Генерал Венцислав Мутафчийски говори пред "Гонг" след решението на днешната среща на БФС първенството да бъде продължено.

"Вижте, ръководителите на футбола правилно са обявили, че играчите ще могат да започнат тренировки, когато това е възможно. Решението им мачовете да стартират три седмици след като се справим със сложната ситуация, е добро. Извънредното положение е именно затова да предпазим хората. Много се говори за икономическите последствия, но животът на хората е на първо място.

Генералният щаб не може да забранява на футболните клубове да тренират, защото това не му влиза в правомощията. Това може да го реши Правителството.

Футболът у нас се завръща три седмици, след като получи разрешение за това от Националния оперативен щаб

От БФС разкриха кога ще се поднови българският шампионат

Всичко зависи от Националния оперативен щаб

Вижте какво се случва в някои държави. Ние взехме мерки и затова смъртността е много по-малка. Не може на момента да установим всички заболели от коронавирус, но виждаме ниската смъртност. Не може да скрием труповете и да ги заметем под масата.

Не мога да кажа кога спортистите ще имат възможност да започнат занимания. Бъдете сигурни и, че на мен ми се иска всичко да приключи колкото се може по-бързо. Обстановката е доста динамична, което не ни позволява за даваме точни прогнози. Ние правим всичко възможно да запазим живота на хората.

Наскоро дори президентът на СЗО обяви, че не бива да отхлабваме рестриктивните мерки, тъй като това може да се окаже пагубно. Той наблегна на това, че подобни действия може да се отразят много по-тежко на икономиката.

Атанас Фурнаджиев: Съществува вариант да се изиграят всички мачове

Атанас Фурнаджиев: Съществува вариант да се изиграят всички мачове

"Не е обсъждана промяна на формата на първенството"

Най-голямото ми опасение е Великден. Тогава се очаква да бъде пикът на пандемията, а доста хора се събират на групи. Пекат се агнета и т.н. Това може да се окаже пагубно. Разбирам, че този празник го обичаме. Това е Християнски празник, но трябва да бъдем разумни. Хубаво е, че и вие призовавате хората да спазват правилата и разпоредбите на здравните власти", заяви ген. Мутафчийски.