Босът на Лудогорец - Кирил Домусчиев даде пространно интервю пред колегите от "Гонг", в което сподели своето мнение относно евентуалната забрана за участие в първенството на футболисти, които не са от ЕС. Президентът на "орлите" коментира и актуалните теми, свързани с управлявания от него разградски клуб. Бизнесменът не подмина и расисткият скандал, който се разраства преди евроквалификацията между България и Англия. Ето какво каза членът на Изпълкома на БФС пред въпросната медия:

БФС: Вратарското ограничение влиза в сила от следващия сезон, но то е свързано с бъдещи трансфери и няма да засегне футболистите, които вече играят в първенството

От БФС обясниха за вратарската забрана, тя няма да касае Милан Миятович от Левски

"Това е първата стъпка към изпълнение на концепцията за развитие на детско-юношеския футбол, която беше приета от изпълнителния комитет", заявиха от централата

Г-н Домусчиев, наскоро заявихте, че сте нямали възможност да присъствате на последния Изпълком на БФС, на който се взе решение вратари с паспорти извън Европейския съюз да не участват в българският футбол. Успяхте ли вече да дискутирате тази тема с вашите колеги от Изпълкома и президента на футболната централа Борислав Михайлов?

- Да, успях да коментирам с г-н Михайлов тази тема. Имам уверение от негова страна, че на заседанието на Изпълкома не се е обсъждало да се забранява на играчи с паспорти извън Европейския съюз да играят в българския шампионат. Вярвам на Борислав Михайлов, тъй като е човек, който си спазва дадената дума. Той винаги е работил за развитието на нашия футбол и е помагал с каквото може. Вярно, понякога понася критики, но това е, защото е лицето на българския футбол.

В последните дни се коментира, че се обмисля забраната за бъдеще да влезе в сила и за полевите играчи, но от БФС няма официална позиция. Има ли въобще подобен замисъл?

-Не, тези неща се говорят и коментират от хора, които не са в Изпълкома на БФС и от тях нищо не зависи. Освен това до този момент с нищо не са били полезни. Едно подобно решение ще навреди на българския футбол, тъй като няма да имаме възможност да привличаме качествени чужденци. Футболистите с европейски паспорти са доста скъпи.

Колегите Ви от Изпълкома споделят ли вашето мнение?

-Тези дни не съм разговарял с тях по този въпрос, но от това, което сме коментирали, повечето от тях са на същото мнение.

Борислав Михайлов защити България от английските провокации пред УЕФА

Борислав Михайлов защити България от английските провокации пред УЕФА

"Убедени сме, че подобно поведение е в категоричен разрез с идеята на настоящата кампания #FootballPeople"

Какво е мнението Ви за задължителното налагане на футболист до 23 години в титулярния състав? И такива спекулации се появиха.

-Подобна възможност също не се е коментирала от хората, които са в Изпълкома на БФС. Това правило веднъж вече беше въведено и ясно си пролича, че не работи. Не мога да си представя как е възможно да има хора, които мислят в тази грешна посока. Няма как да развиваме футбол в България с насилствени методи. Някакви забрани и рестрикции от времето на комунизма. Всеки клуб има правото да си решава по какъв път ще тръгне и как ще се развива. Това е пазарна икономика. Виждате, че Левски, ЦСКА, Черно море и още няколко клуба налагат млади футболисти. Лудогорец също има ясна и целенасочена визия и политика за развитието на младите таланти. Не случайно осигуряваме на нашите юноши отлични условия за работа. И ще продължим да го правим, тъй като това е правилният път. Дублиращият тим на Лудогорец играе във Втора лига.

За целта бюджетът на отбора надхвърля един милион лева, което никак не е малко. Нашите юноши ги следят чуждестранни мениджъри още от 15-16-годишни и щом не са ги взели в мъжкия футбол, все още не се готови. Виждате, че работата в школата на Лудогорец започва да дава резултат. Най-ярките примери са Слави Ковачев, Венцислав Керчев, Данаил Наумов, Доминик Янков и още няколко момчета, които вече играят в първенството. Неслучайно на повечето от тях Лудогорец продължава да им плаща заплатите. Те са преотстъпени и ние следим развитието им. По този начин трупат опит в елита на родния футбол. Това може да им се окаже от голяма полза. Надявам се, че ще продължат по същия начин и скоро ще бъдат част от представителния отбор на Лудогорец.

Предстоят ни мачове с Черна гора и Англия, които със сигурност ще бъдат доста тежки. Като че ли повече се говори за евентуален расистки скандал на мача с Англия, отколкото за спортно-техническата част на двубоя. Англичаните вече заплашиха, че може да напуснат терена по време на мача...

-Очаквам два трудни мача, но смятам, че няма да запишем негативни резултати. Относно скандала - като че ли малко повече се пораздуха от медиите. Обвиняват ни несправедливо. Българите не сме расистки настроени. Като цяло не сме такава нация. Затова не мисля, че ще има проблем. Нас повече ни обиждат, когато отидем в чужбина. Малко ли са ни викали "цигани"?

Върви сериозна дискусия как ще е по-добре да се процедира в националния отбор. Да се заложи на подмладяване или да играят футболистите, които са в най-добра моментна форма. Кое според вас е правилното решение?

-Категорично съм да играят футболистите, които са в най-добро моментно състояние. След време историята помни резултатите и успехите. Във футбола нищо не трябва да се дава даром. Който е най-добър, нека той да играе. Националният отбор в последно време не записва най-добрите си резултати, но не трябва всеки месец да сменяме треньори. На Красимир Балъков трябва да му се даде време да развие концепцията си.

Целта ни е да излезем от групите на Лига Европа. За да се случи това ни трябват още победи. Ако успеем, ще има време да си поставяме нови цели. Но като цяло ще се борим във всеки един мач, защото всеки успех е важен за определянето на коефициента.

Англичаните готови да напуснат терена при расистки обиди в София

Англичаните готови да напуснат терена при расистки обиди в София

Протоколът на УЕФА в подобна ситуация включва три стъпки