Бившият президент на Черноморец - Ивайло Дражев даде интервю за "България днес". Дражев официално се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. През 2015 г. бизнесменът излезе от затвора. Той изтърпя присъда за причинена катастрофа, при която загинаха двама души, а трети остана инвалид.

Г-н Дражев, защо решихте да се впуснете в битката за трона на БФС?
- Нали знаете, че имам да си оправям стари сметки с тези хора. Направиха ми сума ти мръсотии, два унищожени клуба и един унищожен стадион. Кметът на село Болярово направи необходимото и внесе моята кандидатура чрез местния клуб Ботев. Вече има доста злобни коментари по мой адрес, от БФС са подковали 2-3 сайта.

Какви мръсотии ви направиха?
- Пропилях 25 години във футбола в строителство на игрища, стадиони, издържане на школи, селекции. 5-6 години отборът ми Черноморец беше в "А" група на едно добро ниво. Благодарение на тези хора футболът в Бургас беше унищожен. Те взеха дейно участие в регистрацията на паралелни клубове. Нещата във футбола ни не може да продължават повече така. Не може от 15 години България изобщо да липсва на картата на европейския и световния футбол. Едни и същи хора се въртят с легендата, че като са участвали на едно световно първенство и са направили 4-5 успешни мача тогава, това ще им е достатъчно да управляват цяла система 20 години. Те унищожават цели футболни центрове, две трети от България изчезна по тяхно време.

Ивайло Дражев в битка с Борислав Михайлов и Любослав Пенев за шеф на БФС?

Ивайло Дражев в битка с Борислав Михайлов и Любослав Пенев за шеф на БФС?

Включва се в надпреварата

Ще успеете ли да си оправите сметките?
- Сегашното ръководство на БФС си е направило много стройна организация, но те винаги са я правили. Имам предвид стройна като пирамида, но не и като качество. През 2009 г. добре че не ме допуснаха до конгреса, защото щяха да загубят. Не е тайна, че в тази организация се черпят от сутринта, да са живи и здрави. За предишния конгрес бях подготвил нов устав и нов правилник. Реално в момента футбол нямаме. Децата от школите от 12-13-годишни първата им работа е да отидат в букмейкърския пункт. Кой носи отговорност? От БФС винаги обвиняват клубовете и клубните президенти. А когато има някакви позитиви, винаги си ги приписват като тяхно дело.

Очаквате ли, че реално може да се случи промяната след конгреса през февруари?
- Да. Аз няма да се заема с тази задача, ако не очаквам. Промяната трябва да бъде в посоката, в която се движи спортът в целия свят. Когато се коментират качествата на човек, кандидат за такъв пост, на първо място трябва да се постави въпросът дали той е компетентен, има ли опит, грамотен ли е, има ли управленски качества. А не дали изпълнява добре преки свободни удари или пази страхотно на вратата.

Боби Михайлов все пак има сериозни връзки в УЕФА. Нали така?
- Аз не съм чул от връзките си в УЕФА някой да се е класирал на световни и европейски първенства. Те и италианците също имат големи връзки, но сега няма да ги гледаме на мондиала в Русия. Връзките на Боби му помагат единствено за това да взема по-голяма заплата и да живее по-добре неговото семейство, което е прекрасно и няма нищо лошо. Това, че е в комисиите на УЕФА, досега му е осигурило едни пари, от които се комисионерства, както и една сграда в Бояна. Само че другите построиха куп сгради, стадиони и игрища. Много европейски федерации нямат представители в изпълкома на УЕФА, но парите, които са влезли в касите им, са десет пъти повече, отколкото в България. Това е един надут балон. Аз за Борислав Михайлов отдавна съм казал всичко.

Преди време съдихте БФС относно редовността на конгреса.
- Не е тайна, че и в момента изпълкомът им е нелегитимен. В тяхното управление винаги е имало представители дори на парламентарни партии. По закона за сдруженията с нестопанска цел управителният съвет е органът, който управлява. А не президентът, както е в устава на БФС. И в това отношение той е напълно недействителен. Тук е наложена една схема, че едва ли не президентът решава всичко. Не може един човек, избран между равни, да е цар или султан. Да взема заплата 4 пъти по-голяма от заплатата на президента на Република България. Ако почна да говоря, трябва 1 седмица да ви разказвам за глупостите, които са направени през годините в администрирането на българския футбол, вписванията в Софийския градски съд, подменяне на устави. Така не се прави, това не е някаква пиянска сбирка.

Снимка 317114

Източник: LAP.bg

В какви отношения сте с третия официален кандидат за поста - Любослав Пенев?
- Аз имам добро мнение за Любо Пенев. Той може да бъде полезен в спортно-технически план на администрацията на българския футбол. Две мнения по този въпрос няма. Той ми е симпатичен още от времето, когато беше футболист. Момче със самочувствие и със собствено мнение. Аз се изненадах, че се беше заел с националния отбор, и то точно по времето на Михайлов под една шапка, с която той е бил наясно, че няма да го оставят на мира. Делата между тях още не са приключили, там нещата вече са на личностна основа и сякаш повече с комерсиален елемент. При мен въпросът е принципен.

Как ще спечелите клубовете на ваша страна?
- При всички положения ще направя срещи с клубовете във всяка една от зоните. Ще се опитам да се видя с всички собственици на клубове и кметове. Ще уточним кой какви виждания има. Този, който представлява футболния съюз, трябва да е комуникативен и да обедини всички. Аз не смятам да процедирам така, както досега се процедираше срещу мен - да унищожа клубовете и да направя хиляди мръсотии в личен план, спрямо семействата им, спрямо фирмите им. Всички, които са ангажирани по някакъв начин с футболната игра, ще бъдат приобщени. Не говоря за паразитите, които са налазили администрацията.

Снимка 315899

Източник: "168 часа"

Какъв ще бъде екипът ви?
- Моят екип е с мен от 15 години, аз си познавам хората. Това са честни и достойни хора, имат качества във футбола, спорта и обществения живот. Никога няма да заемат обществен пост, за да се награбят или да се възползват от някакви облаги. Някои от хората са футболни деятели, не са собственици на отбори. Клубовете няма да имат представители в изпълнителния комитет, както е в момента.

Ще имате ли финансовия ресурс за това, с което сте се захванали?
- 30 години не са ме издържали мама и тате. Напротив, аз съм този, който е вадил от джоба и давал. От футбола доход не съм видял. Издържал съм отбор. Конкурентите ми не са. Те са били футболисти на заплати. През годините са вземали надници от Министерството на спорта, от БФС или от клубове. Аз сам си заработвам и сам си давам заплатата. Няма да се налага да издържам БФС от моя джоб, това го няма никъде по света. УЕФА и ФИФА се управляват от интелигентни хора. Такъв трябва да бъде и профилът на председателя на УС в БФС. Препоръчително е да не бъде футболист.

Пламен Марков влиза в екипа на Любо Пенев, Лафчис му отказа

Пламен Марков влиза в екипа на Любо Пенев, Лафчис му отказа

"Ел Голеадор" още не е обявил хората, на които ще разчита в битката срещу Борислав Михайлов

Преди време Димитър Бербатов каза, че може да ни оправи футбола. И него ли го зачерквате?
- Митко Бербатов е добър футболист. Ако знае как да управлява такава цялостна система за детско-юношески футбол, за инфраструктурни проекти, за възпитание и образование, значи може да е полезен. Българският футбол не е да заложиш топката на центъра и да я ритнеш.

Кога взехте решението да се кандидатирате отново за шеф на БФС?
- Гледал съм внимателно всичко, което се е случвало във футбола ни през годините. Поддържам много жив контакт в тази сфера. Наясно съм, че сега е моментът. За самия себе си съм решил, че има начини как да покажа на хората, че промяна може да има. Защото хората са обезверени. Както в държавата, така и във футбола апатията е много голяма. Ако няма един човек, който да жертва уюта и комфорта си, за да се опита да направи нещо, няма да има промяна. На мен ми е най-лесно да си стоя в офиса и да гледам отстрани. Знам по какъв път трябва да се тръгне, за да има успех. При всички случаи трябва да се заложи на децата във футбола, за да се надяваме на добър национален отбор.

Много години ли трябва да минат, за да се класираме на голям форум?
- Не. Изобщо няма такова нещо. Трябва да се въведе ред и да има принципи. Във футбола винаги е имало и изненади, освен уговорените мачове. Футболът в цял свят се опорочи и се комерсиализира. Но никой няма време да чака години. Имаме достатъчно възможности дори и сега да играем както на европейско, така и на световно първенство. Щом преди 50 години можеше, няма никаква пречка и сега да не може. Харчат се милиони за комисиони в спортна инфраструктура, а нямаме един стадион. При мен това няма как да се случи.