Благодетелят пристига.

Реките от пари потичат. Лични или държавни. Всичко е чудесно, предлагат се средностатистически и дори леко завишени заплати. Мотивацията на футболистите и спортно-техническото ръководство е на ниво, резултатите са задоволителни и клубът запазва елитния си статут в продължение на няколко сезона.

Благодетелят си тръгва.

Всичко рухва. Няма средства за пътуване, за премии, за заплати, за наеми, за обезпечаване на елементарни разходи и обновяване на инвентара. Започват кампании за спасение на клуба. Идват по-слаби футболисти. Дава се шанс на недоказани треньори. Отборът започва да губи. Резултатите са незадоволителни, След това стават абсурдни. Започва да се говори за "пробити" играчи и за продадени мачове.

Отборът изчезва от футболната карта на страната.

За съжаление това може да застигне над 50% от българските футболни клубове. Без значение, че в повечето от тях привидно ситуацията е стабилна.

Снимка 384609

Източник: LAP.bg

От всичко това обаче никой не печели. Нито Стара Загора, нито Раковски, Петрич, Русе, нито който и да било друг град, от чиято действителност се изпарява поредният мимолетен "продукт", както е модерно да наричаме футболните отбори в последните години.

Дават се напразни надежди. Феновете вярват на обещанията, стават съпричастни към "каузата". След това са разочаровани.

Животът ще продължи и след Верея. След Дунав също, ако се стигне до очаквания неприятен завършек в Русе. Но е жалко да продължаваме да минаваме по тази неприятна спирала. От която сякаш няма изход. Може би дадени хора, за определен период от време ползата е налична. Но със сигурност, в дългосрочен план, всичко това е пълен абсурд.

Изпълнителният директор на Дунав: Положението не е никак розово

Изпълнителният директор на Дунав: Положението не е никак розово

"Футболистите не са получавали своите заплати за един месец. Сега на 15-о число ще стане втори"

Има начини за коригиране на случващото се.

Още по-добре ще бъде то да бъде превантирано, преди въобще да с заговори за поредния "проект". Дългосрочното планиране не е привилегия на големите държави.

Без значение колко средства гарантира да вложи поредният благодетел, би следвало да се помисли за тяхното правилно разпределение напред във времето. Да се зададат срокове за разходване на капитала, да бъдат задействани лостове за ограничаване на загубите още преди да се е стигнало до значителни такива. Би следвало да се изгради стратегия, съгласно която да е известно какво се случва и как могат да бъдат ограничени щетите.

И най-вече - властта не бива да бъде в ръцете единствено на благодетеля. На този, който дава собствени или пък не съвсем средства, за да го има клуба.

Снимка 309919

Източник: LAP.bg

Децентрализацията и разпределената власт могат да спомогнат за намаляване случаите "Верея" в нашия футбол.

Европейските грандове рядко зависят единствено от благоразположението на една отделна личност. Свидетели сме на случаи, в които избраният от собственика на даден клуб Борд на директорите не позволява на самия бизнесмен да осъществява трансферни сделки и да предприема определени ходове, които могат да навредят на клуба. Защото той, бизнесменът, не е над всичко. Ако го няма борда, няма отбор, няма бизнес, няма фенове, няма резултати. Няма и смисъл. Защото иначе се получава така, че погледнато отстрани, безпристрастно, през клуба просто преминават едни средства, които биват разходвани, а след това балонът се свива.

Снимка 292578

Източник: LAP.bg

Искаме да тренираме като големите, да даваме солидни възнаграждения на временно пребиваващите в страната чуждестранни наемници, да говорим като грандовете на Стария континент, да имаме прически, поведение и въобще имидж, имитиращ доста неуспешно европейските и световни звезди.

Но не желаем да действаме като тях.

Така, че когато "човекът с парите" си тръгне, клубът да остане. Да продължи да съществува. И когато ситуацията се насочи по пътя на безнадеждността, футболистите и спортно-техническото ръководство да бъдат предупредени. Но преди проблемът да стане факт. Преди касата да започне да дрънчи на кухо.

Защото футболистите често биват обвинявани, че са наемници. Че се интересуват единствено от парите. Подобна критика чуваме и за треньорите.

Снимка 451418

Източник: LAP.bg

Но истината е, че това е тяхната работа. Техният бизнес. Без него те нямат алтернатива и не могат да издържат семействата си. Вече са повишили стандарта си на живот, а след това нямат възможността да го поддържат. Защото не са били предупредени. Защото до последния момент им е обещавано, че всичко ще бъде наред. Че пари "ще се намерят".

Така става...

С намиране.

Снимка 259988

Източник: LAP.bg

Дългосрочно планиране. Икономически кадърни личности. Разпределена отговорност. Акционери, Борд на директорите, действащ Управителен съвет. Това е начинът.

Иначе... Верея. И както по всичко изглежда - Дунав. Докато не дойде някой нов благодетел. Който временно да "сбъдне мечтите" на някой от прекрасните ни градове. В които хората продължават да мечтаят и вярват, че любимият им отбор пак ще го има някой ден.

Абсурдно.