Трудно е да си спортен журналист.

Особено в края на всяка календарна година.

Тогава гилдията се сблъсква с непосилната задача да попълни анкетна карта, която трябва да определи тримата най-добри футболисти на страната за отминалите 12 месеца.

България посреща 2022 година на 71-во място в света

България посреща 2022 година на 71-во място в света

В ранглистата на ФИФА

Ръцете нервно започват да се потят, куп различни варианти заживяват свой собствен живот в съзнанието, но сякаш нито един от тях не може да реши дилемата кой да бъде №1.

Питаш колеги, питаш приятели, читатели дори, но от 100 мнения, чуваш 100 различни предложения за победител.

Снимка 271752

Второ и трето място, там е по-лесно, тънката част обаче е да отсееш най-добрия.

А как да го направиш, когато никой не заслужава? С оглед на "постиженията" през изминалата година, повече от любопитно е кой ще стане "Футболист №1 на България" за 2021.

От доста време този приз се дава за мимолетно избухване и някакви наченки на индивидуална класа. Постоянството и успехи на клубно и национално ниво пък са почти несъвместима комбинация.

Ако не друго, поне си имаме вратари!

Ако не друго, поне си имаме вратари!

Единственото футболно достойнство на България към днешна дата

Какво имаме тази година?

Куп футболисти, които аха да загатнат, че реално могат да прегърнат българската версия на "Златната топка" и...

Снимка 550058

Източник: LAP.bg

С леко предимство пред другите са Кирил Десподов и Георги Йомов. Едни от малкото, които се представиха сравнително добре и към това прибавиха спечелването на отличие. Десподов стана шампион на България с Лудогорец, игра плейоф за влизане в Шампионската лига с разградчани, а след това и в групите на Лига Европа.

Георги Йомов помогна за дългоочакваната Купа на България за ЦСКА, а след това беше на ниво и в груповата фаза на Лига на конференциите. Едни от малкото наши сънародници в гореспоменатите клубове. И докато там имаха помощта на класните си чуждестранни колеги, в националния отбор не помогнаха кой знае колко, за да избегнем някои срамни резултати.

Снимка 542047

Източник: LAP.bg

Е, тук Десподов има леко предимство, защото все пак отбеляза на европейския шампион Италия, в контролата със Словакия и при епичното поражение от Литва с 1:3. Нито един от тях обаче не завърши годината със стил и по-скоро фаворитите изпаднаха в игрова криза, отколкото да затвърдят статута си на потенциални №1 у нас.

Няма футболен властелин на София

Няма футболен властелин на София

ЦСКА и Левски са като близнаци в битките за столична доминация – имат по 126 загуби и са вкарали по 872 гола

Следващият афиширан за спечелването на приза е Петко Христов. Определено най-добрият български централен защитник към днешна дата. Единственият ни представител в някое от големите първенства на Европа. Този довод обаче само показва какъв регрес изживява футбола ни като цяло. Христов започна силно кампанията в италианския Специя, но след контузия през декември започна да има все по-периферна роля в селекцията на Тиаго Мота. Дано бързо възвърне своя титулярен статут.

Снимка 545438

Източник: LAP.bg

Доста сериозна агитация сред спортните журналисти имаше и за Мартин Камбуров. По-скоро наградата да се даде като признание цялата славна кариера на нападателя. Все пак през 2021 година задмина и недостижимия до този момент голов рекорд на Петър Жеков! Така се повтаря и ситуацията с Георги Петков през 2018, когато Венци Стефанов направи всичко по силите си, за да пропагандира избирането му за №1. В крайна сметка ветеранът стигна до подножието на върха.

Но не ме разбирайте погрешно. Камбуров заслужава вечна слава и уважение, но някак не звучи сериозно да получи точно това индивидуално отличие, дори и произхождайки от факта, че отбелязаните от него 256 гола са плод на много години фантастична работа, а не на фурор през 2021.

Победителите от 61-ата анкета "Футболист на годината" в България ще бъдат обявени на 19 януари

Победителите от 61-ата анкета "Футболист на годината" в България ще бъдат обявени на 19 януари

По модела на наградите на ФИФА

Продължаваме с другите футболисти, които оставиха положително впечатление през годината: Ивайло Чочев, Спас Делев, Атанас Илиев, Радослав Кирилов, братя Цоневи, Георги Минчев, Светослав Вуцов... Нито един от изброените не допълни "просто доброто си представяне" с отличие, което е важен компонент за по-предно място в класацията от третото, например.

Снимка 546320

Източник: Официален сайт Берое

Всичко това ражда огромна главоблъсканица при избора за футболист №1 у нас. Ако даден журналист не е воден от определени фенски пристрастия, трезвата преценка трудно може да излъчи категоричен победител.

И като за финал, нека най-добрият за 2021 година не полита в облаците от получената награда. Най-малкото, защото в други времена и конкуренция, едва ли щеше да попадне дори в челната десетка.

Трудно е да си спортен журналист...

Моят избор за футболист на годината: Кирил Десподов, Петко Христов , Спас Делев.

Ясно е кога ще се изиграят отложените мачове на ЦСКА и Лудогорец

Ясно е кога ще се изиграят отложените мачове на ЦСКА и Лудогорец

Предстои датите и часовете да бъдат утвърдени тази седмица