Най-ярката звезда на Ботев (Пловдив) Иван Цветков е най-коментираният футболист в последно време. Добрата му форма качи жълто-черните в топ 4. Затова и повиквателната за националния отбор е заслужена, но и скандална в същото време. Защото за момента Цветков не може да облече фланелката, тъй като не притежава български паспорт! Абсурдно, но факт. Причината е, че през 2003 година Цветков се отказва от родното поданство и взима холандски паспорт.

Бившият селекционер Лотар Матеус също искаше да използва Иван, но тогава след проучване истината бе разкрита от германеца. Любослав Пенев обаче явно го кара през просото и гафът е налице. А сега в БФС трябва да се чудят как експресно да върнат на благоевградчанина българския паспорт.

Иван Цветков е юноша на Пирин. Тимът от Югозападна България е на сърцето му и защото от оттам започва футболната кариера на баща му Петър. Той е един от легендарните играчи на Орлетата от славното им минало, когато отборът е фактор в "А" група. А днес е сред хората, които дават мило и драго, за да открият новия Бербатов. Самият Иван се познава отлично с Митко. Двамата учат в едно училище, а бащите им са съотборници и близки приятели. Иван обаче още като дете се озовава в Холандия. По време на турнир той е харесан от скаути на Херенвеен, твърди "7 дни спорт".

Малко известен факт е, че Цветков заминава за Ниската земя едва 17-годишен, като е превозен нелегално с камион. Така започва новият живот на Цветков, който от 1998 до 2007 година се подвизава в Холандия.

В България обаче неговото име се споменава само когато смея отбора си. Или след като се съблича за фотосесия на известен фотограф. Последният обича да показва изваяните тела на известните спортисти в страната. След отличените се озовава и Цветков. Иван обаче не иска снимките да се появяват в България, а и до ден днешен мълчи за тях.

У нас до 2011 година, когато се завръща в родния Пирин, Цветков е известен с една поява в младежкия национален отбор. Младокът се отзовава на повиквателната на Стойчо Младенов, но не успява да се впише в състава. Сега може, ама няма възможност. Още като младок в Херенвеен той е принуден да се откаже от родината си. Причината - тогава страната ни още е в Шенгенския списък и на холандците им омръзва да му вадят през ден визи заради мачовете с комшии от Белгия, Германия или Франция. Освен това с холандски паспорт Цветков не се води и чужденец.

Днес България е в ЕС, забраните отдавна са минало, но Иван не иска да си върне паспорта. Спира го тромавата процедура и тоновете бумащина, които трябва да изпише. Цветков си спомня, че е имало три условия, при които е можело да си запази българския паспорт, но вече не отговоря на тях.

"Паспортът не е важен. Аз съм си българин", отсича той. И прави това, което може най-добре - да рита топката. Единственото, което му липсва във футбола, е титла. На два пъти има възможност да стори това зад граница, но не му е писано да вдигне трофей. През 2008 година Сиваспор се разминава с първото място в последния кръг на турското първенство. Нещата се повтарят и с Хазар в Азербайджан. И то при условие че ръководството е обещало на играчите да ги позлати при титла.

Цветков няма късмет и в Левски, където се превръща във водещ голмайстор. Провалите на Герена обикновено се плащат скъпо. И Цветков е част от промяната в Левски, която го праща в Пловдив. На Колежа обаче Ванката явно е като у дома си. Със 7 гола в 11 мача Иван спокойно може да бъде определен като звездата и най-важен играч на Ботев. А през следващата седмица може да дебютира за националния отбор в контролата с Украйна. Ако има паспорт, де.