Йордан и Веселин Миневи са сред най-добрите защитници у нас. Сега двамата са съотборници в лидера във Втора лига Царско село, но най-силните им години преминаха съответно в Лудогорец и Левски. Ето какво казаха те в съвместно интервю пред "Меридиан мач":

Данчо, кой според теб е фаворит преди голямото дерби на "Герена"?

- Няма фаворит, шансовете са 50 на 50. Може би, който повече тича и бъде концентриран, ще излезе краен победител.

Кои са силните и слабите страни на "сини" и "зелени"?

- Със сигурност силната страна на Лудогорец е притежанието на топката. Както и скоростта в атака. Не трябва обаче да забравяме, че и Левски при Георги Дерменджиев, вече започна да изгражда стил, който разбира се, е също с повече подавания. Силите са изравнени и изхода на мача ще бъде решен от по-малкото грешки на единия отбор.

Какво е мнението ти за побългаряването на Левски и Лудогорец?

- Разбира се, това е правилно. Когато националния отбор е играл добре, също се е залагало на футболисти от родното първенство. Когато върви националния тим, има и големи трансфери в чужбина. Има много млади таланти в школите ни, на които трябва да се залага.

Официално: Веселин Минев подписа с Царско село

Официално: Веселин Минев подписа с Царско село

Бившият капитан на Левски парафира договор за една година

ЦСКА и Левски имат ли шанс за титлата още тази година, ако имаме в предвид игровия регрес в Лудогорец?

- С футбола, който до момента показват Лудогорец, Левски и ЦСКА, смятам, че софийските грандове имат големи шансове за титла. Но знаете, че всичко се решава на терена.

Смяташ ли новата власт в Левски ще може да спре доминацията на Лудогорец?

- Всички знаем кой е Васил Божков, финансово стабилен бизнесмен. Но не е моя работа да коментирам личности, които помагат на футбола у нас.

Какъв е проблемът на Лудогорец - треньорски, игрови или може би някакъв друг?

- Смятам, че има пренасищане на много от футболистите. Те играят без мотивация. Още преди, когато бях в Лудогорец, съм казвал, че отборът може да се бие сам. Ако даде 70-80% от възможностите, няма кой да го бие в България. А като направим сравнение между индивидуалните качества на футболистите на Лудогорец и тези на другите отбори, разликата е огромна.

Снимка 383894

Източник: Официален сайт на Левски

Веско, има ли смисъл да те питаме за кой отбор ще стискаш палци?

- Това е излишен въпрос. Аз имам над 200 мача за Левски. Разбира се, че искам "сините" да излязат краен победител в дербито с Лудогорец. Ще стискам палци за тях, много ясно.

От скоро Георги Дерменджиев е начело на Левски, смяташ ли, че той промени отбора към добро?

- Бате Жоро донесе спокойствие в Левски. А в големите отбори това е много важно. Хубаво е в съблекалнята да е спокойно и да няма напрежение.

Как би коментирал трансферите Валери Божинов, Живко Миланов, Ники Михайлов и Мартин Райнов в Левски?

- Изговори се доста по темата. Моето мнение е, че българите у нас трябва да бъдат тачени. Когато в една съблекалня съотношението е 70 на 30 българи на чужденци, и тарторите са родни футболисти, е доста по-ком-фортно. Повечето чужденци, които идват у нас, гледат само себе си. Тях не ги интересува колектива. А когато си в един отбор, всеки футболист или го може, или не го може. Но просто техния манталитет може да бъде променен от ядрото от българи.

Близнаците Миневи се събират в Царско село?

Близнаците Миневи се събират в Царско село?

Лидерът във Втора лига с амбициозни планове за зимната селекция

Левски вече има нова управа. Готови ли са те за титла?

- Така се стекоха обстоятелствата в последните кръгове, че Левски изглежда готов за титла при победа над Лудогорец на "Герена". Дори и резултатът да е негативен за "сините", има още много мачове в първата шестица и пак нещата могат да се обърнат.

Голмайсторът на Първа лига Станислав Костов през зимата беше спряган за много турски клубове, но реши да остане. Как би коментирал това негово решение?

- Момчето само си каза, че иска да играе в Левски. Знаете, че при трансфер има клуб, футболист, мениджър, а и още доста неща. Най-вече играчът преценява какво иска. Той желае да се развива още в Левски, да бележи още голове и му пожелавам успех.

Тази година с брат ще навършите 39 години. Вече мислите ли за времето след футбола - шефове или треньори ще искате да станете?

- Трудна работа е да станем някъде шефове. Насочили сме се към треньорството. Знам, че сме с пиперливи характери, но времето учи и трябва да улегнем. За сега ще се опитаме да пробием във футболен клуб, но работата на треньора е доста трудна.

Йордан Минев подписа с Царско село

Йордан Минев подписа с Царско село

Договорът, който състезателят е сключил, е за период от половин година