Един от най-интересните пасажи от задаващата се официална автобиография на Христо Стоичков, безспорно е историята за разрива в отношенията между него и Любослав Пенев. Камата призна, че е получил "нож в гърба" от своя близък приятел, след като мистериозно отказва да участва в юбилейния мач на Ицо по случай неговата 50-годишнина.

"Кой според вас бе първият български футболист, на когото в края на януари 2016 година се обадих с покана за мача в София по случай моята 50-годишнина? На Любо Пенев, естествено. Прие от раз и определено се зарадва на новината. Разменихме си по някоя шега и изобщо не подозирах, че точно този шоу мач ще прекъсне нашите отношения и въобще контакти".

Моментът, в който Йохан Кройф създаде Камата

Моментът, в който Йохан Кройф създаде Камата

Нов фрагмент от автобиографията на Христо Стоичков

"Изненадващо на 20 май 2016 година - в деня на моя юбилей, той просто не се появи на Националния стадион. Не можех да повярвам. Вариантът да закъснее отпадаше. Не е в стила му. Затова на висок глас попитах притеснен в съблекалнята колегите: "Къде е? Някой знае ли нещо? Да не му се е случила неприятност?" В отговор иронично ми подметнаха, че в момента играел на малки вратички в комплекс "Царско село". В този момент някой ми заби нож в гърба...", разкрива голмайсторът на Мондиал'94.

"Впоследствие, в дните след бенефиса, започнаха да лазят слуховете по темата. Не получил официално писмо! Представяте ли си - лично да поканите на своя 50-годишен юбилей един от най-близките си приятели, а той да очаква и писмо да му напишете? Не получил пропуски за своите гости - друга глупава измислица. Изпратих ги там, където беше пожелал. За три нощи ми се събираха общо пет-шест часа сън и другите от златния ни отбор проявиха разбиране. Дойдоха ден по-рано в хотела с желание да помогнат за организацията, ако се налага. Видяхме се, прегърнахме се и всеки персонално взе заявените за близките си пропуски за стадиона. Жест, за който отново им благодаря", продължава Христо.

Христо Стоичков разказва за първото си Вечно дерби и суровите наказания след него

Христо Стоичков разказва за първото си Вечно дерби и суровите наказания след него

Вижте какво споделя Камата в биографията си

"Чух и друг абсурд - Любо не искал да бъде в една съблекалня с Лечков и Костадинов, с които се скараха жестоко година по-рано. И този проблем можех да разреша - Малдини, Чики, Хаджи и останалите щяха да се зарадват Ел Голеадор да играе в техния отбор. В съблекалнята им щеше да се облича и съблича на спокойствие. Да, вероятно подобна рокада щеше да изглежда странно в очите им, но пък щяхме да решим проблема".

"Много ме заболя. Баста на слуховете! За съжаление, те продължиха да лазят и след юбилея. Например - аз не съм искал Любо да бъде треньор на ЦСКА и затова не го назначили. Пълни лъжи! Никога не съм отварял и дума по въпроса. Просто темата "Стоичков и бенефисът" явно послужи като параван за това, че Гриша Ганчев не го назначи на поста. Защо? Те двамата си знаят причините.

Моята съвест е чиста и времето отново извади истината на показ. През лятото на 2018 година ЦСКА покани г-н Любослав Пенев за спортен директор, но не знам защо пак не се договориха с Гришата. Никога не съм казвал и дума против Любо! Обидата си я нося в мен. И ще ви доверя само едно за финал - в мое лице той загуби голям и проверен във времето приятел. Дали може нещо да се промени? Не знам. Но дори и сега няма да кажа, че нашето приятелство не си е струвало. Поне за мен не е така", споделя още единственият български футболист със "Златната топка" на "Франс Футбол".

Христо Стоичков: Пристигнах в ЦСКА с любезното съдействие на... Левски-Спартак!

Камата: Пристигнах в ЦСКА с любезното съдействие на... Левски-Спартак!

"Тогава аз също бях любезен с левскарите"