Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде интервю за колегите от Dir.bg, които празнуват 25 години в онлайн пространството. В него той говори за футбола, приятелите, но и за себе си.

Христо Стоичков лектор на унгарски футболен форум

Христо Стоичков лектор на унгарски футболен форум

Ето подробности

За Dir.bg това не е първото ви интервю, но вие помните ли първото си такова изобщо?

-Не само го помня, но още пазя в рамка изрезката от вестника у дома. Беше "Народен спорт" пред журналиста Стоян Кукуванов. Говорим за началото на далечната 1984-а година. Аз бях дошъл в ЦСКА през зимата и вече бях записал мачове за Купата на България, играхме срещу тима на Чирпан. И малко след това стана интервюто за вестника. Пред очите ми е и днес как изглежда - синята "глава" на страницата над статията в изданието. Имаше моя снимка и заглавие: "Запомнете това име - Христо Стоичков".

Ето това е първото ми интервю. Минаха близо 40 години, но такива неща не се забравят. Тогава бях много горд и не подозирах, че ми предстои да дам още хиляди интервюта, при това на няколко континента.

Кой е въпросът, който сте чувал най-често за тези години? И има ли някой въпрос, който ви е раздразнил най-много? Или пък ви е допаднал най-много?

-Най-често за всички години и интервюта? Трудно е да кажа за един такъв въпрос. Но ще ви доверя един, който много ме дразни и който много често чувам напоследък. Това е, когато ме карат да сравнявам кой е най-великият в историята. Дали ще е Меси или Марадона, дали ще е Роналдо или Пеле... Много обичат този въпрос напоследък. А реално няма как да има такова сравнение! Това са различни епохи, различни времена, различен тип футбол бих казал. И всеки от тях е велик! Ето този въпрос ме ядосва още докато ми го задават дори.

Изгледахте на живо Мондиала в Катар в компанията на легенди и на висшите шефове на ФИФА. И на конгреса на централата наскоро присъствахте "от първия ред". Как виждате промяната във футбола за тези 25 години? Преди четвърт век вие още играехте, а днес следите отблизо процесите.

-Много се говори за комерсиализация и големите пари във футбола. Но това е неизбежно, защото става въпрос за бизнес за милиарди. Няколко пъти съм разговарял с Джани Инфантино, с Бобан и други от най-силните хора във ФИФА. Мога да кажа, че при това ръководство се променят нещата към по-добро. Преди беше - всичко е само за пари, докато днес се мисли и за доброто на футбола. Но няма как да не са намесени и големите пари. Няма шанс.

Подобрението е явно в много отношения, в сравнение с времената на Блатер. Ясно е какво имам предвид, предполагам.

Как запазихте приятелствата във футбола, а и в живота? Вашите изглеждат много здрави. Вратите се отварят пред вас от хора, с които сте запазил отлични и здрави отношения- от Моуриньо, през Куман и Ромарио, Гуардиола... Каква е тайната?

-Просто е. Доверие, лоялност, честност. Няма някаква тайна или рецепта по въпроса. Поне за мен! Някога с някои сме били съперници на терена, а с други - съотборници. Но днес не става дума за отбори и за игра на терена. Приятелят си е приятел. Затова и се радвам, когато видя Ромарио в Рио, Пеп в Манчестър или Жозе в Рим. Запазили сме приятелството и доверието.

В работата ви за един от световните медийни гиганти се срещнахте с много други велики личности. Кой е най-вълнуващият от тези моменти?

-Само за последните две години сме направили с екипа 80 филма със срещи и интервюта с много големи футболни личности. Пътувахме доста и "поразихме целите", които бяхме набелязали. Бяхме при Пеп и Чики Бегиристайн в Манчестър Сити, виждате къде са те днес като успехи. При Юрген Клоп в Ливърпул също влязохме. Срещнах се в Буенос Айрес с героите на Аржентина от титлата им на Мондиал 1978. Направих и един "дрибъл" в Бразилия, за да се срещна с велики играчи от няколко поколения - с Ривелиньо, с моя приятел Ромарио.

В Харманли откриха изумителен фундамент в чест на Христо Стоичков

В Харманли откриха изумителен фундамент в чест на Христо Стоичков

Основен организатор е община Харманли и Донко Трендафилов, с когото легендата живя една година в една стая в общежитието за спортисти

Бях и в дома, в който живееше Диего Марадона в Буенос Айрес, като семейството му ме допусна там. Подариха ми нещо, което е реликва и остава като един от най-скъпите ми спомени. Първите бутонки на Диего - с тях е играл дебютните си мачове като 15-годишно момче в Архентинос Хуниорс. Безценно! Разбира се, те ще си намерят мястото в моя футболен музей, но това е въпрос на близкото бъдеще. Тези обувки там няма да са единствената реликва, но още е рано да говорим по темата.

През годините на работата ми за TUDN вратите се отваряха - Гуардиола, Клоп, Моуриньо... Кой е най-големият от тях? Историята може би ще се произнесе в крайна сметка. И естествено, някъде много високо в класацията са разговорите ми с Лео Меси, с когото наскоро се видяхме и разговаряхме в Маями.

Също и интервюто с Роберто Баджо, който ме допусна в дома си и по време на разговора и двамата се просълзихме.

Може да ви звучи нескромно, но когато подгоня някоя цел, обикновено я постигам. Характер! Аз и като футболист бях такъв - не знаех какво е да се откажа.

Останаха ли ви мишени за интервюта?

-В списъка ми има две личности в спорта, с които имам огромно желание да се срещна за филм-интервю. И двамата са великани - Майкъл Джордан и Тайгър Уудс. Уникални!

Напоследък често виждаме хора с "екипировка" от бранда ви H8S. Радва ли ви това развитие?

-И аз виждам все повече "съотборници" от моя отбор. Приятно е, това е българска марка и се надявам хората да я харесват и носят с гордост. Не само заради осмицата и инициалите ми, а и заради качеството.

Поводът за разговора е 25 години Dir.bg, но ако променим малко посоката - 25 години са много време в живота на всеки човек. Колко различен е Стоичков днес от онзи преди 25 години?

-Стоичков си е Стоичков, но времето наистина променя. Някои неща обаче си остават същите. Гоня си задачите с хъса на новобранец. Няма главозамайване и все така здраво усещам земята под себе си. Вече съм дядо, а внучката ми е моето съкровище. Имам и приятелите си, имам и целите, и ... мечти още се намират. А това показва, че съм щастлив и всичко върви по план. А годините?! Годините са просто числа.

Стоичков призова феновете да подкрепят националния отбор

Стоичков призова феновете да подкрепят националния отбор

Той призова хората да подкрепят националния ни отбор, въпреки че не върви много добре в квалификационния цикъл за Евро 2024