Бившият треньор на Лудогорец и Левски - Георги Дерменджиев - сподели очакванията си пред "Тема Спорт" за предстоящите мачове между двата тима в първенството и за Купата на България. 67-годишният специалист се изказа ласкаво за работата на Анте Шимунджа и Станимир Стоилов и направи прогноза какви двубои ни очакват. Той говори и за шансовете на разградчани в плейофа от Лигата на конференциите срещу Андерлехт.

Г-н Дерменджиев, предстоят два двубоя между Лудогорец и Левски - по един за първенство и Купата на България. Какви са очакванията ви от мачовете в Разград?

- Очакванията ми са да се получат два добри мача с много интрига. Малко се наруши ритъмът на тренировъчния процеси и двубоите на отборите заради световното първенство. Левски имаха играчи с травми и може би ще се завърнат за предстоящите срещи с Лудогорец. При всички случаи ще се получат оспорвани двубои.

Анте Шимунджа крои рокади за срещата с Левски

Анте Шимунджа крои рокади за срещата с Левски

Словенският специалист планира по една промяна във всяка линия

Очаква се сините да хвърлят повече усилия в мача за Купата на България в неделя. Вие на какво мнение сте?

- Да, има логика мачът за Купата да е по-важен за Левски. Носители са на трофея, а това е и по-прекият път за класиране за евротурнирите. Но мисля, че сините няма как да се откажат и от двубоя за първенство. Смятам, че и двата мача ще бъдат много оспорвани, защото ако столичани загубят срещата си за Първа лига, ще изостанат много в точково отношение и затова ще искат да постигнат добър резултат.

Как си обяснявате тази серия на Левски от седем поредни мача без успех в първенството? Какво забелязахте в играта на сините в тези двубои?

- Имаше много обективни причини. Контузиите, които се получиха, и ограничената скамейка, с която разполага Станимир Стоилов, си оказват влияние. В крайна сметка отборът показа много старание и хъс в двубоите, но това е футболът. Понякога е несправедлив. За мен по този начин предстоящите мачове с Лудогорец са непредсказуеми, а през миналия сезон Левски показа много добро лице срещу разградчани.

Какво ви прави впечатление и в играта на Лудогорец, след като през уикенда победиха с 2:1 Славия като гост?

- Постигнаха труден успех, което отново се дължи на нарушения ритъм в тренировките и мачовете. Може би това оказва сериозно влияние, но виждаме, че си спечелиха двубоите за първенството и купата.

Стоилов: Левски може да е горд от работата, която свърши през годината

Стоилов: Левски може да е горд от работата, която свърши през годината

"Изненада ме продължителноста на поредицата без победа"

Може ли да посочите по един футболист от двата отбора, който да ви прави силно впечатление от началото на сезона?

- Трудно може определен играч да се отличи, защото в даден мач един футболист може да изригне и да направи отличен двубой, а в следващия друг негов колега. Haй-важно е самият отбор да се чувства като добър колектив. Това е от значение, а не отделното представяне на даден футболист.

Какъв сблъсък очаквате и на резервните скамейки между Анте Шимунджа и Станимир Стоилов? Какво ви прави впечатление от стиловете, които налагат двамата?

- Имат разлика в стила, на който залагат. Двамата са много добри треньори. Мъри Стоилов направи много след завръщането си в Левски. Възроди отбора и му предаде голяма енергия. Анте Шимунджа добър специалист и ясно си личи стилът му на игра. Старае се да дава игрово време на всичките си футболисти и ги поддържа в кондиция, защото Лудогорец играе на три фронта. Не е лесно да се прави това и за момента се справя много добре.

Може ли да определим двубоя за Купата на България като финал преди финала?

- Ще бъде много труден мач за прогнозиране и за мен няма изявен фаворит в него. Двубой за престиж, но не мога да го определя като финал преди финала, защото всеки следващ отбор, който срещнеш в турнира, иска да покаже себе си и да стигне до последния мач в надпреварата.

Нани ще пътува с Левски за Разград

Нани ще пътува с Левски за Разград

Малък е шансът обаче да се появи в игра

Харесва ли ви как протича първенството, след като се запазва интригата и в двете половини на класирането?

- Има интрига и това прави първенството много интересно. По-рано бях казал, че може реално да се гледа борбата, когато отборите изравнят мачовете си. Много двубои бяха отложени и сега вече добиваме ясна картина за пролетта. Това предвещава интрига. Хубаво е да го има това в първенството и в битката за челните места да са замесени няколко отбора, а не само два. Така тимовете ще бъдат мотивирани да поддържат високо темпо до края на сезона.

Какви са шансовете на Лудогорец в плейофа за Лигата на конференциите срещу отбор от ранга на Андерлехт?

- Андерлехт е голямо име в Европа, но това остана в миналото. Мисля, че белгийците са абсолютно преодолим отбор и се надявам, че Лудогорец ще успее да ги елиминира. Не смятам, че Андерлехт е този класен тим, който всички го познавахме.

За кой отбор от Мондиал 2022 стискате палци? Харесва ли ви началото на турнира?

- От самото начало поставих Бразилия като един от фаворитите, а в това число влиза и Франция. Това, което видях в първите мачове, е, че селесао играе с много мотивация и показва, че са в Катар, за да стигнат до финала. Петлите също го направиха. Аржентина стартира лежерно и ще видим как ще се съвземат. Този мондиал е интересен и който не подходи с мотивация, среща голяма съпротива. Затова световното първенство е най-големият форум. Наблюдаваме стилове от различни континенти, но футболистите, които са от Топ 5 първенствата в Европа са преуморени.

Лудогорец с психоатака срещу Левски преди двата големи мача

Лудогорец с психоатака срещу Левски преди двата големи мача

Припомни на всички за 13-те шампионатни победи над "сините" в Разград