Вече почти година бившият вратар на ЦСКА 1948 Кристиян Дяков, освен на терена, се изявява и в Академия Арес, където работи като треньор на футболистите под рамката. Последните месеци не бяха никак лесни за детско-юношеския футбол, но специалистът е категоричен, че играчите в школата не са усетили тази толкова генерална промяна, тъй като работата при тях изобщо не е спирала. 

Стражът очаква с нетърпение новия сезон, като в момента обмисля няколко оферти, някои от които и от професионалния ни футбол. Кристиян не пропусна да пожелае успех и на своя бивш отбор ЦСКА 1948, който успя да си извоюва място в Първа лига.

Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ

Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ

Вижте какво разказа бившият вратар на "червените" специално за нашата медия

Здравей, Крис. Какво се случва с теб в момента?

- Здравейте! В момента се подготвям за предстоящия футболен сезон. Надявам се, че през следващата седмица ще има яснота къде ще продължа кариерата си. Имам няколко оферти, като някои от тях са от професионалния футбол, така че ще видим какво ще се случи.

През последната година освен на терена се изявяваш и като треньор. Разкажи ни малко повече за този "преход".

- Както и ти спомена, вече почти година работя в Академия "Арес", където съм треньор на вратарите от набор 2007 до набор 2011. Не мога да кажа, че беше лесно (смее се). Имаше определен период на адаптация, докато свикна с факта, че вече аз съм човекът, от който зависят както тренировките, така и подготовката им за мачовете. Смятам, че за около седмица-две успях да вляза в час, както се казва. Мисля, че вече децата също свикнаха с мен и с изискванията ми.

Снимка 487395

Източник: Личен архив

Светът преживява доста тежък период в момента, като футболът също пострада през последните месеци, в които бяхме затворени заради пандемията. Как се отрази това на децата и на тренировките ви?

- Щастлив съм да кажа, че в нашата Академия изобщо не се усети тази генерална промяна. Бързо намерихме решение. Бяхме сред първите, които започнаха тренировки онлайн в "Zoom". Изобщо не сме спирали да работим. Всеки ден децата имаха пълноценни занимания със своите треньори.

Едва ли е лесно да проведеш тренировка онлайн и то с деца на такава крехка възраст...

- По-трудно е, разбира се. Няма как да контролираш напълно случващото се, не можеш да покажеш какво точно изискваш. Въпреки това смятам, че се справихме доста добре предвид създалата се ситуация. Децата се представиха на едно добро ниво. Смело мога да кажа, че нашите таланти са едни от най-добре подготвените в София, а и не само, както вече се видя на турнира, в който взехме участие.

Как успяхте да задържите вниманието им през последните месеци? Децата на тази възраст със сигурност предпочитат да са пред компютъра или плейстейшъна...

- Стараехме се максимално да ангажираме вниманието им, както с тренировки и футболни лекции, така и със странични неща - като например да пишат съчинения на различни теми. За нас е важно да се изградят като добри хора и като силни характери. За съжаление, в България в много малко школи се обръща внимание на образованието на децата, което лично според мен е грешка. В чужбина това е приоритет. Образованието и футболът трябва да вървят ръка за ръка, защото от всички тези деца, дай Боже всички да станат футболисти, но никой няма как да го гарантира това.

Снимка 487400

Източник: Личен архив

Само преди броени дни успяхте да станете шампиони в националния турнир "Футболни звезди на България" с набор 2008. Поздравления!

- Благодаря! Беше доста ползотворно изживяване за децата. Бяхме със сборен отбор от набор 2008 и 2009, като същата ситуация беше и при малките, които бяха набор 2010, 2011 и 2012. Дори една от двете ни принцеси в Академията - Рая спечели приза "Най-перспективен състезател" при малките. Много сме доволни от показаното от децата. Представянето на големите в мачовете до финала се движеше единствено във възходяща линия. Вдигаха нивото с всяка следваща среща. Вратарят ни също беше отличен, напълно заслужено при това. Допусна най-малко голове през целия турнир. След участието си получиха и доста приятна изненада. Запознаха се с един от нашите спонсори - Роман Васенев, който е основен представител и вносител на марката ръкавици "Elite Sport" за България.

Снимка 487397

Източник: Личен архив

Кое, според теб, е най-важното нещо, на което трябва да научиш "прохождащите" вратари?

- Да бъдат професионалисти, да подхождат отговорно и с уважение към поста, на който играят. Да слушат и изпълняват изискванията на треньорите. Това важи за всички футболисти, не само за вратарите.

Какви са плановете за лятото в Академията?

- От 1 юли официално сме в лятна ваканция, но няма да спрем да работим. Ще провеждаме тренировки три пъти седмично с всички деца, които са в София и имат желание да тренират. Постоянно набираме нови таланти и всеки, който иска, е добре дошъл на заниманията ни, които се провеждат на Националната база в "Бояна".

Ти си бивш играч на ЦСКА 1948. Отборът вече е в елита на българския футбол. Какви са очакванията ти за предстоящия сезон?

- Определено очаквам един доста интересен и непредсказуем сезон. Радвам се, че успяха да постигнат поставената си цел. Още преди четири години всички мечтаехме именно за това. Пазя само хубави спомени от престоя си в ЦСКА 1948. Надявам се да се представят на едно достойно ниво и да се борят за призовите места, защото това е цел, която подхожда на клуба и амбициите му. Пожелавам успех на отбора, както и на Красимир Балъков и на нашия бивш помощник-треньор Йордан Юруков.

Снимка 487398

Източник: Личен архив