Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели своето мнение по горещите теми от българския футбол.

"Най-напред ще започна с моите "любимци" от Подуяне. В човешки план съчувствам за тежкия травматичен шок, преживян от хиляди нормални левскари след историческия позор срещу Хамрун. Случва се, макар че за клуба от "Сухата река" униженията в евротурнирите прехвърлиха критичната граница на допустимото. Ако подобна издънка се бе случила с ЦСКА, вероятно "Армията" щеше да бъде изорана? Но, "сините" очевидно са философи, стоици и мазохисти...

Впрочем, обречената жалба за преиграване до УЕФА допълнително вгорчи и без това тягостната атмосфера на "Герена", като същевременно открои някои немаловажни психологически акценти. Да се абстрахираме от елементарния казус с двата метра около центъра на терена. Никога Нион или Цюрих няма да ревизират резултат заради съдийски гаф, защото в подобен случай организираният футбол ще излезе извън контрол. По-важно е да разберем как и защо "сините" са загубили връзка с реалността и по тази причина живеят в свой измислен свят?

Отговорът не е труден, ама за мислещи индивиди. Повече от столетие немалка част от така наречените левскари се изживяват като специални и богоизбрани, само защото някой някога се е изхитрил да приватизира името на Васил Иванов Кунчев. Нямам нищо против ентусиазма на пионерите от "Могилката", но техните наследници наистина прекалиха с претенциите и наглостта си. За тази деформация много им помогнаха и всички възможни власти, спекулиращи и те от своя страна с името на Апостола. И така в наши дни на частното търговско дружество от "Герена" бе подарена "безсрочно и безвъзмездно" спортната база на МВР, данъкоплатците бяха ощетени с десетки милиони, НАП се прави на три и половина за дълговете на синьото АД, а БФС издава лицензии на вересия в името на едно "40-годишно приятелство". Да продължавам ли?

При това положение няма защо да се чудим как така един иначе умерен човек като Станимир Стоилов изведнъж загуби чувство за мярка, като заяви, че ако трябва ще отложат цялото първенство заради клубния си интерес?! Така се получава, когато живееш с нагласата, че си специален, уникален, безгрешен и безнаказан, само защото носиш логото на Апостола. Извинявам се, но вие не сте Левски, а срам за святото име...

А сега нещо и за другия исторически полюс. Напоследък е актуална темата за разни "легенди" на ЦСКА, които се присламчват към така наречения "Втори синод". Любо Пенев, а сега и Стойчо Младенов. Не говоря за по-дребни риби като Мето Томанов, Мето Деянов, Вальо Илиев или за Ради Здравков, който винаги е бил пришълец на "Народна армия", откакто дойде от "Надежда" преди четири десетилетия. Впрочем, никого не съдя, всеки има право на своя избор в живота, така както журналистът има право на коментар и оценка.

Много неща мога да кажа, така както съм изписал океан от възторжени слова най-вече за Любо Пенев и Стойчо Младенов. Не мога да зачеркна миналото, но няма как да запазя същото отношение в настоящето. Не мога да ги извадя от книгите и публикациите си, но ги изхвърлям от сърцето си. Очевидно за тези гиганти от терена и малки хора извън зеленото поле ведомостта се оказа по-силна от любовта към ЦСКА.

Защо така? Когато са на служба в клуба, те целуват емблемата и се кълнат във вечна вярност, а щом са навън, вече са обидени, злобни и отмъстителни.

И още нещо. Как ви се струва - преди година по това време Стойчо Младенов се оплакваше от многото контузени играчи след провалената лятна подготовка, проведена от Любо Пенев, който от своя страна сипеше огън и жупел срещу своя приемник точно преди важните европейски мачове на ЦСКА?! Публична тайна не от вчера са обтегнатите отношения между Младенов и бившите му асистенти Здравков и Томанов. Спас Джевизов, Геле Рангелов - отделно, всеки със своите претенции и недоволства...

Изведнъж обаче всички тези толкова докачливи ветерани се събраха във Ведомостта, която освен че се оказа по-силна от любовта, очевидно тушира стари вражди и нови грехове. Не се съмнявам, че "червената" общност ще претегли и ще постави всеки на мястото му. А най-малкото ще попита някои от новопокръстените - взехте ли си парите от онези над 8 милиона, които Гриша Ганчев плати за емблемата и активите на дружеството в името на "армейската" идея?".