Шефът на футболния синдикат Дончо Донев коментира публикуваната вчера статистика, че средната заплата на играчите в България надвишава 90 хиляди лева.

Той е на мнение, че това е напълно грешна информация.

Босът сподели мнението и за победата на Ботев (Враца) над Левски с 3:1, заявявайки, че този успех не означава, че отборът на Валери Божинов е по-добрият и в крайното класиране винаги начело са по-платежоспособните клубове.

Средната годишна заплата в Първа лига е над 90 хиляди лева

Средната годишна заплата в Първа лига е над 90 хиляди лева

България е на 41-ото място по този показател

"46 хиляди евро средна заплата в България прави по 4000 евро средно, нали така? Според мен тези цифри са завишени, и то доста сериозно. Ясно е, че два, три или четири клуба вдигат числото на средната заплата в България, но останалите 11-12 я свалят сериозно. Не знам дали хората ще се вълнуват и ще обвиняват футболистите, че взимат много пари. Все пак клубовете са частни дружества и те имат пълното право да определят сами възнагражденията на служителите си. Аз съм за това всички в тази страна да взимат повече пари. Независимо дали става въпрос за играчи или полицаи. Когато те искат по-високи заплати, трябва всички да им помогне, защото така се вдига стандартът на цялата държава.

Честно казано, футболът в последните години се превърна в чиста математика. И, разбира се, че ако клубовете искат по-голямо качество, трябва да инвестират повече пари. Това е напълно логично и ясно. Ако някой си мисли, че може да си осигури качество като купи някой футболист за 2000 лева, жестоко се лъже. Това просто не може да стане. Често давам този пример - ако отидете на стадиона със завързани очи, без да познавате самите играчи, и ви кажат колко е заплатата на този или онзи, още преди да видите как играят, може да прецените безпогрешно кой е по-добър. Когато крилото на единия отбор взима 5 000 евро, а на другото 15 000 евро, то вторият е на по-високо ниво. Случват се и изненади. Ето, Ботев (Враца) победи Левски и това е напълно нормално. Това обаче не означава, че отборът е по-добър. В крайна сметка, в крайното класиране винаги клубовете, които са по-богати, са по-напред. Там никога няма изненади.

Ботев (Враца) подчини Левски с 3:1 насред "Герена"

Божигол попари шампионските амбиции на Левски, Ботев (Враца) със сензационен успех насред "Герена"!

Новаците в Първа лига постигнаха паметна победа с 3:1

Хубаво е да се сравняваме със съседите, защото те са на нашето ниво. При всички положения качество без високи заплати няма как да се гони", коментира Дончо Донев, цитиран от "Меридиан мач".