В американския спорт всичко е пари и зрелище. Вярност към клубната фланелка и историята няма. Няма ги и феновете, готови да подкрепят любимия си отбор в най-тежките му моменти. В Америка феновете следват славата.

История на отборите в НБА

В последно време ние се превръщаме в Америка на Балканите. Характерната система за франчайзинг на спортните клубове, на която се базира американският професионален спорт се прехвърли и у нас. С малката разлика, че в България отборите все още имат фенове и системата не е институционализирана.

С последната трансформация на баскетболния Левски стана ясно, че пътят за възраждането на колективните спортове минава чрез система, наподобяваща франчайзинг.

Случилото се с футболния отбор на ЦСКА е изцяло успешен опит за прилагането на този модел.

Снимка 329202

Източник: Фейсбук

Какво щеше да се случи, беше казано от един от благодетелите на отбора - Юлиян Инджов, още на 06.06.2016:

"Задълженията към държавата и останалите кредитори са натрупани от търговското дружество ПФК ЦСКА, което е оперирало с активите на клуба. Това са стадионите, базите, ДЮШ, футболистите на клуба и тн. Те си вървят със самото дружество. Ако това търговско дружество бъде ликвидирано, естествено, че няма кой да плаща никакви задължения".

Брандът е сърцето на всяка франчайзинг система. В тесния смисъл на думата, това е отличителната защитена марка, под която се извършва дейността и на чиято репутация разчитат всички обекти от франчайз системата.

Ключовият израз е: "Дружеството е оперирало с активите на клуба". Сега всички привърженици са в еуфория от отличното представяне на отбора, с което операцията по прехвърляне на търговската марка "ЦСКА" може да се счита за успешно приключена.

Другият софийски гранд Левски, разбира се, че не можа да остане назад. Вече имаме нов доминатор на баскетболния фронт. От седмица съществува отбор с името Левски Лукойл, който трябва да бъде наследник на традициите - разбирайте на търговската марка "Левски". Идеята е да се облегне на финасовата мощ на най-голямата търговска фирма в България - Лукойл Нефтохим. Цялата трансформация стана по средата на сезона, когато останалите клубове бяха информирани, че имат съперник, с който не могат да се конкурират.

Снимка 261116

Източник: LAP.bg

Паметливите помнят, че Левски стана шампион на България по баскетбол през 2014 година, само месец преди да фалира КТБ. С обявяването в несъстоятелност на една от големите български банки, клубът изпадна във финансов колапс и беше подменен с нов отбор, който директно беше поставен да играе сред най-силните. Вероятно е имал нещо предвид в изказването си Юлиян Инджов през 2016 година.

Тити Папазов пак защитава Цветан Василев

Тити Папазов пак защитава Цветан Василев

„Иван Искров е невероятен мръсник"

Имаме и по-ранен пример. През 2004 година Георги Илиев спомогна за написването на най-светлата страница в историята на пловдивския Локомотив. Прехвърленият от Кюстендил отбор стана шампион на България по футбол. Тогава никой не говореше за автентичност на клуба.

Но могат да се намерят подобни случаи в миналото, както в баскетбола, така и във футбола.

През 1976 година грандът на европейския баскетбол Академик (София) за последен път стана шампион на България. Този клуб игра два финала в първите турнири за КЕШ и беше редовен участник в групите на тогавашния най-силен европейски турнир. Загубите в столичната зала "Универсиада" от тимове като Реал (Мадрид) се считаха за провал.

Тогава нивото на българския баскетбол беше такова, че националите бяха сред най-силните в Европа. През 1976 година двата гранда ЦСКА и Левски си разделиха най-добрите играчи на Академик. Може и да е съвпадение, но след това българският баскетбол тръгна надолу.

Снимка 333245

През януари 1969 година бяха създадени двете супер структури на българския спорт - ЦСКА Септемврийско знаме и Левски-Спартак. Сред привържениците на Левски това се интерпретира като лош момент в историята. Но дали е така?

На 6 юни 1968 Спартак (София) спечели Купата на Съветската армия след победа срещу Берое с 3:2. В състава на отбора личат имената на Милко Гайдарски, Добромир Жечев, Симеон Николов, Иван Стоянов, Георги Цветков и Васил Митков. Всичките те продължиха успешната си кариера в Левски-Спартак и някои се превърнаха в легенди на синия отбор, спечелил много повече трофеи, отколкото преди обединението.

В същото време Левски-Спартак беше военизиран и изравнен по заплащане и привилегии с ЦСКА Септемврийско знаме. На практика беше сложен край на конкуренцията във футболното първенство, характерна за средата на 60-те години.

Снимка 333243

В този период се взе грандизоното решение на Политбюро на ЦК на БКП озаглавено: "Докога ще търпим недъзите в българския футбол?". А какви са били тези недъзи?

На първо място е провалът в четвъртфинала за европейско първенство, когато един гол не е достигна, за да бъде отстранен бъдещият носител на трофея Италия.

След това бе пропуснат шансът за класиране сред първите осем в света след лошо планирана подготовка и изпуснат мач срещу Перу в Мексико. Тогава никой не беше забелязал, че по пътя към Мондиала бяха елиминирани Холандия и Полша, а това са отбори, които направиха фурор на световното през 1974. Там недъзите сигурно са били преодолени.

Има и загубен финал на Олимпиадата в Мексико. Провал след провал...

ЦСКА Септемврийско знаме и Левски-Спартак започнаха да печелят всички титли в колективните спортове, но футболът и баскетболът тръгнаха надолу. Има едно изключение за футбола, което обаче е тема на съвсем друг анализ.

САЩ 1994: България четвърта в света

САЩ 1994: България четвърта в света

Бразилия ликува с титлата след първия финал, решен с дузпи

В момента привържениците на столичните грандове са щастливи от случващото се. Те оправдават своите и критикуват противника. Обещаните успехи пораждат оптимизъм за бъдещето.

За съжаление остава проблемът с начина на финансиране на българския спорт и това води до липсата на перспектива. Развитието на франчайзинг системата, както изглежда е моделът, който се възприема в момента. Остава само да се регламентира и институционализира.

Но, както знаем всичко в историята се повтаря. За съжаление на мнозина като фарс. Дали така ще стане, времето ще покаже.

Снимка 333244