Агентът Емил Данчев даде обширно интервю пред "Тема спорт". Импресариото говори по много актуални теми в момента.

Г-н Данчев, какви мерки взимате, за да се предпазите от коронавируса?

- Като всички хора и аз съм притеснен и ограничен във възможностите си за контакти. Нямаме избор обаче. Трябва да издържим този период, докато поотмине бурята.

А доколко пречи на работата ви в тази ситуация?

- Не е лесно, въпреки че аз и мои колеги се опитваме да работим от вкъщи. Най-важното сега е животът, това е водещият приоритет. Да се предпазим от болести и да се ограничи разпространението на вируса, за да намалеят до минимум леталните случаи. Така че има начин да се работи и така. Ще дойдат времена, в които да действаме по-спокойно. Не бива да изпадаме в паника, а да следваме стриктно мерките и предписанията на щаба. Иначе, въпреки обстановката, съм пред подписване на един договор. Разбира се, няма да разкривам нищо, докато не е факт. Но и сега може да се работи. Има съвременни технологии, които позволяват да се развива дейност и да се поддържа контакт.

Как смятате, че трябва да се процедира с първенството?

- Моето мнение е, че първенството не бива да започва в тази обстановка. Една от причините за бързото разпространение на вируса в Италия беше точно мач - Аталанта - Валенсия от Шампионската лига. Там се събраха страшно много хора и явно е допринесло за бума на случаите. Така че нека да се прояви здрав разум и да изчакаме дотогава, докато не позволят условията да се подновят мачовете. До нулев сезон едва ли ще се стигне, но има доста по-важни неща в момента. На някои клубове може да им се наложи да преглътнат класирането, но по-добре да го направят, отколкото да се рискува здравето на спортистите. Не бива да създаваме предпоставки за разпространение на болестта.

Емил Данчев пред ТОПСПОРТ: С Бербатов говорихме дали възнамерява да се кандидатира за президент на БФС

Емил Данчев пред ТОПСПОРТ: С Бербатов говорихме дали възнамерява да се кандидатира за президент на БФС

"И футболните мениджъри ще пострадат временно, но най-важни в този момент са човешките животи"

Смятате ли, че дойде време за по-сериозни промени в българския футбол и дали са необходими такива? Говорим за промяна в цикъла, формата на шампионата, за намаляване на чужденците...

- Това са неща, които трябва да се обсъдят с управляващите хора във футбола. Идеи има много, но нали знаете, че пътят към Ада е постлан с добри намерения. Не бива да се взимат прибързани мерки, които може само да създадат още повече проблеми след време. Необходимо е в тази ситуация да се подходи по-внимателно. Може би трябва да се проведе широка сериозна дискусия, след което да се взимат генерални решения. Но сега не му е времето на това. Нека се преборим с коронавируса и тогава ще мислим как да се процедира с футбола.

А смятате ли, че е необходима промяна в ръководството на БФС? Неотдавна заявихте, че сте дискутирали с Димитър Бербатов евентуалното негово кандидатиране...

- Промяната е неизбежна. А какво ще се случи, ще видим, когато дойде времето за конкретни действия. Най-вероятно ще се наложи принудително отлагане на конгреса, всичко е възможно да стане. Никой не може да прогнозира какво ще се случи не след един-два месеца, а след една седмица. Така че сега е излишно да се говори.

Емил Данчев разкри иска ли Бербатов да става президент на БФС

Емил Данчев разкри иска ли Бербатов да става президент на БФС

"Не искам да бъде употребен, както това се случи с негови колеги"

Какви бяха впечатленията ви от първенството преди прекъсването? Виждате ли нещо обнадеждаващо?

- Интрига около първото място липсваше. Първият ешелон в момента включва само Лудогорец. Във втория ешелон обаче в елита се събраха няколко отбора, където силите са изравнени и бих казал, че това е положителна посока. Виждаме Локо (Пд), Славия, Черно море, Берое... Това прави нещата доста интересни. Явно част от клубовете са започнали да налучкват правилно нещата и виждаме прогрес.

Прави впечатление, че се наложиха и немалко родни таланти...

- Така е, това е факт. Радващо е, че доста отбори започнаха да пускат млади играчи. Но е ясно, че само с тях няма да стане. В нашия футбол има два процеса. Единият е на изграждане на млади футболисти. Но не може да се разчита само на тях. Да, трябва да им се даде път да се развиват и да вървят напред в кариерата си. Вторият процес обаче е това, че трябва да постигаш и резултати. А това не можеш да го правиш само с млади играчи. Такава е обстановката в България поне.

Защо според вас ЦСКА не успя да се задържи плътно до първото място през този сезон, а тръгна надолу?

- Това са въпроси към ръководството. Не искам да им давам съвети и акъли. Ганчев е човек, който е във футбола от доста години и има достатъчно хора около него. Те ще си направят изводите. Но това са нормални неща във футбола. Ставаме свидетели на всякакви процеси с негативен знак по цял свят. Какво да кажем за Ливърпул, който беше абсолютно непобедим, но в последните седмици преди спирането на футбола показа по-неудачни резултати? Навсякъде може да се случи нещо такова.

Какъв призив ще отправите за финал?

- Призивът ми не е насочен само към футболните хора, а към всички в България - нека да проявим търпение и мъдрост в настоящата ситуация и да спазваме стриктно това, което ни препоръчват като мерки. Здравето е на първо място, а всичко останало може да почака.

Емил Данчев: Времената се промениха, все по-трудно ще намерим новия Бербатов

Емил Данчев: Времената се промениха, все по-трудно ще намерим новия Бербатов

"Митко ще бъде замесен във футболното ни ежедневие"