Футболният агент Милен Георгиев даде интервю за предаването "Код спорт", в което говори за селекцията в Левски, ЦСКА и Лудогорец. Според него "сините" имат проблем със селекцията и отстъпват на другите два водещи отбора у нас.

Здравей, Милене! Какво лято се очертава за българския футбол?

- Не съм много голям специалист, но от това, което видях в първите кръгове, нещата са по-скоро добре.

Как си обясняваш тогава кризата в Левски и кои са грешките на "синьото" ръководство? Нормално ли е отбор като Левски да отпадне от състав от Лихтенщайн?

- За всички е ясно, че това изобщо не е нормално. Мисля, че там проблемите са по-дълбоки. Не съм наясно, не съм вътре в кухнята, но нашата държава е малка и се чуват доста неща. Една от големите грешки вече я няма. Даде се прекалено голям кредит на доверие на треньора. А това е парадокс в нашия футбол - лансираме чужденци за сметка на наши собствени кадри. Но другият момент е кои са нашите кадри, за да успеят? Парадоксално е състоянието на футбола ни. Левски по-скоро има проблеми със селекцията. Изказвам се като агент, но нямам нищо общо с футболистите. Моята практика е такава, че не вкарвам чужденци в България. Може да помогна на някой, да се обадя, но нямаме такива играчи в българското първенство. Затова като един страничен наблюдател на футбола, бих казал, че Левски има проблем със селекцията и видимо отстъпва на другите водещи отбори.

Люпко Петрович: Дано Славиша Стоянович успее в Левски, не знам много за него

Майстор Люпко: Дано Славиша успее в Левски, не знам много за него

"На Лудогорец му предстои труден реванш с МОЛ Види, а ЦСКА го чакат хубави и тежки мачове с Копенхаген", заяви Петрович

Каква е разликата между Лудогорец и останалите клубове в елита? Коя е причината за доминацията на тима от Разград?

- Лудогорец има много добра селекция. Селекционното им звено работи много добре и избира точните футболисти. Но те са на едно много спокойно място. Не трябва да подценяваме разликата между София и Разград. Разград е място, на което футболистите излизат на едно-единствено кафе-барче, всички са там. Проблемът с режима е решен. Ако искаш да намериш някого, той е в това кафе, почива си у дома или е на тренировка. А футболисти с безспорно добри качества, които се взимат в София, срещат изключително добър нощен живот. Добрите футболисти губят концентрация и де факто това, за което са дошли. Сега г-н Русев развърза повече кесията, имат по-добри заплати, искат да бъдат конкурентноспособни. За ЦСКА времето ще покаже, защото има доста текучество в селекцията. А Лудогорец събра бразилци на изключително добро ниво. Може би проблем ще се появи, когато започнат да застаряват и трябва на всеки да се намери работа, но това вече си е техен проблем.

Логично ли бе за теб Лудогорец и Димитър Димитров-Херо да се разделят по този начин? За медиите е по взаимно съгласие, но за хората от кухнята на футбола раздорът не мина толкова миролюбиво...

- Надали аз трябва да коментирам случилото се. Решението за раздялата е на двете страни. 100% не е така миролюбиво, но когато съм комуникирал с Димитър Димитров, той ми е казвал, че нещо не е наред. При тази консервативна организация в Лудогорец надали е било приятно и на ръководството, но се е стигнало до такъв разрив. В интерес на истината от самото начало трябваше да се знае, че стилът, който практикува Димитър Димитров не е стилът, който налагаше Лудогорец. Това е мое мнение. Може би това е целяло и ръководството на Лудогорец с поставянето на Димитър Димитров - да бъде по-дисциплинирана играта в защита и т.н. Но явно не се е получило в този период от една година и затова логично се е стигнало до раздяла.

Берое и Лудогорец завършиха при равенство 1:1

Берое изпусна колеблив Лудогорец, съдиите пак удариха сериозно рамо на "орлите"!

Във втори пореден кръг реферите подминаха дузпа срещу разградчани

Правилно ли действа ЦСКА като продаде най-добрия си играч Фернандо Каранга? Не са ли прекалено много чужденците във водещите ни отбори?

- Конкретно за Каранга - мисля, че по-скоро бяха принудени да го продадат. Виждаме всички индикации, а и това, което се чува е, че той е правил достатъчно проблеми на ръководството, за да бъде продаден. Това е рискът с играчите от Латинска Америка - липсата на дисциплина. В момента, в който станат водещи футболисти, има проблем с личността им. Не че от ЦСКА толкова са искали да го продадат, но са избрали по-малкото зло. Познавам Мауридес - в негово лице намериха изключително добър нападател. Сигурен съм, че ще се представи не по-зле от Каранга. А въпросът с чужденците в нашето първенство е изключително болезнена тема, особено за мен. Постоянно коментирам с мои близки от бранша и от футбола. Преди няколко дни Локомотив (Пловдив) излезе със седем или осем чужденци. Абстрахираме се от това, че Лудогорец е водещ отбор с десет чужденци в стартовия състав в 90% от мачовете си. За да догонят нивото на футболистите на Лудогорец, Левски и ЦСКА се опитват да компенсират липсата на български кадри с купуването на нови чужденци. И в един момент гледаме Лудогорец срещу ЦСКА с четирима българи на терена. Левски срещу Вадуц беше само с Горанов и Митрев, губим идентичност. Лично аз се радвам на успехите на Лудогорец и съм много горд, когато комуникирам с колеги и когато предлагам футболист от този тим - отборът от България, който се представя най-добре в последните години. Но както може би е добро, така е и непожелано зло за българския футбол, защото за да ги настигнат, другите отбори компенсират с още чужденци. Малките отбори също не могат да се преборят и цялото първенство пак се обезсмисля, а след това идват да ни бият тимове като Вадуц. Това е парадоксът в цялата картинка. Един съвет - пускайте българи и ако трябва изпадайте. Не е толкова страшно нито в "Б", нито във "В" група. Налагайте млади футболисти и правете бизнес. Можем да заимстваме от балканските страни. Пътят ни е тотално сбъркан и целият проблем не е в БФС, в нас самите и във футболните ни ръководители. Не мисля, че футболът в България е печеливш. В такъв случай - защо трябва да се дават пари? Това е едно безсмислие.

Ясна е групата на ЦСКА за мача с Витоша

Ясна е групата на ЦСКА за мача с Витоша

Няма изненади сред играчите на Ел Маестро