В спорта всеки иска да се мери с най-големите, с най-успелите. В българския футболен Олимп отдавна на трона стои ЦСКА - и като успехи в Европа, и като такива у нас, с недостижимите 31 титли на България. Едва ли някога ще видим наш отбор отново на полуфинал от турнирите на Стария континент. ЦСКА има три. И в последните дни се говори с добри думи за България заради "армейците". След силния мач на "Олимпико" срещу Рома. Докато други броят головете на централния си нападател. По пътя към рекорда на Петър Жеков за най-много попадения в елита на футбола ни.

Снимка 503203

Източник: LAP.bg

Мартин Камбуров вкара на Черно море. От дузпа. И остана на само 8 гола от Жеков. Най-вероятно ще го задмине още през този сезон. Но какво от това? Колкото победа в шампионата на България е по-ценна от Успех над Базел в Швейцария, толкова и Камбуров е по-добър от Петър Жеков, с цялото ми уважение към Мартин. Който крачи към рекорда, вкарвайки голове под камерните аплодисменти на малобройната публика на тима му, която е на трибуните. Не им се получи с емблемата на ЦСКА, със стадион "Българска армия". Всичките големи имена, изковали през годините футболната слава на 31-кратния ни шампион са у дома си. И винаги ще бъдат там. Както и феновете. За другите остава да броят головете на Мартин Камбуров. Има ли избиване на комплекси? Всеки да прецени за себе си...

Снимка 298451

Петър Жеков. Наричан с любов от запалянковците Вълшебния стрелец. Първият от едва трима български футболисти със "Златна обувка" за голмайстор на Европа - печели я през 1969-а година. Голмайстор на шампионата 6 пъти. Има още "Сребърна обувка" и "Бронзова обувка". Бележи 7 гола в 14 мача за КЕШ. За националния ни отбор записва 44 мача и 25 попадения. В Топ 100 на най-добрите реализатори в историята на футбола. Печелил титли и купи със силния тим на ЦСКА за своето време. Със 167 мача и 144 гола за ЦСКА в "А" група. Феноменално! Всепризнат майстор на терена. И на тези години е разпознаваем в Европа. Убедих се лично в това - в Хърватия, Украйна, Швейцария, Италия... Навсякъде, където играе ЦСКА. Петър Жеков продължава да е до отбора. Не съм го питал какво мисли за историята с прословутия рекорд, гонен от Камбуров.

Снимка 491157

Източник: LAP.bg

Да направим равносметката. Жеков е имал срещу себе си едни от най-добрите вратари и защитници в историята на българския футбол. Не е играл срещу Витоша, Верея или Царско село. Най-важното - кариерата му приключва едва на 30-годишна възраст. Мартин Камбуров вече е на 40, да е жив и здрав. За какви рекорди говорим? За какво подобряване, когато единият има 10 (!!!) години повече на терена? Колко попадения се вкарват за такъв период? Та това са средно по 25-30 мача на сезон! Добре, 15 да ги сложим, пак са 150 повече. Разликата в ефективността на двамата нападатели е огромна.

Камбуров не може да стъпи на малкия пръст на Петър Жеков като постижения с отборите си. Може да се похвали единствено с една титла и една Суперкупа, спечелени с Локомотив (Пловдив). Не може да се похвали дори с един гол за националния отбор, не отбеляза дори веднъж в 15-те си мача.

Снимка 229156

Източник: LAP.bg

Рекордът ще падне. Но футболната везна клони към Петър Жеков. Бъдещият рекордьор Мартин Камбуров дори не може да се докосне до Вълшебния стрелец. Вярвам, дори самият той ще го признае. На черното бяло не може да кажеш!

Мартин Камбуров: Няма да спра веднага след рекорда

Мартин Камбуров: Няма да спра веднага след рекорда

"Лидер не се става с приказки"