Популярният журналист Георги Атанасов коментира изминалия Конгрес на БФС, който не мина без скандали. Той гостува в предаването "Алтернативата" с водещ Боби Ваклинов, което се излъчва в ефира на TV+.

Ето какво каза Атанасов:

"Преди две години самозабравилият се феодал от футболния съюз Боби Михайлов подви опашка и си тръгна. 19 месеца по-късно, ни лук ял, ни лук мирисал, отново се прибра в своето леговище. Футболната кутия на Пандора в УЕФА се отвори, но и това не повлия на бардака у нас. Даже Михайлов не обясни, когато се върна, в неплатен отпуск ли е бил, по болест ли е отсъствал. Чест прави на хората от Агенцията по вписванията, които не приеха това завръщане. Обезчестената и обладана хиляди пъти българска Темида после по някакъв начин го допусна. И сега стигаме до безумната дума "статукво". Боби Михайлов бе избран отново и безмандатно. Това е една от малкото обществени организации в България, в която няма мандат. След промените и Прехода, Боби е най-дълго седнал на трона ръководител на крупна структура. 16 години! Може да станат и 20, и 24, и 28... Но морално статуквото във футбола е победено. Дори аз не си представях, че разликата между Михайлов и Митко Бербатов може да бъде само 11 гласа. Това е жесток автогол. Нормалните хора знаят, че тези 11 гласа са резултата на корупционни схеми и на груби фалшификации.

ВАР? На ВАР в България господар му е статуквото. В тъмната стаичка стоят хора, които в повечето случаи са абсолютно зависими от управляващите в БФС, от феодалната власт на Боби Михайлов и Ко. Не вярвам на ВАР, нито на терена, нито що се отнася до някакъв контрол върху БФС. Надявам се Агенцията по вписванията да отхвърли новия-стар Изпълком след тези опорочени избори. И юристите на Бербатов да докажат и за недопуснатите 20 клуба от Пиринския край, и за отказа юристи да контролират гласуването и броенето, и за игрите с кворума. Знам ги и под ноктите какво имат, да не говорим за главите и душите им. Как привличат клубовете - на всекиго по нещо. Обещания на някои, че ще получат помощ от съдиите, с ВАР или без ВАР, за да може едни да се класират в Европа, а други да не изпаднат. Виждаме какви ги върши и клоунът Крушарски. Дори и феновете на Левски са срещу Боби, а Наско Сираков компрометира доброто си футболно име.

Да поговорил и за феодала от Делиормана, който владее Лудогорец - отбор с абонамент за титлата вече 10 години, владее в чудовищен конфликт на интереси телевизионните права на първенството. От тях печели десетки милиони и хвърля трохи на клубовете. Те си траят, защото в беднотията и това е нещо. Сега се чака 11-а поредна титла за Делиормана. И отново опит за големите пари от Шампионска лига, които тази година се разминаха. Но апетитът идва с яденето. И трибуна "Моци" му направиха с публични пари. А половината отбори от Първа лига играят със свалени гащи срещу тях и правят шпалири. Ти си собственик на Лудогорец, член на Изпълкома, притежаваш телевизионните права, притежаваш медии, влияние... И плащаш, представете си, на съперници в кавички, за да играят срещу теб. Как отборчетата, които чакат 600-700 000 лева от телевизионни права, да не си свалят гащите? При първата им титла Миньоро пусна кръв на ЦСКА, а след това излязоха с деца срещу Лудогорец. Същото се случи и в Дупница, където местният отбор им се надупи.

Тепърва ще излизат бакиите около базата в Бояна. Там са стоварени големи суми от УЕФА. Заради това е голямата битка - за едни големи пари. Във футбола се очакват поне 20 милиона лева по програми на УЕФА. Тази хапка Боби Михайлов и Ко няма как да изпуснат.

От САЩ 1994 остана една Света троица - Боби, Емо и Данчо. Боби е ясен. Данчо Лечков... Дълги години разни юношески, младежки и други формации минаваха пътьом през неговия хотел. Емил Костадинов... Във футболните среди му се смеят - спи до обед, прави правописни грешки, не може да прочете нищо. Всичко е увъртяно като свински черва. Апостолов, Поли, в какви ли не скандали се замеси. Сега беше от основните комисари на схемите и далаверите на Боби Михайлов. Боби не е глупав човек. Той искаше да предложи за Изпълкома Поли, но накрая се спря на сина му. Преди време Поли непрекъснато печелеше големи суми от тото.

И най-неподготвен да е, Митко Бербатов ще е милион пъти по-полезен за футбола ни от Михайлов. Той е много опитен, в кавички. Митко направи чудеса, че успя почти да завърши наравно с Боби в едни неравни условия. По време на предишните конгреси си беше състезание с един кон. Сега не беше така. И това само за няколко месеца подготовка за Бербатов. Нямаше мрежа за Митко, за другия е ясно. Ето, Бдин решават да подкрепят Бербатов, а в последния момент делегатът се обръща и пуска бюлетина за Михайлов. Явно е бил мотивиран преди вота. Авантата е нещо вечно в човешката природа. Това е за малките хорица, за мъртвите души. Трябва да се смени този устав, не може ЦСКА и Левски да са с един глас, колкото и аматьорите. Те се манипулират с бира и кебапчета. Това е дъното... Това е за най-малките. За следващите има топки и екипи, за други чартъри и накрая стигаме до голямото лапане, което е за феодала от Делиормана.

Левски беше най-важният фактор. В един вестник го написаха - гласът на Левски лиши Бербатов от балотаж. Ако Левски беше солидарно с ЦСКА, както бяха феновете на двата клуба, въпреки враждата им, ако Наско Сираков не реши да тръгне срещу своя електорат, тогава, при коалиция между двата гранда, малките клубчета щяха да се съобразят и Бербатов да бие. Залогът за Левски е такъв - те получават лиценз благодарение на БФС. Как им дават, при положение, че по признание на хората от "Герена" отдавна фактически клубът е фалирал. "Сините" да си сложат на гърдите НАП като основен спонсор. Самите те казват колко дължат, обаче мълчат хората от НАП защо не ги пращат там, където преди време пратиха ЦСКА".