След като илюзията за прогрес на националния отбор почти се изпари още с първите дни на пролетта, отново е време да се насочим към случващото се в Първа професионална лига. Така де, на теория сега предстои най-интересната част. Шампионатът се разделя на първа шестица и втора осмица, решава се титлата, определят се европейските участници, а също така изпадащите и новите отбори в елита. Къде е интригата?

В спора за първото място такава е налице. Лудогорец е с преднина от 5 точки пред ЦСКА, но при два директни двубоя изобщо не е изключено тя да бъде стопена. В Левски също таят някакви надежди да атакуват върха от задна позиция, като по ирония на съдбата за "сините" би било добре, ако "червените" не допуснат загуба след седмица в Разград. Интересно е обаче за какво се борят останалите три отбора в горната група.

Снимка 374087

Източник: LAP.bg

В неделя Ботев гостува на стадион "Георги Аспарухов" в двубой, който може на свой ред да раздели първата шестица на две тройки. Разликата между старите съперници от София и Пловдив в момента е 9 точки и при успех на Левски ще се увеличи на 12. Това означава, че нито "канарчетата", нито Берое или Черно море биха имали реален шанс да преследват третото място. А само то дава сигурна "плячка" - директно класиране за Лига Европа или поне участие в бараж за място в континенталните турнири.

Разбира се, не трябва да забравяме, че Ботев и Черно море са отправили поглед и към Купата на България, като дори се срещат в директен сблъсък в програмата на 1/4-финалите след няколко дни. На хартия победителят от тази двойка би трябвало да бъде най-сериозният конкурент до края на турнира на този, който оцелее от сблъсъка на фаворитите Лудогорец - ЦСКА. А загубилият просто тъжно ще доиграе сезона. Или може би не съвсем.

Снимка 394990

Източник: LAP.bg

Ако трофеят поеме към Разград или към стадион "Българска армия" след няколко седмици, то тогава и четвъртото място ще придобие смисъл. При настоящото си трето място дори в Левски биха били облагодетелствани от такъв развой, тъй като ще избегнат бараж за трета поредна година. Отборите от втората половина на първата шестица пък се намират близо един до друг, което предполага голяма битка за тази 4-а позиция. Само че дали тя дава "пропуск" за европейско прослушване ще стане ясно едва след изиграване на финала за Купата на България, което още веднъж ни напомня за един от основните недостатъци на този формат на Първа лига.

Чудя се Борислав Михайлов и хората под него в БФС наистина ли не забелязват това безумие. Та при този регламент дори и на 10-ия в таблицата (в момента това е Ботев Враца) се дава шанс след изиграване на мачовете от втората осмица да се бори за европейско място, но не и на 5-ия или 6-ия в класирането. Четвъртият виси като осъден на 10 години затвор, който очаква помилване от висша инстанцият. Насочвам стрели към Михайлов, защото неведнъж му е задаван въпросът няма ли да промени нещо в този формат. "Нищо му няма", едва ли не махва с ръка бившият капитан на националния отбор, но все пак преди близо два месеца призна, че форматът има нужда от "дооправяне", само че в частта с изпадащите отбори. Прав е, но странно защо забравя горната половина на таблицата, където абсурдът крещи с пълна сила.

Снимка 408802

Източник: LAP.bg

Какъв е смисълът 26 кръга да се води битка за място в първата шестица, при положение, че присъствието в нея не носи (почти) никакви дивиденти на тези, които са заслужили присъствие в нея. Излиза, че е по-изгодно да се похитрува малко, за да останеш във втората осмица, там да играеш само с по-слабите отбори и да стигнеш до седмото място, което пък вече те доближава само на един мач от Европа. В клубовете го разбраха, но дали в БФС не проумяват или си правят оглушки, за да не си признаят, че са допуснали недомислици - това е въпрос с повишена трудност.

Прав е Борислав Михайлов, че при изпадащите трябва да има промени. Ето едно предложение, което е давано многократно - последният да изпада директно. Никакви баражи, никакви спасителни пояси. Витоща (Бистрица) се спаси по този начин през миналия сезон и въпреки че през този демонстрира действително осезаемо израстване, оставането в Първа лига не беше заслужено. Сега в тази ситуация се намира Верея. Тимът от Стара Загора няма победа след 26 мача и е напълно възможно да се спаси, без да запише такава. На теория е постижимо да се задържи в елита само с хиксове в баражите. Звучи доста нелепо, не е ли така? Трите отбора, които са най-близо до претендентите за титлата, да приключат шампионата с почти контролни мачове, а последният в таблицата пък цял сезон да играе контроли, за да се готви за баражите. Кой получава предимство в случая - този, който се опитва да расте и да се развива, или този, който хитрува и се надява на късмета си?

БФС прие програмата за Купата и 27 и 28 кръг в Първа лига: Лудогорец - ЦСКА два пъти в рамките на три дни

БФС прие програмата за Купата и 27 и 28 кръг в Първа лига: Лудогорец - ЦСКА два пъти в рамките на три дни

Вижте кога ще се играят двубоите от четвъртфиналите в турнира