момента, в който организацията на първенствата премине в лигата, федерацията ще си вземе един много голям въздух и спокойствие да работи за изграждане на стратегия на детско-юношеския футбол, да хвърли всички сили в тази насока и в националните гарнитури. Също да си организира купата, защото купата във всички държави се провежда от федерацията. Ако това нещо Боби беше съумял да го направи много преди в годините, сега нямаше да коментираме.

- Защо човекът, който ръководи футбола у нас винаги се съобразява с клубните президенти? Може ли този натиск да бъде избегнат?

- Връщаме се на предишното.

- Само това ли е начинът?

- Абсолютно. Кой ще иска да е в Изпълкома, ако първенството не се решава от федерацията?

- А как ще се разберат клубните президенти кой да ръководи Професионалната лига? Как като всеки иска да стане шампион?

- Ако те не се разберат, значи са във футбола поради друга причина - за да чешат някакво его, някакви други цели покрай футбола, нямам представа или имам представа, но не искам да ги коментирам. Значи те не мислят за футбола. Те трябва да си изберат ръководство, кадърни хора, да им дадат 2-3-4 години мандат и тези хора да работят за доброто на всички клубове. Само че, както казваш ти, познавайки ситуацията, трудно ще се случи.

- Ти защо отказваш да се кандидатираш за президент на БФС?

- Две са причините. Първата е, че не виждам разбиране за това, което говоря, а сме в едни години, в които трябва да си пазим нервите. Като виждам, че няма основа, на която да се случват тези неща, нямам желание. Другото е, че имам сравнително добър бизнес, който трябва да спра, трябва да дам пример. Не мога да стана президент на БФС и уж съм напуснал агентския бизнес, ама да продължавам отзад задкулисно да си върша моите си неща, както в много други неща в България се случва. Някои хора може да си кажат, че говоря глупости, но не - Лъчо Танев къса с мениджърския си бизнес. Къса, край! Тоест се отказвам от приходи, които са ми важни.

- Новината от тази седмица е, че в Левски влиза нов собственик, който ще реши финансовите проблеми на клуба. Според теб ще потекат ли милиони към "Герена"?

- Едва ли мога аз да отговоря на този въпрос, но всички знаят, че съм близък приятел с Наско Сираков.

- Точно поради тази причина те питам.

- Да, предполагам. Аз съм убеден, че той води сериозни преговори. Убеден съм! Той ми го е казал лично! И че възможността е много голяма. Дори не съм си направил устата да искам да знам, защото това е непочтено. По-добре той да си върши нещата и ако съумее да ги завърши, наистина да направи едно благо за този клуб. Мога да кажа само едно нещо, че в България много трудно се прави бизнес от футбола. И това ще го кажат всички собственици. Много е трудно поради простата причина, че няма икономическа основа да правиш бизнес. Имаш малко пари от ТВ права, малко пари от билети... Единственият шанс, който направи Кирил Домусчиев е да хвърли много пари предварително, да вдигне нивото на заплати, да докара добри играчи и да съумее да влезе в групите на Шампионска лига и Лига Европа. Не му знам балансите, и той ми е приятел, но не е моя работа да го питам дали е на плюс или е на минус. Но евентуално в групите до голяма степен си възвръща инвестицията. Тоест в България бизнес може да прави малък клуб, ако прави добра детско-юношеска школа, ако има късмета да продаде някой играч, да не инвестира много. Друг е въпросът, че клуб като Левски с много фенове, с един хубав стадион, с други приходи от дейности на самия стадион, има шанс в годините да достигне някаква възвръщаемост.

- Какъв съвет би дал на Наско Сираков? Допусна ли грешки собственикът на Левски до момента?

- От спортно-техническа гледна точка, не мисля, че треньорът трябва да е човекът, който да дава последното мнение в един клуб кой играч се взима и кой играч се освобождава. Това е мой принцип. Треньорът е важна част от клуба, той трябва да има мнение и то важно, но последната дума трябва да е на клуба. Дали ще е президентът, дали ще е спортен директор, без значение функциите, да е един човек, който да каже: "Не! От тези тримата, ще вземем този." Мисля, че в това отношение Наско беше дал голяма свобода. Такава беше моята информация. Дали му е било по-удобно по този начин да се случват нещата, не знам, не сме говорили надълго и нашироко по този въпрос. В икономически план не мога да давам съвети, защото първо не разбирам толкова от нещата, а и не знам точни детайли за състоянието. Само мога да кажа едно нещо - може би можеха да се вземат и по-качествени играчи, тъй като се взеха доста футболисти за невисоки средства, но не е лесно. В такава ситуация и агенти, и играчи нямат доверие да отидат в един клуб, в който се говори, че постоянно има проблеми.

- Докога съдийството ще влияе върху резултатите в българския футбол и кой е виновен за това? Преди малко почна тази тема...

- В съдийството, ако президентът или някой от Футболния съюз, каже: "Иска да те види президентът на еди-кой си клуб или негов представител.", нещата са ясни. Ако си шеф на Съдийската комисия, какво значи това? Че трябва да му свършиш услуга. Ако му кажеш на шефа на Съдийската комисия: "Искат среща с теб този и този клуб".... Среща във Футболния съюз, записана, кой идва при теб, няма лошо да има комуникация. Но по паланки, бензиностанции, напред-назад... И остава съмнението, че има договорености, защото те си имат своята комуникация шефовете със съдиите. С две полудуми, те знаят какво трябва да направят. Пак се връщаме до влияние на клубовете в БФС. Всички тези неща ще изчезнат в момента, в който първенството отиде в лигата. Но това не може да стане от днес за утре. Според мен трябва поне две години организация, за да се случи това нещо. И най-важното - желание в клубовете. Иначе, господа, всеки си дърпа чергата нанякъде и ще си стоим на същото положение.

- Тема национален отбор - докога ще се спекулира с мениджърските интереси?

- Глупости! Първо - какви мениджърски интереси, като аз самият не виждам голям интерес, ако трябва да съм откровен? Няма играч, откровено казвам, по който да се прехласна и да кажа, че на всяка цена трябва да го имам и да играе. Ако националният отбор беше голяма визитка, беше в годините, когато нямаше системите, които ги има в момента в цял свят. С едно натискане на копчето може да видиш бързина, центриране, единоборства, дрибъл. Това, че е изиграл мач с националния отбор, никой не може да заблуди. Ама, абсолютно никой! Сега се анализира толкова бързо и елементарно един футболист, че може да обясняваш колко е добър и как играе в националния отбор, а хората само като щракнат и го погледнат 10 минути, казват "аут". Какви мениджърски интереси? По-скоро влияние могат да имат клубовете. Не са при нас, агентите, лостовете. И да се приключи с това нещо!

- Какво очакваш да видиш от контролите със Словакия, Русия и Франция?

- Полезни са, с по-силни от нас отбори.

- То май няма по-слаби. Северна Македония е на европейско първенство.

- Но в Македония знаете ли от колко годни промениха начина на работа? От десет години имат методология - това, за което говорех. Няма случайни неща. Полезни са да се видят момчетата, които имаме, общо взето на какво ниво са, какво ни е бъдещето.

- Понеже всички българи разбират от футбол и политика, ще завършим с въпрос за хората, които ни управляват в момента. Какво искаш да видиш от тях като човек, който живее и в Барселона, и в София и има бизнес и в Европа, и в България?

- По принцип трябва да са по-отговорни и да знаят, че като са ги избрали хората, са ги избрали, за да може самите хора да се чувстват по-щастливи, по-обезпечени в живота, който водят. Мисля, че това нещо се забравя и личният интерес на болшинството политици минава над задължението да служиш на тези хора. Да правиш така, че наистина да се чувстват на едно средно ниво задоволени. Ще ви дам един пример - Жорди Пужол, да не се лъжа, петнайсетина години беше президент на Каталуния. Това е да си на високо ниво министър в Испания. Жорди Пужол, който е на 90 години и неговият син в момента текат дела, в които им се искат присъди от 21 години за сина му и 8 години за него за присвояване на обществени средства от порядъка на 5 млн. евро, като в някои случаи са искали 3% комисионна за тях и за партията от някои обществени поръчки. И това е разликата между западните държави и тук. Всеки политик, всеки министър се докосва до големи неща. Негов е изборът дали да топне с пръстче или да бръкне с две шепи. Но винаги, ако те хванат в другите държави, има голяма опасност да бъдеш осъден и хвърлен вътре в затвора. Да не споменавам, че зетят на краля Урдангарин, който е бивш хандбалист, в момента излежава присъда точно за спекулация с фондация и обществени средства. По-добър отговор от това, не знам.

Братята Цоневи за завръщането им в Левски и "Ел Класико"

Братята Цоневи за завръщането им в Левски и "Ел Класико"

Двамата пропуснаха почти цялата кампания заради тежки травми