Главният мениджър на Спартак (Плевен) - Емил Велев даде интервю за ТОПСПОРТ, в което коментира редица теми, касаещи българския клубен футбол, но не пропусна и тази с националните футболни отбори и представянето им в последните няколко месеца.

Г-н Велев, последният път, когато разговаряхме с Вас обещахте скоро да поемете ново сериозно предизвикателство в кариерата си. Факт ли е това, след като приехте предложението на Спартак (Плевен)?

- Да. Така е. Искам да ви кажа, че приех с удоволствие това предизвикателство, като вярвам, че една по една ще започнем да изпълняваме целите, които си поставяме. А те не са никак малки. Ще подходим със самочувствие към всички пречки и проблеми, които могат да се появят пред нас и ще се стараем да ги преодоляваме със стил.

Големи цели, високи амбиции, предполагам и сериозни вложения?

- Ще ви кажа само, че се подготвят проекти за нещо, което няма да го видите на друго място в България. Може да сме нови като организация, но ще се стремим да демонстрираме ниво във всичко, което правим. Ще се прави база, стадион, всичко както си му е редът.

Венци е в Изпълкома, участва в избора на селекционерите, а след това ги плюе. Така пренебрегва работата си в БФС и това, което върши там. Значи и самият той не е на ниво

Какви са първите задачи пред Вас в клуба, с които трябва да се справяте?

- Както във всеки друг тим - окомплектоването на отбор, изграждане на стил на игра, на стратегия и подход. Обичайните неща.

Снимка 297474

Този път сте в различно амплоа. Готов ли сте да се докажете и в него?

- Да, разбира се. Различно е, малко по-генерално се гледа на нещата. От по-различна гледна точка. Но все пак целта е все една и съща - да се създаде един добър и качествен, във всяко отношение отбор.

Разполагате със съответното спортно-техническо ръководство, с част от което вече сте работил. Какви са очакванията Ви в тази насока?

- Да се справим с всичко. С Жотев работихме и в Оборище, така че си нямаме тайни един от друг, така да се каже. Очакванията ми са положителни, в тази насока.

Направихте естествен преход към следващия ми въпрос, свързан с клуба от Панагюрище. Остана ли горчивина лично за Вас, при раздялата Ви с клуба? Лично на мен ми се строи, че нещо не беше съвсем както подобава, в края на престоя ви в Оборище.

- Тръгнах си от отбора, защото след кончината на г-н Цоцорков там се загуби всякаква цел на съществуването на състава. Не беше ясно защо ни има на картата и за какво се борим. За амбиции пък и дума не може да става.

Защо се случи така? Новото ръководство не се ли погрижи да надгради стореното до момента? Да продължи целенасоченото съществуване на клуба.

- Кратко ще ви отговоря - не. Ни най-малко. Никакви цели, никаква идея. Возят четири момчета всеки ден до Панагюрище, за да тренират. И после ги връщат. Да се изразходят парите, които се отпускат от "Асарел-Медет". Това е целта. Има ги, защо пък да не ги похарчим, нали... Не може така. Няма смисъл.

Емил Велев обяви целите на Спартак (Плевен)

Кокала: Спартак ще се стреми към върха, но не търсим победа във всеки мач

"Изкачването във Втора лига не ни е фикс идея"

А изглеждаше, че нещата се развиват добре до онзи момент.

- Така беше. Хората ни спираха по улиците в града, питаха ни какво се случва, кога ще играем в елита и други такива неща. А на мен ми казаха, че и да не останем в Трета лига - все тая. Представяте ли си? А ние се класирахме нагоре. Липса на всякаква перспектива. Заради това се махнах... Питайте ме за националните отбори!

Питам Ви.

- Трагедия! Малките се изложиха, младежите бяха пълна дупка, мъжете едва се спасиха срещу Люксембург.

Снимка 317132

Източник: LAP.bg

Отново мрачна визия за статуквото в представителните ни тимове.

- А на Вас сигурно са ви харесали... Това е истината. Младежите със загуба от Люксембург и ремита с Казахстан. Изкарахме се, че е добре да сме на нивото на тези отбори. Луда работа.

Но първият тим все пак се справи добре, предвид групата, в която бяхме ситуирани.

- Така е. Можеше и по-зле. То и самото ни начало не беше кой знае колко силно, а след това нещата продължиха в подобна посока да се развиват. Но все пак добре беше там, че показахме зъби. Не му прави чест на Венци само това, което го говори.

Стефанов? Ще трябва да бъдете малко по-конкретен, защото той напоследък каза много неща...

- За селекционерите, което каза. Че неговият администратор Боре щял да се справи по-добре. Нали самият Венци е в Изпълкома? Нали и той участва в избора на тези треньори. Казвайки това си плюе на работата в БФС и на това, което върши там. Значи и самият той не е на ниво, щом не е бил направен коректния избор.

Снимка 287837

Източник: LAP.bg

И все пак не изглежда чак толкова мрачно бъдещето на националния ни отбор. На следващия голям форум вече би трябвало да се класираме.

- Нейсе. Ще ги видим какво ще направят. Желая им успех, но ще видим какво ще направят. Може пък да ни изненадат.

Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Ако Делио Роси беше българин, отдавна щяхме да сме го оплюли

Кокала пред ТОПСПОРТ: Ако Роси беше българин, отдавна щяхме да сме го оплюли, Белчев излита с 350 км/ч при загуба в събота!

"Левски не играе като гранд, трябват голове"