Ако смятате да гледате на живо мача ЦСКА - Левски, купете си билети днес, защото утре това няма да бъде възможно! Съвсем сериозно - според новите мерки на МВР двубоят е определен за "високорисков", а при такъв се забранява продажбата на входни пропуски в деня на събитието. Това обявиха от сайта на "червените" преди няколко дни, но тази мярка не влиза в сила специално за дербито от 10-ия кръг на Първа лига, а се прилага от началото на сезона за срещи, които попадат във въпросната категория.

Борбата с футболното хулиганство се изтъква като мотив за въвеждането на подобна рестрикция. Спомняме си какво се случи през пролетта по време на мач между тези отбори - младо момиче, което работи в полицията, беше сериозно ранено от хвърлена бомбичка. Всеки нормален човек би казал, че такива инциденти не трябва да бъдат допускани по стадионите и че "агресивните елементи" трябва да бъдат оставени далеч от трибуните или поне достъпът им до тях да бъде силно ограничен.

Снимка 351431

Източник: LAP.bg

Само че не виждам как ще стане това с въпросната мярка. Не ми се ще да използвам определение като "пълна глупост", което ми дойде първосигнално в главата, когато преди няколко седмици чух за първи път за това изискване. Нека да видим - ако на Националния стадион в събота следобед се стекат 25 хиляди зрители и извън обичайната размяна на нецензурни скандирания и трансперанти между двете агитки не се стигне до нищо по-притеснително (дай Боже да не се стигне), то може би скептицизмът ми в тази посока - а скептицизъм е меко казано - ще се окаже неоправдан. Но силно се съмнявам да бъда тотално опроверган.

Нека някой да ми обясни как точно тази мярка ще проработи. Да не би да е правена статистика, според която хулиганите винаги или предимно си купуват билети в деня на мача? Не видях такава, пък и у нас за мачовете от вътрешното първенство 90% от хората си вземат входни пропуски непосредствено преди влизането на трибуните. И аз нямам статистика, но ако държите, ще отида на някой не-високорисков мач и ще събера представителна извадка колко от посетителите на двубоя са си купили билет ден или два по-рано. Не вярвам процентът на тези, които заявят, че са платили 5 минути преди задаването на въпроса, да се различава съществено от произволно подхвърлените от мен 90%.

Снимка 376205

Източник: LAP.bg

Аргументация на въведената мярка липсва освен някакво доста повърхностно обяснение как опашките пред касите повишавали агресията сред феновете, която после избивала на стадиона. Да, чакането изнервя, но не е предпоставка за безредици и насилие - поне не и водеща. Тези, които ходят с боксове и вкарват "миниумки" на стадиона, ще търсят начин да го направят, дори и ако са си купили билет 3 дни по-рано. Самата продажба не е обвързана с потвърждаване на самоличност (освен при плащане с кредитна карта, но и там е напълно възможно един да плати, а друг да ползва покупката), така че абсолютно всеки хулиган може да премине бариерата. Дали ще бъде допуснат до трибуните вече е съвсем друг въпрос. Но тази проверка пред входа и преценката дали даден индивид е опасен отново няма отношение към търговията с билети в деня на мача. Хулиганите са изключително адаптивни към всякакви нови методи и рестрикции, виждали сме го и преди, така че не вярвам това да ги спре.

Но тази мярка може да спре хиляди други, които искат просто да отидат да гледат мач. Мнозина от тях просто не са наясно, че за "високорисков" мач трябва да си напазаруват билет предварително. Не съм чул да е проведена кампания по този повод, която да огласи и популяризира този подход и да обясни, че с него се цели да бъдат ограничени агресорите по стадионите. Дори и да има полза от този прийом, то публиката трябва да свикне с него. А голяма част от тази публика дори не е наясно, че съществува такова правило. И не може да намери къде точно е публикувано то, между другото. Поради което е по-вероятно публиката да се стопи още повече, отколкото да се превъзпита.

Снимка 363660

Източник: CSKA.bg

Да, много хора вече са "светнати" в онлайн покупките. И мнозина си казаха: "ОК! Ще си купим билети за дербито в интернет. Модерни хора сме". И тогава системата за продажби във виртуалното пространство блокира! Така за хиляди фенове от провинцията остава вариантът да търсят конкретни магазини или бензиностанции, откъдето евентуално да си купят входни пропуски, ако и там не възникне проблем. Но стотици, може би хиляди просто ще изпсуват, ще махнат с ръка и ще предпочетат да си останат пред телевизорите. Агресията ще си остане у дома.

Та тази идея, дори и да е въведена с добри намерения (предполагам, че е така), има толкова много кусури за момента, че ще се отрази осезаемо негативно. Имам опасенията, че мярката няма да изгони хулиганите, а по-скоро ще откаже все по-оредяващия като брой тандем "татко и син" да стъпи на стадиона. Ако новъведението се прави под предтекст, че е за сигурността на публиката, а вместо публика зеят празни седалки, това ще даде ясен отговор колко е успешен подходът. Разбира се, отново подчертавам, че всякакви форми на насилие в и около спорта трябва да бъдат ограничени. И все пак - футболът е за публиката. Футбол пред празни седалки е тъжна картина. Дано да не се окажа прав, но имам съмнения, че стратегията за противодействие при "високорискови" мачове вместо да подобри ситуацията, ще се окаже автогол.

ЦСКА съобщи: Няма да се продават билети за дербито с Левски в деня на мача

ЦСКА съобщи: Няма да се продават билети за дербито с Левски в деня на мача

Вижте подробности