Легендата на Левски Емил Спасов коментира представянето на "сините" в дербито с ЦСКА. Футболният специалист съжали за пропиляния от тима аванс от два чисти гола, като сподели, че според него това се дължи на липсата на достатъчно увереност в собствените сили у футболистите на отбора.

ЦСКА и Левски не се победиха - 2:2

Вечното дерби оправда всички очаквания! Четири гола, напрежение и емоции до последната секунда!

Сблъсъкът завърши без победител

Спасов пожела и успех на националния отбор преди квалификацията с Англия за Евро 2020, като заяви, че шансове за успех винаги има и припомни за добрите мачове на "лъвовете" ни срещу този опонент в исторически план.

Ето основните акценти от разговора ни с г-н Спасов:

По същество - защо Левски пропиля аванс от два чисти гола в дербито? Г-н Хубчев отрече да е давал указания към футболистите да се отдръпват в задни позиции, но забелязахме именно подобни действия от тяхна страна. Несъзнателно ли се случва това, когато си позволиш да помислиш, че със сигурност печелиш двубоя?

- Слушах и аз Хубчев и съм сигурен, че не е имало указания за отдръпване назад. Не мога да твърдя, че това би станало несъзнателно. По-скоро смятам, че на нещо друго се дължи.

Петър Хубчев: Не съм давал указания да се прибираме след 2:0, точно обратното!

Хубчев: Не съм давал указания да се прибираме след 2:0, точно обратното!

"Всички футболисти стигнаха максимума от възможностите си"

На какво?

- На липсата на достатъчна увереност в собствените си сили.

У футболистите на Левски?

- Точно така.

Но защо? Те водят с 2:0, не би следвало да са неуверени, а дори напротив.

- Така е. Но го има и моментът, че ти на практика не вярваш, че вече водиш с 2:0. И не си способен да отреагираш подобаващо. А трябва и да подчертаем, че до преди откриващия гол в мача, ЦСКА стоеше една идея по-добре на терена. Имаха атаки.

Но после ситуацията се промени за броени минути.

- Да. Бърз гол, след това още един и всичко се обърна. Първото попадение беше плод повече на грешката на защитата на съперника. Да, комбинацията беше отлична, но на практика тя беше позволена, ако мога да се изразя така, от опонента. С неумелата намеса на защитниците. На Занев, в случая. След това грешка и при второто попадение, този път дори и на вратаря и нещата започнаха да се случват.

Снимка 440914

Източник: LAP.bg

Защо в този момент Левски не използва шока в състезателите на ЦСКА и не вкара още един, защо не и два гола? Не е като да нямаше подобна възможност.

- Да. Станаха няколко пропуска и това не позволи нещата да се случат. Мисля, че Паулиньо не успя от близко да стреля точно, Робърта също пропусна, а това на Райнов просто нямам идея как някой може да не го вкара. От такава позиция.

Иначе всичко ставаше много различно. 3:0 е много по-категоричен резултат. И то преди почивката.

- Така е. Но видяхте, че след паузата ролите се размениха.

Защо?

- Не бива да подценяваме уменията на Люпко Петрович. Включването на точно тези резервни футболисти беше страхотна идея, а както се видя - даде и необходимото отражение върху резултата и стремежа той да бъде променен. Кери се отчете с две асистенции и беше много полезен.

Снимка 440940

Източник: LAP.bg

Може ли да добавим още нещо към обяснението за спада в представянето на "сините" след почивката? Ако това не е съвсем изчерпателно и достатъчно за аудиторията ни.

Излизането от игра на Нашименто. Той получи контузия.

Какво се промени след това?

- Нямаше кой да връзва играта в средата на терена.

Снимка 440935

Източник: LAP.bg

Не е ли това проблем в българския футбол от много време насам? Не само на "Герена".

- Така е.

Тогава защо стремежът е по-скоро да се взимат чуждестранни нападатели, а не плеймейкъри?

- И нападатели трябват. Защото при толкова създадени положения, колкото имаше в дербито, двама силни тарани променяха коренно облика на двубоя. Комплексни са нещата. Няма да се решат с няколко хода. А виждате, че и сега бяха взети над 10 нови футболисти, специално в Левски. Това води след себе си до необходимостта от напасване, до нуждата от време. Трябва година след това за максималното подобряване играта на тима.

Снимка 440931

Източник: LAP.bg

А търпението е едно от нещата, които сякаш по традиция не се полагат на специалистите в България и водените от тях селекции.

- Да.

В този ред на мисли - в Левски вече има финансово спокойствие, вижда се, че Лудогорец не е това, което беше преди няколко години... Може ли "сините" основателно да "мечтаят" за титла?

- Всичко е възможно. Естествено, много е рано да се говори, но всичко вече е възможно.

Снимка 440937

Източник: LAP.bg

Рязък преход към "темата на седмицата" - срещата на националите с Англия. И там са доста противоположни мненията. Според една част от специалистите имаме шанс за изненада, според друга трябва да загубим с минимално количество попадения във вратата си. Може би истината е някъде по средата?

- Желая късмет на националите. Вижда се желанието, мотивацията. Ние сме традиционно неудобен съперник за Англия, играем сравнително добре срещу тях. Постигали сме някои добри резултати и се надявам, че и сега ще бъде така. Пожелавам успех на отбора ни и разбира се се надявам на точка, а защо не и нещо повече? Кой знае? Дано ни зарадват.

Христо Стоичков: Ние не можем да се сравняваме с големите сили

Христо Стоичков: Ние не можем да се сравняваме с големите сили

"Дано не се уплашат на "Уембли"